2014 m. rugsėjo 15 d., pirmadienis

Keistas buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo elgesys ...



LRT televizijos laida „Savaitė“ įspėjo,  kad šią vasarą   iš Rusijos gautas   prašymas  išduoti  iš sovietinės  kariuomenės pasitraukusį lietuvį yra klastinga rusų  žvalgybos operacija ......

Atseit tuo mėginta sukelti šalies gyventojų nepasitikėjimą  savo valdžia.

 Pažymėtina buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Mečio Laurinkaus reakcija .

Jis teigia, kad Rusijos prašymo tikslas buvo tai, kad jis patektų į viešumą,

Jo nuomone tai klasikinė žvalgybos operacija.

 Jis mano kad Rusijos žvalgyba šalies visuomene manipuliuoja kaip panorėjusi per savo įtakos agentus – per juos nutekindama reikalingą informaciją.

Jis taip pat mano, kad Rusijos agentų šalyje tikrai netrūksta.

Kas jau taip, tai taip – visiškai teisus šiuo atveju buvęs Valstybės saugumo departamento  vadovas.

Žinoma jis, kaip buvęs tokios spectarnybos vadovas,   galėjo pridurti, kad šalyje apstu  ir buvusių KGB (dabar GRU) archyvinių agentų, ir agentų ypatingam periodui.

Galėjo jis kai ką pridurti ir apie KGB rezervą, kaip KGB rezervistas atsidūrė Valstybės saugumo departamento vadovo poste  ir t.t. ir pan.

Deja jis to nepadarė.

Kodėl ??

Beje negi jam neaišku, kad „nutekinti“ tokią „sensacingą“   informaciją Rusijos spectarnybos galėjo kad ir per  Valstybės saugumo departamento    skandalingoje   pažymoje  Prezidentei pagarsintas  REGNUM, RUBALIC.RU.

O REGNUM  beje rašė, kad Rusijos prašymas išduoti buvusį sovietinį kareivį yra adekvatus atsakas į Rusijos atsargos pulkininko Jurijaus Melio , dalyvavusio  1991 metų  sausio 13 žudynėse,  sulaikymą ....................

Taip pat pažymėtinas  M. Laurinkaus susirūpinimas, kad nėra analitinio centro, kuris ypatingos situacijos atveju galėtų priimti spendimus.

Jis  siūlo steigti tą  analitinį centrą prie Valstybės gynimo tarybos.

Betgi jau kas tai kas, jeigu ne buvę Valstybės saugumo departamento vadovas privalėjo  žinoti LIETUVOS RESPUBLIKOS NACIONALINIO SAUGUMO PAGRINDŲ ĮSTATYMĄ, kuris  nustato:

Vyriausybės įsteigtas strateginių tyrimų ir analizės centras analizuoja bei prognozuoja išorės ir vidaus saugumo aplinkos pokyčius, seka rizikos veiksnių, pavojų, grėsmių atsiradimą bei vystymąsi ir teikia pasiūlymus Seimui, Respublikos Prezidentui, Valstybės gynimo tarybai ir kitoms nacionalinį saugumą užtikrinančioms institucijoms dėl nacionaliniam saugumui stiprinti reikalingų priemonių.

Betgi tokio centro tai iki šiol nėra ir labai keista ir nesuprantama, kodėl  tuometinio Valstybės saugumo departamento vadovo tai visiškai nejaudino .....

 Ir dar labiau jau  keista jo nuomonė, kad analitinis centras ypatingos situacijos atveju  priimtų sprendimus.

Nes vadovaujantis sveiko proto logika,  tokio centro su tokiomis kompetencijomis steigimas prie Valstybės gynimo tarybos turėtų būti naudingas šaliai, kuri ruošiasi mus pulti ....

 Ypatingų situacijų  atvejui sprendimai turi būti iš anksto parengti ...


Tiktai problema, kas  duos įsakymą juos vykdyti, ir kas juos vykdys ....
.
.
.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą