2021 m. rugsėjo 3 d., penktadienis

Svarbi informacija dėl COVID-19 vakcinų stiprinančiosios ar papildomos dozės skyrimo

Kaip teigiama šiandien paskelbtoje Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) ataskaitoje, remiantis moksliniais duomenimis, stiprinančiųjų (papildomų) COVID-19 vakcinos dozių, vadinamojo booster‘io nereikia skubiai skirti pagal patvirtintą vakcinacijos schemą paskiepytiems asmenims. Ataskaitoje taip pat pažymima, kad turi būti svarstoma dėl asmenų, kurių imuninė sistema yra labai susilpnėjusi, vakcinacijos stiprinančiąja (papildoma) doze

Įrodymai apie vakcinos veiksmingumą ir apsaugos trukmę rodo, kad visos ES/EEE registruotos vakcinos nuo COVID-19 ligos šiuo metu efektyviai apsaugo nuo hospitalizavimo, sunkios ligos eigos ir mirties, tuo tarpu maždaug vienas iš trijų vyresnių nei 18 metų amžiaus žmonių ES/EEE šalyse vis dar nėra pilnai paskiepytas. Esant tokiai situacijai, prioritetas dabar turėtų būti paskiepyti visus asmenis, kurie gali skiepytis bei kurie dar nebaigė rekomenduojamo skiepijimo kurso. Siekiant suvaldyti pandemiją, taip pat labai svarbu ir toliau taikyti tokias priemones, kaip fizinių kontaktų atsiribojimas, rankų ir kvėpavimo higienos laikymasis, prireikus naudoti veido kaukes, ypač didelės rizikos aplinkoje, pavyzdžiui, gydymo ar socialinės globos įstaigose ir pan.

Svarbu įvertinti stiprinančiosios (papildoma) dozės poreikį asmenims, kurių imuninė sistema yra normali ir kurių – susilpnėjusi. Kai kurie tyrimai rodo, kad stiprinančioji (papildoma) vakcinos dozė gali pagerinti imuninį atsaką asmenims, kurių imunitetas susilpnėjęs dėl organų transplantacijos ir kurių pirminis atsakas į skiepijimą buvo nepakankamas. Tokiais atvejais jau dabar reikia apsvarstyti galimybę skirti stiprinančiąja (papildoma) vakcinos dozę. Taip pat būtų galima apsvarstyti galimybę papildomai skirti stiprinančiąją (papildomą) dozę vyresnio amžiaus  asmenims, ypač tiems, kurie gyvena i, socialinės globos įstaigose.

Europos vaistų agentūra (EVA) šiuo metu vertina (stiprinančiosios) papildomos  dozės skyrimo duomenis ir svarstys, ar reikia atnaujinti informacinius vakcinų dokumentus. Nors EVA dar vertina turimą informaciją, valstybės narės gali apsvarstyti revakcinacijos COVID-19 vakcinų stiprinančiąją doze planus ir galimybes.

Daugiau informacijos žr. čia.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą