2021 m. rugsėjo 5 d., sekmadienis

Durnius ir bažnyčioje muša .....

.

Vilniaus kogeneracinė jėgainė - „Ignitis grupės“ įmonių dalis, tad savo veikloje vadovaujasi bendra įmonių Grupės strategija.

   Taigi ponas Gediminas nepatenkintas  šios valdžios įmonės veikla.

Jo nuomone ir vieta jai parinkta netinkama, ir  pasirinkta atliekų deginimo temperatūra per maža, 

 Betgi  jėgainės adresas tas pats kaip ir uždarytos TEC 3.

Ir šilumos bei elektros gamybos įrenginiai    buvusios TEC 3.

ir aršus kovotojas su šia jėgaine buvęs Vilniaus seniūnijos seniūnas Seime.

O visa šios jėgainės istorija liudija, kaip Vilnius gyventojai buvo mulkinami,

Taip, kaip ir su prancūzų investitoriumi, kuriam buvo išnuomotas Vilniaus šilumos ūkis.

 Vienu žodžiu, kaip liaudis sako, durnius ir bažnyčioje muša .....

  

 *****************************

Premjerei Ingridai Šimonytei
Aplinkos ministrui Simonui Gentvilui
Seimo Aplinkos apsaugos komitetui
Seimo Biudžeto ir finansų komitetui
Seimo Ekonomikos komitetui
Seimo Audito komitetui
Vilniaus kogeneracinės jėgainės vadovui
Lazdynų apygardoje išrinktam Seimo nariui Algiui Strelčiūnui
Sveikatos apsaugos ministerijai
Vilniaus miesto savivaldybei


DĖL VILNIAUS KOGENERACINĖS JĖGAINĖS
2021-09-05

Laba diena,
Aplinkos ministre Simonai Gentvilai,
 pabrėžtina, kad į Aplinkos ministeriją daug kartų buvo kreiptąsi prašant aukštesnės nei numatyta - 1100 C atliekų deginimo gamyklos temperatūros Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje, tačiau šie prašymai buvo ignoruojami. 
 
Buvo labai daug kartų su pasikartojimais valdžios atstovams aiškinta dėl dioksinų, kitų žmonių sveikatai ir aplinkai pavojingų medžiagų, kodėl pasirinkta atliekų deginimo temperatūra per maža, dėl visiškai netinkamai parinktos jėgainės vietos dėl vėjų krypties ir t.t. 
 
Praeityje, kai buvo svarstomos Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos Seimas atmetė prezidentės veto dėl atliekų deginimo jėgainių - DELFI Verslas dėl kurių priėmimo dėjau aktyvias pastangas, daug kartų kreipiausi į Seimo narius, kad jos būtų priimtos, tačiau valdžia dėl šių pataisų apgavo mane ir gyventojus ir ta Vilniaus kogeneracinė jėgainė vistiek buvo pastatyta, tai Jūs tuo metu būdamas Seimo aplinkos apsaugos komitetu nariu girdėjote mano ir gyventojų poziciją dėl Vilniaus kogeneracinės jėgainės, dėl gyventojų apsaugos nuo taršos ir t.t., mes su Jumis diskutavome minėtame Komitete šiuo klausimu. 
 
Mano pozicija nesikeičia ir nesikeis, tad prašau Jus jau užimant Aplinkos ministro pareigas prisiminti mano išsakytas pastabas, prašymus ir reikalavimus dėl Vilniaus kogeneracinės jėgainės ir pasirūpinti gyventojų ir aplinkos saugumu, užtikrinti jį. 
 
Sveikata žmonėms yra brangiausias ir neišmatuojamas turtas, ją praradus jau niekas negali kompensuoti jos žalos ir ji būna pilnai neatsistato.

Pakartotinai prašau  Jus Aplinkos ministrą ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės vadovą dar neprasidėjus Vilniaus kogeneracinės jėgainės darbui sudaryti gyventojams ir jų aplinkai saugias sveikatai sąlygas, tai yra, pakelti Vilniaus kogeneracinės jėgainės atliekų deginimo temperatūrą iki 1100 C.

To paties prašau ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės vadovą -pakelti Vilniaus kogeneracinės jėgainės atliekų deginimo temperatūrą iki 1100 C ir deginant atliekas reguliariai laikyti tokią temperatūrą.
 
Taip pat praeityje ne kartą kreipiausi į Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu iki Vilniaus kogeneracinės jėgainės darbo pradžios pradėti vesti šalia Vilniaus kogeneracinės jėgainės esančių Lazdynų, Karoliniškių, Pilaitės, Žvėryno, Viršuliškių ir kitų mikrorajonų gyventojų sveikatos ir ligų monitoringą (ypač susijusio su kvėpavimo ligomis ir onkologinėmis ligomis), tai reikalinga tam, kad palyginti gyventojų sveikatos kokybę ir ligų skaičių prieš pradedant Vilniaus kogeneracinės jėgainės darbą ir pradėjus dirbti šiai jėgainei. 
 
Tokia statistika, mano žiniomis, vedama vakarų šalyse, ji parodo kaip keitėsi žmonių sveikata ir ligos atsiradus atliekų deginimo gamyklai.

Sveikatos apsaugos ministerija privalo rūpintis žmonių sveikata ir turėti svarbius duomenis ir reikalui esant reaguoti į jėgainės darbą, jos taršą.

Lazdynų rinkimų apygardoje išrinktą Seimo narį Algį Strelčiūną prašau dėti visas pastangas ir atlikti reikiamus veiksmus, įskaitant teisinius, kad nedelsiant būtų pakelta Vilniaus kogeneracinės jėgainės atliekų deginimo temperatūra iki 1100 C ir būtų atliekamas mano prašomas aplinkinių gyventojų sveikatos ir ligų monitoringas, jeigu valstybės institucijos geranoriškai nesutiktų patenkinti šių sąlygų, prašau Jus ginant Lazdynų gyventojų interesus ir sveikatos apsaugą kreiptis į teismus ir Europos Sąjungos vadovybę, Europos Komisiją siekiant kad būtų patenkintos tokios sąlygos. 
 
Apie visus atliekamus veiksmus susijusius su Vilniaus kogeneracinės jėgainės tarša prašau Seimo narį Algį Strelčiūną mane informuoti šiuo el. paštu. 
 
Taip pat prašau pasirūpinti, kad Vilniaus kogeneracinė jėgainė būtinai tiesiogiai internetu nepertraukiamu on-line režimu transliuotų išmetamų teršalų duomenis.  
 
Aš norėčiau sekti šios jėgainės taršą.

Taip pat atkreiptinas Aplinkos ministro dėmesys į atliekų tvarkymo problemas Lietuvoje. Manau, Aplinkos ministras ir apskritai I.Šimonytės vadovaujama Vyriausybė turėtų rodyti daugiau iniciatyvos ir priimti reikiamus teisės aktus jas sprendžiant
Aplinkos ministras stebisi reakcija į didinamą sąvartynų mokestį: anksčiau patys to norėjo - DELFI Verslas
 
Primenu, kad valdžia prieš Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybas žadėjo gyventojams, kad atsiradus Vilniaus kogeneracinei jėgainei, šiluma vilniečiams pigs. 
 
Tuo aš netikėjau ir kritiškai apie tai pasisakiau ir dabar matau, kad Vilniuje ketinama šildymą pabranginti net prognozuojamai maždaug 50 procentų.
 
 Ar čia tokia gudri taktika, pabranginti vilniečiams šildymą, paskui paleidus Vilniaus kogeneracinę jėgainę kažkiek atpiginti šildymo kainą ir sakyti, kad šildymo kaina atpigo? 
 
Manau, tokios manipuliacijos kainomis yra gyventojų apgaudinėjamas ir tai yra nepriimtina.
 
Ką veikia I.Šimonytės vadovaujama Vyriausybė ir kodėl nieko nedaro prieš tokius šildymo pabranginimus Vilniaus miesto gyventojams, kurie užkraus gyventojams dar sunkesnę finansinę naštą?

Gal Vyriausybė teiktųsi kompensuoti Vilniaus gyventojams šį maždaug 50 procentų pabrangimą?
Informuoju, kad šis kreipimasis bus paskelbtas viešai.
Prašau patvirtinti gavimą.

Pagarbiai
Vilniaus miesto Lazdynų gyventojas
Gediminas Gemskis

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą