2017 m. sausio 12 d., ketvirtadienis

Kaip pareigūnai privalo šaukti piliečius į apklausą?

Kastytis Braziulis. Kaip pareigūnai privalo šaukti piliečius į apklausą?

Tiesos.lt redakcija   2017 m. sausio 11 d. 20:10
Kastytis Braziulis. Kaip pareigūnai privalo šaukti piliečius į apklausą?
Žinomas ir dėl savo profesionalumo garsus advokatas Vytautas Sirvydis (tikiuosi, jis man atleis už pasinaudojimą šia svarbia jo suteikta informacija) šiandien ryte pranešė džiugią žinią. Ji tokia svarbi, kad ją reikėtų transliuoti kelis kartus per dieną kelias savaites, t.y. tol kol visi supras savo teises ir išmoks jas taikyti praktikoje.
Taigi žinia:
„Teismų naujienos. Vakar Lietuvos Aukščiausiojo Teismo baudžiamųjų bylų skyrius paskelbė keletą reikšmingų nutarčių. Įdomesnė iš jų – b.b.Nr.2K-51-507/2017. Nors negalėčiau teigti, kad tokia nutartis visiškai atitiktų Europos Žmogaus Teismo praktiką, bet yra vertingų išaiškinimų, kurie išvertus iš teisins kalbos yra tokie:
Joks pareigūnas negali imtis neleistinos iniciatyvos ikiteisminio tyrimo metu ir šaukti įtariamąjį ar net ne įtariamąjį, o asmenį aplinkybių patikslinimo procese telefonu, vykti pas tokį asmenį į namus. Pareigūnai, baikit pagaliau „reindžeriauti“, nes ir be jūsų iš pataisos įstaigų priskambinėja krūvos „pareigūnų“. Juo labiau baikit reindžeriauti su grasinimais – LAT (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo) teigimu, tai yra piktnaudžiavimas tarnyba, t.y. LR BK 228 str. 1 d. numatyta veika“.
Mano aiškinimo pradžia. Jeigu pareigūnai, tyrėjai jums skambins ir sakys, kad jūs turite mesti savo darbus ir lėkti pas juos nurodytą dieną ir nurodytu laiku, tai jūs galite ramia sąžine pasakyti jam: klausau pareigūne. Ir ramia sąžine viską užmiršus toliau dirbti savo darbus.
Jeigu pareigūnai, tyrėjai atvyksta pas jus į namus, beldžiasi į duris, reikalauja jas atidaryti ir dar jums grasina, kad jei neatidarysite, tai jas išlauš, o jus pasodins belangėje, tai paklauskite to pareigūno, ar jis turi teismo leidimą daryti pas jus kratą, ar jis turi orderį jus areštuoti. Jei ne, tai galite siųsti jį kuo toliau nuo savo namų. Tik nesivelkite į muštynes, nes tuomet tikrai galite nukentėti.
Jeigu pareigūnas, tyrėjas sutiks jus gatvėje ir įteiks jums šaukimą ateiti nurodytą dieną ir valandą pas jį apklausai, tai paprašykite dokumento, kuriame reikia pasirašyti, kad gavote šaukimą į apklausą. Jei tokio dokumento pareigūnas jums nesuteiks, tai galite atsisakyti priimti šaukimą.
Pagal Baudžiamojo proceso kodeksą pareigūnas, tyrėjas į apklausą jus gali kviesti tik vienu teisėtu būdu ir jūs privalėsite paklusti. Jei nepaklusite, tai būsite nubausti ir atvesdinti. Tai šaukimas, kuris yra siunčiamas registruotu laišku. Jūs jį gaunate iš laiškininko ar kito oficialaus laiškų pristatytojo. Jūs savo parašu patvirtinate, kad jį tikrai gavote, ir nurodytu laiku einate pas tyrėją.
Kodėl reikia taip elgtis? Todėl kad, kaip bebūtų gaila, yra daug pareigūnų, kurie piktnaudžiauja tarnyba ir elgiasi ne pagal įstatymų reikalavimus. Jie taip daro dėl nemokšiškumo arba dėl asmeninio suinteresuotumo. Mano aiškinimo pabaiga.
P. S. Tiesos.lt siūlo skaitytojams remtis Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos platintojų patirtimi: Perskaitęs nusiųsk nuorodą kitam.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą