2015 m. kovo 30 d., pirmadienis

Už Lietuvos energetinį saugumą turi mokėti visi šalies gyventojai, o ne didžiąja dalimi – centralizuotai besišildantys Vilniaus miesto gyventojai.







 Šilumos tiekėjų vertinimu, neteisinga, kad geopolitinį SGD terminalo projektą priversti dengti išimtinai šilumos vartotojai, didžiąja dalimi – centralizuotai besišildantys Vilniaus miesto gyventojai. 
  Už Lietuvos energetinį saugumą, SGD terminalą, turi mokėti visi šalies gyventojai, o ne tik centralizuotai besišildantieji
 „Terminalas garantuoja visos šalies energetinį saugumą, tačiau mokėdami aukštesnes šilumos kainas iš esmės jį išlaiko vien centralizuotai besišildantieji. Mūsų manymu tai – neteisinga, terminalo, kuris yra ne ekonominis, o geopolitinis projektas,  išlaikymas turėtų tekti visiems šalies gyventojams“, -
  teigė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas. 
Jis teigia, kad  centralizuotai tiekiamos šilumos, gaminamos iš gamtinių dujų, vartotojai  per terminalo mokestį (taip vadinamą saugumo dedamąją, kuri įskaičiuota į gamtinių dujų perdavimo tarifą) ir vykdydami įstatymais numatytą prievolę vartoti brangias terminalo dujas, 2015 metais sumokės papildomai virš 40 mln. eurų.

 Daugiau nei 24 procentus  visų per terminalą atplukdomų brangių dujų suvartojama Vilniuje, todėl vilniečiai, lyginant su kitais miestais, už terminalo išlaikymą moka daugiausiai. Skaičiuojama, kad per 2015-uosius vilniečiai už terminalo išlaikymą ir terminalo dujas papildomai sumokės apie 10 mln. eurų.

  Šilumos tiekimo įmonės nuo šių metų sausio 1 dienos yra įstatymais įpareigotos pirkti ir vartoti brangias per terminalą atplukdomas dujas.
 Vilniuje 2015 m. 65 proc. visų dujų privalomai perkama iš SGD terminalo, nuo balandžio iki lapkričio SGD dujos Vilniuje sudarys 100 proc. visų sunaudojamų dujų.

 Gamtinių dujų kaina perkant jas iš SGD terminalo yra 32,59 Eur/MWh, tuo tarpu kai GET Baltic gamtinių dujų biržoje siūloma pardavimo kaina  - apie 22 Eur/MWh, o „Lietuvos dujų tiekimas“ viešai deklaravo, kad 2015 m. kovo mėn. iš jų perkamos gamtinės dujos kainuos tik apie 18 Eur/MWh.

  SGD terminalo išlaikymo (Gamtinių dujų papildoma saugumo dedamoji)  - 2,15 Eur/MWh,  ji prisideda prie visų Lietuvoje parduodamų gamtinių dujų kainų, nepaisant jų šaltinio.
  Iš tikro, kodėl gi Vilniaus šilumos vartotojai turi būti SGD terminalo prožekto, kaip sakoma, atpirkimo ožiai ??

Todėl naujo Vilniaus mero Remigijus Šimašiaus garbės reikalas yra nedelsiant imtis priemonių šiai neteisybei pašalinti.
  Juo labiau,  kadangi Remigijus Šimašius, kaip ir SGD terminalas,  yra Prezidentūros projektai.



yra Prezidentės favoritas, todėl

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą