2023 m. kovo 16 d., ketvirtadienis

Kas netinka mūsų žiniasklaidai ....

 

 

 Pentagonas prieš duomenų apie Rusijos Federacijos nusikaltimus Ukrainoje perdavimą

Sergejus Romašenka

09.03.2023Kovo 9, 2023

JAV gynybos departamentas nenori padėti Hagos teismui ištirti Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje.

Jie bijo sukurti precedentą, kuris patrauktų amerikiečius baudžiamojon atsakomybėn, pranešė "The New York Times".

https://p.dw.com/p/4OT8d

Pentagonas priešinasi JAV prezidento Joe Bideno administracijai, kad ši perduotų Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT) Hagoje informaciją apie amerikiečių žvalgybą, patvirtinančią Rusijos karo nusikaltimų Ukrainoje faktus.

JAV karinis departamentas baiminasi, kad tai sukurs precedentą, kuris leis TBT patraukti amerikiečius baudžiamojon atsakomybėn, trečiadienį, kovo 8 d., pranešė "The New York Times" (NYT), cituodamas dabartinius ir buvusius Baltųjų rūmų darbuotojus.

Pasak leidinio pašnekovų, likusi JAV administracija, įskaitant specialiąsias tarnybas, Valstybės departamentą ir Teisingumo ministeriją, pasisako už atitinkamos informacijos perdavimą Hagos teismui. Pasak NYT, JAV Nacionalinio saugumo taryba vasario 3 dieną sušaukė ministrų lygio susitikimą, kad būtų pasiektas susitarimas šiuo klausimu, tačiau Pentagono vadovas Lloydas Austinas ir keli kariniai lyderiai šiame susitikime priešinosi duomenų perdavimui į Hagą.

J. Bidenas dar nepriėmė galutinio sprendimo

Prezidentas J. Bidenas dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl JAV bendradarbiavimo su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu, teigia publikacijos šaltiniai.

Aptariama informacija galėtų padėti tyrimui, kurį prieš metus pradėjo Tarptautinio baudžiamojo teismo vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas.

Pasak "The New York Times", JAV žvalgybos surinkta informacija apima medžiagą apie Rusijos vadovybės sprendimus smogti civilinei infrastruktūrai ir prievarta eksportuoti vaikus iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją.

********************************* 

Tikėtinas D. Trumpo varžovas rinkimuose sakė, kad pagalba Ukrainai neatitinka Jungtinių Valstijų interesų

 

ANTRADIENIS, 14 M. KOVO 2023 D., 11:46

 Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, kuris yra vienas iš galimų respublikonų kandidatų į prezidentus, sakė, kad Ukrainos gynimas nuo Rusijos invazijos nėra gyvybiškai svarbus JAV interesas.

 Apie tai, pasak "Europos tiesos", praneša "Politico".

 "Nors JAV turi daug gyvybiškai svarbių nacionalinių interesų – apsaugoti mūsų sienas, spręsti mūsų kariuomenės parengties krizę, siekti energetinio saugumo ir nepriklausomybės, riboti Kinijos komunistų partijos ekonominę, kultūrinę ir karinę galią – vis labiau įsitraukti į teritorinį ginčą tarp Ukrainos ir Rusijos nėra vienas iš jų", – atsakydamas į klausimą apie karą sakė DeSantis.

 Nors DeSantisas pripažino, kad "tikslas turėtų būti taika", jis perspėjo, kad karių ar sudėtingų ginklų, tokių kaip naikintuvai F-16 ir ilgojo nuotolio raketos, siuntimas "gali įvelti Jungtines Valstijas į konfliktą ir priartinti mus prie karšto karo tarp dviejų didžiausių branduolinių valstybių".

 DeSantiso o pastabos iš esmės sutampa su buvusio prezidento Donaldo Trumpo pastabomis, kuris teigė, kad Ukrainos gynimas nuo Rusijos nėra gyvybiškai svarbus JAV interesas, bet gyvybiškai svarbus Europai.

 Pareiškime Desantis atkreipė dėmesį į JAV gynybos prioritetą, ypač prie pietinės sienos.

**********************

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą