2017 m. lapkričio 16 d., ketvirtadienis

Lietuvos inžinieriai kuria kompaktišką rekuperatorių


Oxygenprototipas

Lietuvos inžinieriai kuria kompaktišką rekuperatorių

 http://lt.lt.allconstructions.com/portal/categories/284/1/0/1/article/18487/lietuvos-inzinieriai-kuria-kompaktiska-rekuperatoriu?ref=mail

2017-11-15 16:20   Peržiūros : 21   Spausdinti


Vėdinimas - viena opiausių šiuolaikinių apšiltintų ir sandarių pastatų problemų. Mažus vėdinimo įrenginius su šilumogrąža ir be gremėzdiškų ortakių į Lietuvos rinką įveža keletas įmonių, bet įranga nėra pigi. Lietuvos inžinierių komanda ėmėsi konstruoti  savą rekuperatorių, labiau pritaikytą esamoms sąlygoms.
„Šviežias ir švarus jūsų namų oras, o kartu - išsaugota šiluma!", - tokiu šūkiu savo produktą inžinierių komanda pristatė Kauno technologijos universiteto Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (KTU NIVC) startuolių inkubatoriaus „Startup Space" erdvėje kuriantys rekuperatorių  Oxygen.

Tai tylus ir energetiškai efektyvus vėdinimo prietaisas (rekuperatorius), grąžinantis iki 89 proc. šilumos. Atrodytų, kad įrenginys - standartinis vėdinimo agregatas, tačiau Oxygen išskirtinis ir inovatyvus tuo, kad yra itin nedidelių matmenų.

Oxygen produkto vadovas Žilvinas Salialionis pasakoja, kad startuolio atsiradimo priežastys - labai praktiškos. Jau keletas metų, kai ES šalyse veikia Energijos efektyvumo direktyva, siekianti energijos vartojimo efektyvumo didinimo pastatuose. 

Lietuvos prisiimtuose įsipareigojimuose numatoma, kad A klasės pastatuose privaloma rekuperacija. 

 Dažnai nauji butai neturi pakankamai erdvės dideliam vėdinimo prietaiso patalpinimui, todėl nuspręsta, kad reikalingas kompaktiškas ir lengvai net mažose patalpose telpantis prietaisas.

Žilvinas SalialionisŽilvinas Salialionis tikisi, kad kompaktiškų rekuperatorių gamybą pavyks pradėti 2018-aisiais.

„Mūsų rekuperatorius galės būti montuojamas virš lubų. 

Taip jis tampa nematomu ir negirdimu, dėl to yra tinkamas tiems, kas gyvena itin mažose erdvėse", - aiškina  Ž. Salialionis.

Tikimasi, kad Oxygen bus ne tik vizualiai patrauklus būstui, bet ir energetiškai efektyvus.
 Jame esanti ypatinga oro filtravimo sistema sulaiko net mažiausias, akiai nematomas daleles, o F7 klasės filtras apsaugo nuo žiedadulkių, tad bus tinkamas alergiškiems žmonėms.

Oxygen prototipas dienos šviesą jau išvydo ir savo potencialą patikrino energetikos startuolių konkurse „PowerUp!", bet komanda nesustoja ir vis dar intensyviai tobulina galutinį produktą. Planuojama, kad vartotojams jis bus pasiūlytas jau kitų metų pradžioje.

Rekuperatoriuje bus reguliuojama tiekiamo oro temperatūra bei drėgmė. 
Rekuperatoriuje bus reguliuojama tiekiamo oro temperatūra bei drėgmė.

Prie Oxygen realizavimo prisideda ir partnerių įmonės - pasaulyje gerai žinomi vėdinimo įrenginių komponentų tiekėjai, kurie, kaip teigė projekto vadovas, padeda susidoroti ir su pagrindiniais iššūkiais šioje sferoje bei greitai kintančiomis tendencijomis industrijoje.

Ž. Salialionis daug metų dirba su išmaniaisiais įrenginiais, turi ekonomikos mokslų išsilavinimą, tad visapusiškai išmano ne tik techninį įrenginio išpildymą, bet ir startuolio finansų valdymą. 

Tuo tarpu techniniai Oxygen rebusai patikėti penkių mechanikos inžinierių komandai.

Komandos ir paties startuolio stiprybę produkto vadovas įvardija vienu prasmingu sakiniu: 
„Aš turiu planą, o jie įrankius tam planui pasiekti, todėl kartu mes esame pasmerkti sėkmei!".

Parengta pagal KTU informaciją
Komentuokite ir vertinkite!
Norėdami komentuoti ir vertinti - prisijunkite arba Registruokitės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą