2016 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

Viena D.Grybauskaitė padarė Lietuvai 5 mlrd. litų žalą

                         2015, gegužės 12
-

Aurimas Drižius

„Laisvas laikraštis“ pabandė suskaičiuoti, kokią konkrečią materialinę žalą prezidentė Dalia Grybauskaitė padarė Lietuvos Respublikai savo vienasmeniškais sprendimais. Gavosi apytikslė 5 mlrd. Litų skola.

Didžiausia ir labiausiai apčiuopiama Dalios Grybauskaitės padaryta žala, kurią apmoka kiekvienas Lietuvos gyventojas – vadinamasis Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas, kurio parduodamos dujos yra maždaug dvigubai brangesnės, nes tos pačios suskystintos dujos kainuoja kituose Vakarų Europos šalyse. 

O pats terminalas pastatytas keturis kartus didesnis, nei gali Lietuva suvartoti dujų. Kaimynams tokių brangių dujų nereikia, o latviams ir estams mūsų „saugumo“ dedamosios niekaip nepavyktų prirašyti.
Simboliška, kad didžiausias SGD išlaidas Dalia Grybauskaitė užkrovė Jonavos „Achemai“, kuri net nesinaudoja šiuo terminalu ir neperka iš jo nė gramo dujų. 

Matyt, šis smūgis yra asmeninis D.Grybauskaitės smūgis jau mirusiam „Achemos“ savininkui Bronislovui Lubiui, kuris siūlė Lietuvai pastatyti tokį patį terminalą, tik maždaug dešimt kartų pigiau. 

Tačiau D.Grybauskaitės pasirūpino, kad A.Kubiliaus rankomis B.Lubio projektas būtų sunaikintas, o pats B.Lubys greitai gavo infarktą važinėdamas dviračiu Druskininkuose (keista, kad tuo metu šalia B.Lubio nebuvo asmens sargybinių, kurie jį visą laiką lydėjo).
Po B.Lubio mirties buvo pasirūpinta, jog Seimas priimtų įstatymą, kad „Achema“ mokėtų didžiausią dalį už SGD terminalą, nors juo ir nesinaudoja. Matyt, tai yra signalas visiems stambiems pramonininkams – kas bus, jeigu bandysite priešintis Daliai Grybauskaitei ir jos sukurtai sistemai. Dabar stengiamasi „Achemą“ privesti prie bankroto – tai būtų mirtinas smūgis visam Jonavos miestui.
SGD terminalas – tipinis D.Grybauskaitės proteguotas projektas, kai svarbiausia – gražiai atrodyti prieš televizijos kameras, o ne siekti kažkokios ilgalaikės naudos šaliai.
 Be to, kaip ir visada, ši dviejų milijardų litų afera pridengiama lozungais apie „energetinę nepriklausomybę“. 
Dar 1999 m. V.Landsbergis, vėliau „atradęs“ Dalią Grybauskaitę, ir „parinkęs“ ją Lietuvos prezidente, naudojosi ta pačia korta – „energetinė nepriklausomybė“, kai didžiausia Baltijos šalyse naftą perdirbanti gamykla „Mažeikių nafta“ buvo dovanota aferistams iš kažkokio ofšoro „Williams International Company“.
 Po to šią gamyklą perėmė tikrieji V.Landsbergio šeimininkai – Rusijos žydai su Chodorkovskiu priešakyje – pardavė „Mažeikių naftą“ už jos rinkos kainą – 7,23 mlrd. litų.
Vėliau tas pats fokusas buvo pakartotas ir su SGD – prisidengiant „energetine nepriklausomybe“, buvo pasirašyta sutartis, pagal kurią Lietuva už 2 mlrd. litų 10 metų išsinuomavo dujų saugyklą, kurios pastatymo kaina Pietų Korėjoje – 500 mln. litų. 
Kaip ir „Williams“ atveju, 
Lietuvos Respublika pasirašė sutartį su neaiškiu Bermudų salose registruotu ofšoru – to nesuprato net gamtines dujas tiekianti valstybinė Norvegijos įmonė „Statoil“.
Nors SGD terminalas buvo statomas vienu tikslu – neva sumažins „Gazprom“ kainas, tačiau šildymo kaštai Lietuvos gyventojams, pastačius terminalą ne sumažėjo, o padidėjo.
Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija paskaičiavo, kad šių metais gamtinių dujų prognozuojamų kainų vidurkis 2015 metais didės iki 1558 litų už vieną tūkst. kub. metrų.
Pernai rugsėjį į Lietuvos gamtinių dujų tiekimo rinką tiekiamų gamtinių dujų vidutinė svertinė importo kaina buvo 1175 litai už tūkst. kub. metrų, kitaip sakant, dujų kaina išaugs beveik pusantro karto.
Seimo A.Skardžiaus vadovaujama laikinoji tyrimo komisija nustatė, kad Bermuduose registruota „ofšorinė“ kompanija Hoegh LNG Ltd, dešimčiai (10) metų už 1 mlrd. 800 tūkst. Lt „Klaipėdos naftai“ išnuomavo plaukiojančią saugyklą su išdujinimo įranga (FSRU), kai tuo tarpu pati „ofšorinė“ įmonė FSRU iš Pietų Korėjos kompanijos nusipirko už 250 mln. JAV dol. (apie 612 mln. 500 tūkst. Lt). 
Dabar jau skelbiama, kad visas šis „projektas“ kainuos ne 1,8 mlrd. Litų, bet 2,1 mlrd. Litų.
Kai šiais metais paaiškėjo, kad SGD terminalas dujų kainų nesumažins, o tik padidins, buvo paleista kita plokštelė – SGD terminalas reikalingas kaip „energetinė nepriklausomybė“.

Suskystintų gamtinių dujų kainos Europoje:
Suskystintų gamtinių dujų (LNG) kaina 2015 balandį : Anglija – 242 usd., Belgija – 248 usd., Ispanija – 260 usd., Kinija – 255 usd., Korėja – 260 usd., Japonija – 260 usd. Ukraina – 248 usd. (rusiškos vamzdinės dujos), Rio de Žaneiras – 265 usd., KLAIPĖDA – 345 usd.
Ką dabar duosim į Stokholmo arbitražą ???
B.Lubio terminalas
Vietos šios piramidės pagal patvirtintą Nacionalinės energetikos strategiją Gedimino Kirkilo Vyriausybei 2008 m. priėmus nutarimą statyti terminalą, panaudojant viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės privalumus, taigi, pakvietus neviešo konkurso būdu į AB „Suskystintų dujų terminalas“ steigėjus „Achemą“, atrodė, kad terminalo problema galėjo būti lengvai išspręsta.
Kaip rašė Valdas Vasiliauskas : „Achema“ Japonijoje „iš antrų rankų“ tik už 90 mln. JAV dolerių surado laivą-saugyklą, suderėjo, kad japonai taps AB „Suskystintų dujų terminalo“ akcininkais, kurie nemokamai Klaipėdos uoste aptarnaus ir prižiūrės laivą-saugyklą net 20 metų, taip pat sugebėjo į terminalo akcininkus privilioti ir nepriklausomus būsimus suskystintų dujų tiekėjus.
Pagal B. Lubio verslo modelį, terminalo statybos ir eksploatacijos kaštai nebūtų buvę užkrauti ant Lietuvos žmonių pečių, valstybės biudžetui jis būtų kainavęs minimaliai. 
Tai būtų svajonė, o ne terminalas. 
Atrodė, pagaliau pavasaris išaušo ir mūsų kieme.
 Ir čia trenkė smūgis.
Nujausdamas būsimą smūgį, B. Lubys atsisakė premjero G. Kirkilo pasiūlytos pusės AB „Suskystintų dujų terminalas“ akcijų paketo, pasitenkino kukliais 20 proc., o ir tų dalį – su galimybe perleisti užsienio ir vidaus investuotojams, 80 proc. palikdamas Vyriausybės rankose. „Achema“ prisiėmė trečdalį galimybių studijos išlaidų, pati suformavo pradinį įstatinį kapitalą – nebuvo panaudotas ir neprapuolė nė vienas valdiškas centas.
 Tačiau ir tai neišgelbėjo
Kaip ir tai, kad bendras projektas buvo palaimintas aukščiausios valdžios.
 Pasitvirtino, kad valstybę valdo ne tautos išrinktas Seimas, ne konstitucinė Vyriausybė, o slaptosios tarnybos, nebūtinai tarnaujančios Lietuvai. 
Formalia dingstimi pradėti terminalo puolimą tapo „Lietuvos dujų“ , tada kontroliuojamų „Gazprom“, skundas.
Valstybės saugumo departamento III ekonominės valdybos (nūnai panaikintos) viršininkas Linas Jurgelaitis davė komandą operatyviniam tyrimui, kuris reiškė terminalo projekto kontroliavimą ir kompromitavimą, o praktiškai – koncerno „Achemos grupė“ juristų ir Ūkio ministerijos pareigūnų, premjero ir ministro Vito Navicko pavedimu kuruojančių terminalo darbus, telefono pokalbių klausymas.
 Šie saugumiečių įrašyti telefoniniai pokalbiai ir susirašinėjimas elektroniniu paštu virto pagrindiniais ir bene vieninteliais „įrodymais“ baudžiamojoje byloje.
VSD surinktą informaciją perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pirmajam pavaduotojui Aidenui Karpui. 
Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojui Irmantui Mikelioniui uždegus žalią šviesą slaptas saugumiečių tyrimas virto skandalingu ikiteisminiu tyrimu – kratos Ūkio ministerijos valdininkų N. Pažūsienės, A. Ignoto, Gedimino Miškinio kabinetuose, apklausos, triukšmas žiniasklaidoje. Visi bemat užmiršo terminalą ir energetinį saugumą“.
Netrukus B.Lubį ištiko širdies smūgis, jo terminalą visi pamiršo. Nors terminalą B. Lubys būtų pastatęs už savo pinigus, ir nereikėtų visiems dujų vartotojams taikyti „saugumo dedamosios“, nugalėjo D.Grybauskaitė ir jos visiškas ekonominis neraštingumas.
Kita vertus, tokie veiksmai jau nebeatrodo kaip kvailystė, bet kaip sąmoningas veikimas prieš Lietuvos Nepriklausomybę.
Kaip kiti D.Grybauskaitės pasiekimai?
Jeigu pradėsime nuo 2008 m. , kai sprogus nekilnojamojo turto burbului, BVP ir biudžeto pajamos krito, ir reikėjo kažkaip kamšyti biudžeto skyles.
 Jau tada Dalia Grybauskaitė pareikalavo, kad jos marionetė Andrius Kubilius nebandytų skolintis iš TVF už 1,5-2 proc., bet skolintis iš užsienio bankų.
 Kubilius taip ir padarė – pasiskolino JAV už 9 proc.
 Palūkanų skirtumas – apie vienas milijardas litų. 
Tačiau kam tai rūpi, svarbu, kad D.Grybauskaitė gerai atrodytų.
Pridėjus dar D.Grybauskaitės leptelėjimą, kad Rusija yra teroristinė valstybė, po kurio rusai apskirtai uždarė Rusijos sienas visiems vežėjams iš Lietuvos, dėl ko pastarieji taip pat patyrė apie milijardą litų nuostolių, gaunasi Dalios Grybauskaitės apytikslis indėlis į Lietuvos BVP – 5 mlrd. litų žalos, arba nuostolių.

Vilniaus šilumos tiekėjas Prezidentei, Seimui, Premjerui teikia nemokamą socialinės atsakomybės pamoką …
Buitinių vartotojų sąjungos prezidentas Algimantas Miškinis
Sostinę šildanti „Vilniaus energija“ prašo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos leisti bendrovei taikyti ne vidutinę, o faktinę šilumos gamybos kainą.
Toks sprendimas leistų ne šildymo sezono metu sumažinti šilumos kainą sostinėje nuo šį balandį galiojančios 6,35 iki 5,84 euro ct/kWh be PVM.
Šiltuoju metų laiku „Vilniaus energija“ iš esmės nenaudoja brangių SGD terminalo dujų ir karštą vandenį gamina iš pigaus biokuro, todėl faktinė šilumos gamybos kaina sumažėja.
Pagal galiojančią kainų skaičiavimo metodiką šilumos tiekimo įmonėms šilumos gamybos kainų paskaičiavimui yra taikoma vidutinė metinė naudojamo kuro struktūra.
Jei VKEKK neatsižvelgtų į „Vilniaus energijos“ prašymą, šilumos kaina sostinėje dėl brangių SGD terminalo dujų kainos įtakos vidutinei kainai gegužės mėnesį augtų iki6,49 euro ct/kWh be PVM.
Tai – 0,14 euro ct/kWh arba 2,2 proc. daugiau, lyginant su balandžiu.
Vilniaus, kaip ir kitų dujas vartojančių miestų, šilumos kainoje, privalomai iš SGD terminalo perkamos dujos ir terminalo mokestis ėmė atsispindėti nuo kovo 1 dienos.
Kadangi pagal Šilumos ūkio ir Vietinės savivaldos įstatymus šilumos kainas nustato savivaldybių tarybos, tenka naujo Vilniaus mero viešai paklausti, kaip jis vertina tokį šilumos tiekėjo pasiūlymą ……..
Vienkart tenka pažymėti, kad jeigu ne valstybės griovėjų partijų intrigos, Vilnius ir žiemą būtų šildomas biokuru ……….
Todėl ne veltui sakoma – Nori pamatyti ateitį – pažiūrėk į praeitį ………
Ir tai yra savaime suprantama, kadangi šalį valdantiems vadybos analfabetams yra patologiškai nepriimtina tokia bendrovė, kurioje įdiegta Integruota vadybos sistema, apimanti:
• Kokybės vadybos sistemą, atitinkančią ISO 9001:2008 (LST EN ISO 9001:2008)standarto reikalavimus;
• Aplinkos apsaugos vadybos sistemą, atitinkančią ISO 14001:2004 (LST EN ISO 14001:2005) standarto reikalavimus;
• Darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistemą, atitinkančią BS OHSAS 18001:2007 (LST 1977:2008) standarto reikalavimus;
• Socialinio atsakingumo vadybos sistemą, atitinkančią SA8000:2008standarto reikalavimus.
Pats A.Miškinis atsakė į LL klausimus:
– Ką manote apie D.Grybauskaitės projektą „Indepence“, kuris neva sumažino šilumos kainą?
– Visa Lietuvos energetinė rinka tokiai Rusijai yra „blusa“, ir jie jos atsisakyti dėl kitų tikslų galima labai lengvai.
 Pagal sveiko proto logiką – kas mes esame tokie, kad keltume Rusijai savo sąlygas?
 Pabandykite Rusijai iškelti savo sąlygas – ji taip pamokys, kad maža nepasirodys. ne per vieną dalyką, tai per kitą. 
Tam, kad kiti nesugalvotų kažko panašaus.
– O kodėl D.Grybauskaitė moko Rusiją demokratijos, kokia čia mūsų prezidentės funkcija?
– Mano supratimu, D.Grybauskaitė į savo vietą pastatyta konservatorių, ir todėl atitinkamai elgiasi. Buvau šokiruotas vaizdo per TV, kaip suliegusi močiutė bučiuoja prezidentei ranką – jaučiasi taip, kad vos ne Dievui ranką pabučiavo… Nu klausykite..Aš sveiko proto žmogus, man autoritetas ne bažnyčia, bet tik Dievas. Todėl tokio nusižeminimo negaliu suprasti.
– Kaip tada suprasti, kad mūsų Nepriklausomybės patriarchas V.Landsbergis savo laiku buvo marksistinės etikos dėstytojas?
– Taip, o jo tėvas buvo Brazaičio vyriausybės (pasiskelbusios iš karto Vokietijai užpuolus SSSR, ir organizavusios sukilimą prieš sovietus) narys. 
Ar jūs skaitėte V.Landsbergio tėvo Gabrieliaus biografiją?
 Karo metu pabėgo į užsienį, vėliau grįžo į Lietuvą, ir atgavo savo nuosavybę – namą Kaune.
 Juk patys pagalvokite – juk su tokiais sovietų kalba buvo trumpa – prie sienos.
 O jo sūnus įstojo į universitetą, komjaunimą, sėkmingai darė karjerą.
 Juk tokioms šeimoms pagal sovietų mąstymą buvo garantuotas tiesus kelias į Sibirą su pirmu vežimu.
Juk kiti tos Brazaičio vyriausybės nariai sovietų buvo nuteisti  mirties bausme (nes pagal SSSR įstatymus jie buvo SSSR piliečiai, sukėlę ginkluotą maištą), o G.Landsbergis grįžo į Lietuvą, ir čia atgavo savo namą.
 Nu tai paklausykite… Ar gali būti tokių stebuklų? Man šita situacija visai aiški.
 Laukiau konservatorių ir galvojau, kad kai jie ateis į valdžią, bus demaskuoti visi KGB-istai.
 Nieko neįvyko. tada paskambinau į Gyventojų genocido centrą, ir man pasakė, kad „jeigu gausime nurodymą, tai mes visus KGB-istus „atplausime“.
– ką reiškia „atplausime“?
– Dabar gi visi KGB-istai išplauti, švaručiai, jie jau nebe KGB-istai. 
Vienas KGB rezervistas tapo VSD vadovu, kitas – ambasadoriumi ypatingiems pavedimams. ir kas jį paskyrė, kai šį žmogų išvarė iš Rygos.
 Teisingai, 
URM ministras Ažubalis, konservatorius. 
Parašiau raštą, paklausiau, kodėl taip, gavau atsakymą, kad jie „ne prie ko“. Visi KGB-istai „atplauti“, o ne liustruoti. 
Ir tai padarė konservatoriai. 
Juk tų KGB-istų buvo visokių – ir „osobij agent“, ir „agent za osobij period“. 
O to niekas nesiaiškina.
– O kokiai KGB kategorijai priklauso Dalia Grybauskaitė?
– Aš girdėjau, kad ji yra liustruota KGB majorė. 
Vėliau prisipažinus, ir viskas – byla uždaryta, tu jau nebe KGB-istas.
 Tokia pas mus tvarka, ir niekas to nesužinos. 
Tai girdėjau iš dviejų šaltinių, kad D.Grybauskaitė yra liustruota KGB majorė. 
Vat ir žinok, kaip ten buvo. 
Jeigu liustruota, reiškia, kad pripažino.
– Tačiau per rinkimus D.Grybauskaitė oficialiai deklaravo, kad nebuvo užverbuota užsienio šalių specialiųjų tarnybų?
– Nežinau, kaip tokiu atveju jie sukasi. 
Juk K.Prunskienę net teismas pripažino, kaip KGB agentę.
 Pirmą kartą V.Landsbergis teismui pateikė jos pasirašytą pasižadėjimą bendradarbiauti su KGB, o antrą kartą tas pats V.Landsbergis ją ir ištraukė, neberasdamas jo dokumento.
 Tuo metu Prunskienė trukdė, tai ją ir sutvarkė.
– Ir vėliau V.Landsbergis parinko Lietuvai prezidente kitą kolaborantę – Dalią Grybauskaitę?
– Skaičiau KGB dokumentus iš Utenos rajono, kadangi esu iš ten kilęs. 
Net į Utenos Sąjūdžio skyrių KGB buvo infiltravusi vieną savo agentą ir du „patikimus asmenis“. 
O kaip ten buvo su Sąjūdžio vadove?
Manote, kad ten buvo kitaip?
– Grįžtam prie SGD terminalo – už jį sumokėta keturis kartus brangiau, nei kainavo pastatyti?
– Čia aišku kaip diena – valdžiai eina „otkatai“, ir ji gauna didžiulę naudą. Vat ir viskas.
– Kodėl piliečiai ir Seimas visiškai negali pasipriešinti šiai aferai? Juk šilumos kainą nustato kainų komisija, o ne miestų savivaldybės?
– Aš kadangi tuo užsiiminėjau ir skaičiau įstatymus, tai žinau, kad iš pradžių buvo atskiras SGD terminalo įstatymas, ir atskiras jo  įstatymas. kai prasidėjo terminalo statyba, aš paskaičiau tuos įstatymus ir pamačiau, kad terminalo statybos kaštai negali būti įtraukti į dujų kainą.
 Nusiunčiau raštą į STT, tačiau jie man atsakė, kad nenagrinėja tokių piliečių, kaip aš, pareiškimų. Tada Seimas pakeitė Gamtinių dujų įstatymą, ir terminalo statybos kainą įtraukė į dujų kainą. ir viskas.
Ir kiek tokių atvejų buvo – aš parašau, kad tai prieštarauja įstatymas, tada Seimas keičia įstatymus.
 Ir ką tada Kainų komisija gali padaryti, jeigu įstatyme parašyta, kad terminalo kaina įtraukta į šilumos kainą?
 Terminalas padarytas strateginiu objektu. Panašiai kaip padaryta su Elektrėnų elektrine.
Vienas energetikas man pasakojo, kad, kai važiuoja pro Elektrėnus, vis nuo jų nusisuka.
 Pastatytas toks monstras, be kurio galima apsieiti.
 Juk tiek jungčių pasistatėme – galima elektrą pirkti iš visur, tačiau kam deginti dujas Elektrėnuose, kad gaminti elektrą?
Reikia pinigus valdžiai išplauti. 
Kur dirba ponų dukros? 
Man pasakojo, kad kas rytą iš Elektrėnų atvažiuoja autobusiukas, kuris ponų dukras veža iš Vilniaus į Elektrėnus dirbti. 
Ten dirba ponų žmonos ir dukros. 
Juk Vilniuje įdarbintos jos būtų aiškiai matomos, o Elektrėnuose – niekas nepastebi. 
Juk Sekmokas kai pirko šampaną už dešimtis tūkstančių litų – visas tas išlaidas įtraukė į elektros kainą. 
Tą dalyką atknisusi Energetikos kainų komisijos pirmininkė Korsakaitė išlėkė iš savo posto, – panaikino visą jos departamentą.
– Ar pretenzijos „Achemai“ yra kerštas Lubiui už jo planuotą terminalą?
– B.Lubys išvažiavo pasivažinėti su dviračiu be apsaugininko. Nemanau, kad jį nužudė, tik jam reikėjo pranešti naujieną, kad jį ištiktų širdies smūgis.
 Taip ir buvo padaryta – taip galvoja pramonininkai, buvę B.Lubio kolegos. Tačiau jo parengtas terminalo projektas buvo sužlugdytas.
– Tačiau kodėl visi runkeliai toliau balsuoja už Grybauskaitę ir konservatorius?
– Todėl, kad dauguma runkelių yra konservatoriai, kuriems rusai nepatinka.
 Ir viskas. Nes jiems patinka tai, ką sako Grybauskaitė. 
Ji už Lietuvą, varo ant rusų. Toliau niekas nesvarbu. 
O man dar anksčiau pasakojo – yra toks miestelis Užpaliai prie Anykščių. 
    Vietos gyventojai man pasakojo, kad ten į miškinių būrį atėjo gražus vyras Pernavas su Lietuvos kariuomenės uniforma, gražiai kalbėjo už Lietuvą.
Po kiek laiko visą miškinių būrį sovietai sugavo ir iššaudė. Dėl to, kuris šnekėjo, kad jis už Lietuvą kariaus.
 O kaip bus iš tikrųjų?
 Manau, kad panašiai yra ir su Grybauskaite. 
Žmogus gi negalvoja, kas stovi už Grybauskaitės, ką ji daro ir kaip jai sekasi, ir ar tas naudinga. Užtenka to, kad ji šneka ant ruso, ir reiškia, kad „sava“.
Dabar klausiat kodėl nesipriešina Seimo nariai – juk visi sėdi „pod kalpokom“ („pakabinti“). Juk visi kažką kombinuoja, ir taip galima bet kurį sudirbti.
 Juk ir VSD, ir teismai, ir prokuratūros vienose rankose. Lyg ir D.Grybauskaitės rankose.
 Tačiau aš manau, kad net ne jos, nes ji tik statytinė.
Ar jūs matėte kadencijos pradžioje, kai vaikų ekskursijos buvo vedžiojamos pas Grybauskaitę, ir vaikučiams prezidentė pasakojo, kaip ji duoda pylos ministrams.
 Paklauskite psichologo, koks pas tokį žmogų supratimas apie pasaulį? 
Juk negalima taip elgtis. 
Grybauskaitė į prezidentūrą neįsileido brolio – na ir kas čia tokio? 
Ar įsivaizduojate Europoje, kad prezidentas neįsileistų brolio? 
Kaip čia atrodytų? O pas mus viskas normalu – svarbu, kad varo ant rusų.
*************************************************************


.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą