2015 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

Apparet id etiam caeco






Kada vietoje AB LESTO egzistavo privatizuoti Vakarų skirstomieji tinklai ir valstybės valdomi Rytų skirstomieji tinklai, dividendai kaip taisyklė būdavo:

Privatizuotų - keli šimtai milijonų litų.

Valstybės - arba nulis, arba labai nereikšmingi.


Kada buvo sukurtas LEO LT, paaiškėjo kas dedasi valstybės valdomuose Rytų skirstomuosiuose tinkluose.

Pvz. buvo statomos pastotės už 5 milijonus litų, o nauja skirstomųjų tinklų valdžia pastatydavo jas už tris milijonus litų.

Taigi  apie otkatus nebebuvo  ką ir kalbėti.

Kilo realus pavojus, kad gali būti pastatyta atominė elektrinė.


Ir kas gi prasidėjo ???

Gal dar prisimename, kokie propaganda,  niekinanti LEO LT, pasipylė per žiniasklaidos priemones.

Kodėl ??

Jei tada nebuvo aišku, tai gal dabar jau aišku.

  Gal jau aišku kam Elektrėnų 9 blokas, SGD terminalas, prancūzų firmos išvarymas,Vilniaus šilumos ūkio,  į kurį turi ateiti didžiulė ES parama, užgrobimas, 2 procentai krašto gynybai ir t.t.

  Kad AB LESTO statomos stulpinės transformatorinės geras ir reikalingas dalykas, abejoti nereikia.

  Kitas dalykas, kad, kas paneigs, kad jos statomos taip, kaip ir  Rytų skirstomųjų tinklų laikais, nes ir   valstybės įmonės  ir jas kontroliuojančios institucijos   yra tos pačios valdžios rankose.

Argi  ne tą  rodo SGD terminalo, kurį statė konservatoriai, socialdemokratų užgesinta afera su 200 milijonų litų.    


**************************************************************
AB LESTO PRANEŠA:  

Elektros skirstymo bendrovė LESTO baigė vieną reikšmingiausių pastarųjų metų tinklo modernizavimo projektų. Per dvejus metus 707 susidėvėjusias sovietiniais laikais pastatytas transformatorines bendrovė pakeitė naujomis moderniomis transformatorinėmis. Bendra projekto vertė siekia 5,2 mln. eurų, dalis lėšų skirta iš Europos Sąjungos (ES) fondų.
  Daugiausiai – per pusantro šimto – naujų transformatorinių įrengta Panevėžio regione. Utenos regione pastatytos 137 transformatorinės, Vilniaus regione – 115, Kauno regione – 114, Šiaulių regione – 107,  Klaipėdos ir Alytaus regionuose – atitinkamai 46 ir 37. Didžiausią naudą pajus kaimiškose vietovėse gyvenantys ar veiklą plėtojantys bendrovės klientai.
Pasak LESTO generalinio direktoriaus Aido Ignatavičiaus, naujos stulpinės transformatorinės užtikrins geresnę elektros energijos kokybę beveik 13 tūkst. bendrovės klientų.
„Beveik pusę amžiaus tarnavusių „Minsko“ tipo transformatorinių būklė nebeatitiko nei mūsų, nei klientų poreikių. Labiausiai nudėvėtas transformatorines kaimiškose vietovėse pakeitėme šiuolaikinius standartus atitinkančiais įrenginiais. Tai leis užtikrinti didesnį mūsų objektų saugumą ir patikimumą, o mažesnės jų priežiūros ir remonto darbų sąnaudos didins mūsų veiklos efektyvumą“, – sakė LESTO vadovas.
Nuotraukoje - stulpinė transformatorinė
Šiuolaikiški ir efektyvūs elektros įrenginiai leis taupyti elektros energijos sąnaudas tinkle, mažinti vagysčių skaičių. Į stulpus iškelti transformatoriai yra sunkiau pasiekiami metalų ar izoliacinės alyvos vagims. Taip pat įrengus stulpines transformatorines sumažės nelaimingų atsitikimų rizika.
Pagal LESTO, Ūkio ministerijos ir Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) 2013 metų pabaigoje pasirašytą trišalę sutartį projektui įgyvendinti buvo skirta daugiau kaip 2 mln. eurų paramos iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų.
Šiuo metu LESTO eksploatuoja per 18 tūkst. nudėvėtų galios transformatorių, kurių didelė dalis yra sumontuota „Minsko“ tipo komplektinėse transformatorinėse.
Siekdama užtikrinti saugų, patikimą ir efektyvų elektros skirstymo tinklą, LESTO iki 2025 metų į žemos įtampos tinklo įrenginių modernizavimą planuoja investuoti 426 mln. eurų. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą