2015 m. sausio 15 d., ketvirtadienis

SICK BUILDING SYNDROM - Nesveiko pastato sindromas





Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje buvo suformuota sąvoka Nesveiko pastato sindromas“ (Sick Building Syndrome).

Šia sąvoka buvo apibrėžiama medicininė - ekologinė problema, susieta su įvairios paskirties patalpų poveikiu žmogaus sveikatai.

1983 metais Pasaulinės Sveikatos apsaugos (PSO) Organizacijos darbo grupė savo ataskaitoje nusakė pagrindines ir sudėtines  Nesveiko pastato sindromo“ priežastis.

Kalbant apie ekologiškai nepalankias supančios aplinkos sąlygas, pirmiausia ateina mintys apie
oro, vandens ir dirvos užterštumą.

Tačiau didžiąją laiko dalį (80-90%) priklausomai nuo gyvenimo būdo ir darbinės veiklos šiuolaikinis žmogus praleidžia patalpose.

Ir, aišku, patalpos turi milžinišką  įtaką dirbantiems ar gyvenantiems jose žmonėms.

 Ekologų vertinimu oras patalpose gali būti 4-6 kartus labiau užterštas, nei išorėje.
1992-97 m. grupė mokslininkų iš Italijos, Rusijos, JAV atliko specialius oro kokybės tyrimus gyvenamuose ir visuomeniniuose pastatuose.

Pasirodė, kad 25% medžiagų, atrastų patalpų ore, turi žmogui kenksmingų savybių.
PSO ekspertai priėjo išvados, kad oro, esančio patalpų viduje, kokybė svarbesnė žmogaus sveikatai ir gerbūviui, negu oro, mus supančio lauke.

Nuo septintojo dešimtmečio daugelyje pasaulio šalių medikų dėmesį ėmė traukti pastoviai didėjančių susirgimų su nespecifine simptomatika skaičius.

 Pacientai vienaip ar kitaip buvo susieti su ilgalaikiu buvimu patalpose.

Dažniausia tai būdavo naujos statybos ar neseniai renovuoti pastatai.
(JAV pagal kai kuriuos vertinimus yra 20-30% tokių pastatų.)

NESVEIKO PASTATO SINDROMAS pasireiškė dirbančiųjų ar gyventojų galvos skausmais, alerginėmis reakcijomis, greitu nuovargiu, galvos skausmais, akių ir kvėpavimo organų gleivinių uždegimais, paaštrėjusiu jautrumu kvapams.

Šie simptomai ir šiandien pasireiškia daugumai žmonių, praleidžiančių laiką tokiose patalpose ir palaipsniui išnyksta, pakeitus aplinką.

Nesveiko pastato sindromo susiformavimą sąlygoja daugybė faktorių:

  • Biologiniai teršalai–mikroskopiniai grybai, erkutės, pirmuonys, bakterijos ir jų gyvybinės veiklos produktai. Rezultate gali pasirodyti infekciniai susirgimai, alerginės reakcijos ar toksikozės, kai biologiniai teršalai veikia kaip cheminiai toksinai. Net jeigu ši tarša neiššaukia patologinių procesų, kenčia imuninė sistema, ir mažėja organizmo sugebėjimas pasipriešinti.

  • Kita grupė teršalų –lakūs organiniai junginiai, panaudoti statybos darbuose. Tokių medžiagų kaip formaldehidas, pesticidai, organiniai tirpikliai, benzolas-patalpose gali būti dešimtis kartų daugiau, negu išorėje. Jų galima atrasti gumos gaminiuose, klijuose, apdailos medžiagose, dirbtinėse kiliminėse dangose, linoleume, plastike ir t.t. Pasirodo ir naujos sintetinės medžiagos, galinčios papildyti šią grupę.

  • Sunkiųjų metalų junginiai dažnai aptinkami pastatų, statytų iki 1990 m.  apdailos medžiagose.

  • Ypatingas mikroklimatas susidaro šiandieninėse biuro patalpose. Pats veiklos charakteris lemia pastovų tobulinimą ir keitimą biuro technikos, kurios žalingą veikimą jaučia biuro darbuotojai, praleidžiantys biuro patalpose ne mažiau trečdalio paros. Biuro technikos poveikis organizmui sąlygojamas ne tik jos tipu, naudojimo trukme, bet ir pačios patalpos charakteristikomis, jos plotu, tūriu, ventiliacija, oro drėgme ir kt.

  • Pačios biuro pastatų konstrukcijos dažnai tampaNesveiko pastato sindromo“ priežastimi. Daugumoje šiandieninių biurų naudojamos tokios sienų apdailos ir langų įstiklinimo technologijos, kurios visiškai anuliuoja natūralios ventiliacijos galimybę. „Hermetizuodamos“ patalpą nuo išorinės aplinkos, jos trukdo pilnavertei oro apykaitai ir sudaro terpę kauptis biologinei taršai.

"Nesveiko pastato sindromui“ būdingi simptomai:

• sudirgintos, sausos ir ašarojančios akys;
• sudirgusi, sloguojanti arba užsikimšusi nosis;
• burnos arba gerklės skausmas;
• odos sausumas, pleiskanojimas, niežulys ar dirginimas, kartais bėrimas;
• galvos skausmas, svaigulys, mieguistumas, irzlumas, padidintas nuovargis ir prasta koncentracija.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą