2014 m. sausio 18 d., šeštadienis

Tai kam gi tarnaus suskystintų dujų terminalas????






 Andrius Janukonis straipsnyje „Laikas įvertinti SGD terminalo įtaką šilumos kainai: rašo, kad akivaizdu, jog nuostolingas SGD terminalo projektas guls ant šilumos vartotojų pečių,  kad šilumos tiekimo įmonės, kurios jau 2015 metais bus priverstos pirkti terminalo dujas, iki šiol nėra supažindintos bent su preliminaria dujų kaina.

„Niekam nėra paslaptis, kad būsimų terminalo nuostolių užglaistymas vyksta pagal iš anksto buvusios konservatorių vyriausybės paruoštą planą surinkti pinigus iš galutinių šilumos vartotojų.

Niekaip kitaip negalima pavadinti reguliuojamiems vartotojams skirtos prievolės per metus įsigyti 540 mln. kubinių metrų terminalo dujų bet kokia, net nekonkurencinga, kaina.

Pažymėtina, kad koncernas „Achema“ nuo ir jai bandytos primesti nepagrįstos prievolės  apsigynė teisiniu keliu.

Liko tik šilumos gamintojai ir dėl nekonkurencingumo retai kada veikianti Lietuvos elektrinė Elektrėnuose, valstybė ( Buitinių vartotojų sąjunga –valdžia)  daugiau neturi kam užkrauti naštos pirkti dujų.

Faktas, kad neracionalus valstybinio terminalo projektas turės reikšmingos įtakos Vilniaus šilumos tarifui.

Sostinę šildanti „Vilniaus energija“ privalės supirkti didžiąją dalį numatyto terminalo dujų kiekio: 2014 m. – 
231 mln. kubinių metrų, 2015 m. – 210, o 2016 m. – ne daugiau 200 mln. kubinių metrų.

Tai yra liūto dalis dujų, kurias ketina vartoti Vilnius.

Biokuro naudojimą plečianti sostinė kitąmet šilumos gamybai ketina suvartoti ne daugiau 250 mln. kubinių metrų dujų.

Šiandien Vilniui svarbu įvertinti, kokią įtaką šilumos tarifui turės iš terminalo perkamos dujos, lyginant su dujų kaina, kurią 2015 metais pasiūlys „Gazprom“.

Technologinio skirtumo sostinei nėra: tiek perkamos iš terminalo, tiek iš „Gazprom“ dujos atkeliaus tais pačiais rusiškais vamzdžiais.

Jau ne kartą esu rašęs, kad terminalo dujos sostinės vartotojų fiziškai nepasieks dėl technologinių priežasčių.
Todėl svaičioti apie menamą energetinę nepriklausomybę, kurią esą suteiks terminalas, prasmės nėra.

2015 metai – jau čia pat. Laikas pradėti kalbėti ne tuščiais lozungais, o diskutuoti apie būsimą terminalo dujų kainą ir mažinti neigiamas šio projekto pasekmes šilumos vartotojams.

Prielaidas tokiai diskusijai suteikia paskutiniu metu pasigirdę racionalumu, o ne emocijomis grįsti SGD terminalo projekto vertinimai.

Tačiau tam, kad nuo emocijų ir lozungų būtų pereita į skaičių kalbą, būtina žinoti privalomai iš SGD terminalo perkamų dujų kainą.  

Tai aktualu visiems šilumos vartotojams, ypač – Vilniuje ir Kaune.“

„Terminalo gimdytojai – konservatorių vyriausybė – pamiršo informuoti visuomenę, kad SGD terminalo dujos sostinės vartotojų fiziškai nepasieks dėl technologinių priežasčių.“ –t eigia A. Janukonis.

O mūsų nuomone, SGD terminalo statyba yra Rusijos projektas, kaip ir daugelis aukščiausios valdžios atstovų, žodžiais pliekiančiais savo šeimininką tam, kad užsitikrinti liaudies, „su išžagintais protais“ (pagal Užkalnį) paramą.

 Kada pasirodys, kad suskystintos gamtinės dujos yra brangesnės nei „Gazpromo“ tiekiamos, Rusija išties pagalbos ranką ir SGD terminalą panaudos  gamtinių  dujų tiekimui   į Karaliaučių ....

O argi  ne tam nutiestas dujotiekis Klaipėda –Jurbarkas ???

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą