2014 m. gegužės 8 d., ketvirtadienis

Naivu būtų galvoti .....



Į Jos Kilnybės nemalonę patekęs Andrius Janukonis rašo:


Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad žinia apie griežtesnį ES fondų paramos skirstymą Lietuvos energetikos projektams nežada ūkiui nieko gero.

Siūlau įvertinti teigiamą šios naujienos pusę. 

Tarp abejotinų rėmimų minima elektros jungtis ir dujotiekis su Lenkija bei projektas, kuriuo siekta išplėsti dujotiekio tarp Klaipėdos ir Kiemėnų pajėgumus.

Žinoma, elektros tiltas tarp Lietuvos ir Lenkijos yra ekonomiškai naudingas projektas, vertas paramos. Kas atsakingas, jog racionaliam projektui neužsitikrintas rėmimas – atskiras klausimas.

Gi nutrauktu neracionalių dujų infrastruktūros plėtros projektų maitinimu ES lėšomis vartotojams reikia tik džiaugtis.

Iki šiol pagrindiniu energetikos projektų leitmotyvu tapdavo siekis įsisavinti maksimalų kiekį ES fondų skiriamų lėšų.

Nesvarbu, ar projektas reikalingas ir naudingas, svarbiausia – įsisavinti paramą.

Dosnūs fondai  sukūrė rojų žemėje energetikos konsultantams, glaudžiai bendradarbiaujantiems su valstybinius projektus kuruojančiais valdininkais. Būtent konsultantai tapo tarpine grandimi, leidžiančia į interesų grupės kišenes nugulti paramai.

Maitinami parama, Lietuvoje iškilo neracionalūs ir ūkiui nereikalingi objektai, kurie augina energijos kainas ir tampa papildoma našta vartotojams.

Griežtesnis projektų vertinimas iš ES fondų pusės keičia situaciją. Nutraukus neracionalių energetikos objektų paramą, dingsta motyvas juos statyti.

Tikėtina, kad tai apramins ES pinigus švaistyti pasišovusius valstybinių energetinių įmonių šulus ir už jų stovinčius politikus.

Reikia tikėtis, kad pagrindiniu motyvu statyti taps energetinių objektų poreikis, o ne siekis įsisavinti lėšas.

Tikėtina, kad planuojant svarbius energetinius projektus, vertybe vėl taps intelektas, žinios ir mokslas – projektai taps grįsti ekonomika ir racionalumu.

Tik šis parametras gali lemti energijos kainų mažėjimą vartotojams.
***************************************************************
  Visiškai teisinga, kad   planuojant svarbius energetinius projektus, vertybe turi būti  intelektas, žinios ir mokslas – projektai turi būti pagrįsti ekonomika ir racionalumu.

  Betgi kas paneigs, kad strateginiai energetikos projektai gali būti projektuojami už šalies ribų ....

  Ir ar ne todėl  elektros jungtis „LitPol Link“ ir dar trys strateginę reikšmę turintys Lietuvos energetikos projektai gali negauti Europos Sąjungos paramos ????

  Vadovaujantis sveiko proto logika niekada nereikia pamiršti, kad Karaliaučiaus srities anklavą su Rusija jungia trys per Lietuvą einantys tranzitai: geležinkelio, elektros, gamtinių dujų.

Ir naivu būtų galvoti, kad Rusija  neįtakoja   šalies energetinių projektų taip, kad iš jų turėtų naudą Karaliaučiaus krašto saugumas.


Ir kuo labiau šalies valdžia burnoja ant Rusijos, vadovaujantis sveiko proto logika, toks įsitikinimas tik  gilėja.



.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą