2014 m. gegužės 27 d., antradienis

Tikslas pateisina priemones



Andrius Janukonis klausia:

   
Dar prieš metus ES trečiasis energetikos paketas buvo pagrindiniu lozungu ir instrumentu skaidant energetikos įmones ir veiklas. Kodėl šiandien paketo reikalavimai negalioja valstybiniam monopolininkui „Lietuvos energija“?

  Prisiminkime – buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas pačią griežčiausią ES trečiojo energetikos paketo versiją pritaikė tiek dujų, tiek elektros ūkiuose. Būtų pritaikęs ir šilumos sektoriuje, bet paketas tam skirtas nebuvo.

   ES trečiojo energetikos paketo reikalavimai tapo nekvestionuojami sprendžiant svarbiausius energetikos klausimus. Atitinka ar neatitinka reikalavimus – su šia Prokrusto lova susipažino visi energetikos rinkos dalyviai.

  Paketo taikymas reiškė menamą skaidrumą. Prisidengiant juo, valstybinės įmonės „Lietuvos energija“ glėbyje atsidūrė visi svarbiausi energetikos objektai. Šiandien šis valstybinis mega monopolininkas valdo elektros gamybą, elektros tinklus, dujų importą ir infrastruktūrą – pradedant dujotiekiais ir baigiant terminalu (netrukus).

   Visos svarbiausios dujų ir elektros sektoriaus įmonės buvo atskirtos, po vieną valstybės pinigais supirktos ir atiduotos gigantui. „Lietuvos energijai“ to maža, planuose – ir šilumos gamybos veiklos suvalstybinimas ir šiame sektoriuje veikiančių įmonių perėmimas. Tai –tiesioginis interesų konfliktas su dujų tiekimu ir skirstymu – veiklomis, kurios po „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ perėmimo atiteko „Lietuvos energijai“. Norėčiau priminti, kad šios dvi įmonės buvo sukurtos pagal trečiąjį paketą skaidant „Lietuvos dujas“, o dabar vėl, jau šio paketo reikalavimų nepaisant, atsidūrė vienose, „Lietuvos energijos“, rankose.

  ES trečiojo energetikos paketo pagrindas – tiekimo ir gamybos atskyrimas nuo tinklų eksploatavimo.

    Kodėl paketo reikalavimai, kurie buvo taip nuoširdžiai ir ryžtingai pritaikyti visiems kitiems energijos sektoriaus dalyviams, šiandien negalioja „Lietuvos energijai“? Kodėl atviras skirtingų energetikos veiklų koncentravimas vienoje vietoje staiga niekam nebetrukdo?

   Kaip paaiškinti faktą, kad save reguliuojantis monopolis, didesnis nei bet kada iki šiol nepriklausomos Lietuvos energetikoje, nėra problema?

„Lietuvos energijos“ egzistavimas, prieštaraujantis visiems įmanomiems ES trečiojo energetikos paketo reikalavimams, simbolizuoja atvirą politinę veidmainystę.

Šiandien akivaizdu, kad iškelta skaidrumo vėliava ir paketo taikymas tebuvo priemonė, skirta perimti įmones iš kitų energetikos sektoriaus subjektų ir sukoncentruoti jas interesų grupės rankose.
***********************************
   Aplamai tai jau senai galima buvo nuspėti, kad faktiškai šalies ūkio valdymą pajungusi D. Grybauskaitė neatsisakė savo marksistinių nuostatų ir jas realizuos principu "Tikslas pateisina priemones." 

 Ir jai tai atlikti sekasi, nes ją šiame procese palaiko visos valdančios partijos – ir užtikrinti  „otkatai“ savoms firmoms, ir bus kur įdarbinti „savus“.

 Betgi yra esminė problema –  visi  stambūs energetiniai projektai vienaip ar kitaip yra susiję su Rusijos anklavu, Karaliaučiaus sritimi.

Ir akivaizdu,  kad jie yra jam ( ir jam) naudingi.

Deja yra kaip yra -  jam (ir jam)  yra naudingas  ir valstybinio monopolinio giganto sukūrimas .....

O tai kad, toks monopolinis gigantas yra didžiulė grėsmė valstybės nepriklausomybei ir saugumui,   niekam pasirodo nerūpi ....

.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą