2015 m. balandžio 23 d., ketvirtadienis

"Būsto rūmai“: privalomas lėšų kaupimas naudingas visiems gyventojams




Po ilgai trukusių diskusijų Lietuvos vyriausybė patvirtino tvarką,  pagal kurią visų daugiabučių namų visi gyventojai pradės kaupti lėšas namui atnaujinti pagal privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus.

Ši nuostata padės gyventojams laiku ir reikiamai prižiūrėti bei remontuoti savo namus.
Nors tokia Civilinio kodekso nuostata galiojo nuo 2001 metų, tačiau iki šiol tik labai menka dalis butų ir kitų patalpų savininkų kaupė lėšas namo atnaujinimui. 

Lėšas kaupti turės tiek daugiabučiai, kuriuos prižiūri administruojančios įmonės, tiek bendrijos, tiek subjektai, veikiantys pagal Jungtinės veiklos sutartis.

Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidentas Juozas Antanaitis sako, kad toks Vyriausybės sprendimas yra sveikintinas ir yra pirmas svarus žingsnis, padėsiantis žmonėms tinkamai rūpintis jų turima nuosavybe.

„Daugelyje Europos šalių, net kaimyninėje Lenkijoje, privalomo lėšų kaupimo modelis seniai egzistuoja ir tai yra vienareikšmiška nauda būstų savininkams.
Nesant sukauptų lėšų, labai sudėtinga organizuoti privalomuosius namo remonto darbus.
Už atliktus darbus reikia atsiskaityti iš karto, o ne kiekvieno buto savininkas įstengia sumokėti didesnę sumą.
Dabar ši problema išsispręs – esant remonto poreikiui finansinė našta bus ženkliai lengvesnė.
Tiesa, kaupiamosiomis lėšomis nebus galima apmokėti darbų, kurie įskaityti į namo techninės priežiūros tarifą“, - akcentavo J. Antanaitis.

Pagal Vyriausybės patvirtintąją tvarką lėšos turi būti kaupiamos, atsižvelgus į namo fizinę ir energinę būklę, konkretiems bendrojo naudojimo objektų atnaujinimo (remonto) darbams, kuriuos reikia numatyti parengus ilgalaikį namo atnaujinimo planą.

Šį planą parengia daugiabučių namų valdytojai ir pagal jį apskaičiuotą mėnesinės kaupiamosios įmokos dydį tvirtina butų ir kitų patalpų savininkai.

Per tą laiką, iki jie patvirtins, kaupiama minimalaus dydžio įmoka – nuo 0,03 iki 0,05 euro už kvadratinį metrą. 

Didesnes įmokas mokės daugiabučių namų, kurių naudingas plotas siekia iki 3000 kv. metrų, mažesnes – kurių naudingasis plotas 3000 kv. M ir daugiau, gyventojai.

Pavyzdžiui, 50 kv. M ploto buto savininkas per mėnesį turėtų įmokėti 1,5–2,5 Eur.

 Mėnesinės įmokos dydis yra apribotas, siejant jį su minimalia mėnesio alga, kad būtų užtikrinta socialinė apsauga mažesnes pajamas turintiems gyventojams.

Būsto rūmų prezidentas sako nuolat sulaukiantis butų savininkų klausimų, ar kaupiamosios lėšos bus saugios ir naudojamos pagal paskirtį. Jo teigimu, nerimauti dėl to nėra jokio pagrindo, nes čia įsijungia daug saugiklių. 

„Namui atnaujinti kaupiamos lėšos bus laikomos atskiroje sąskaitoje ir apskaitomos pagal kiekvieną namą ir kiekvieną buto savininką. Svarbu paminėti, kad joms taikomas Indėlių draudimo įstatymas“, - pridūrė J. Antanaitis.

   Lietuvos respublikiniai būsto valdymo ir priežiūros rūmai   

     ( Lithuanian Chamber of Housing Management and Maintenance)
                                 Stiklių g. 8, Vilnius, LT-01131
  Tel. (+370 5) 2611003, fax. (+370 5) 2120647 Mob. (+370) 67385290



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą