2021 m. rugsėjo 2 d., ketvirtadienis

PETICIJA DĖL VALSTYBĖS SIENOS ĮSTATYMO

 


  Seimo Peticijų komisijai                                              2021-09-02  Nr. 4

 

PETICIJA DĖL VALSTYBĖS SIENOS ĮSTATYMO

 

\ Lietuvos Respublikos valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymas nustato:

Lietuvos Respublikos valstybės siena (toliau – valstybės siena) – linija ir šia linija einantis vertikalus paviršius, apibrėžiantis Lietuvos Respublikos teritorijos ribas sausumoje, žemės gelmėse, oro erdvėje, pasienio vandenyse, teritorinėje jūroje ir jos gelmėse.

 

O delfi.lt rašo: Nuo šios nakties migrantai apgręžiami prie sienos: ar gali būti panaudota jėga, priklauso nuo aplinkybių

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/nuo-sios-nakties-migrantai-apgreziami-prie-sienos-ar-gali-buti-panaudota-jega-priklauso-nuo-aplinkybiu.d?id=87854001

Taigi šiame  straipsnyje aprašoma, kaip per naktį buvo gražintos į Baltarusiją sieną neteisėtai kirtusios kelios migrantų grupės, kad pasieniečiams padėjo Karo policija, dirbo VSAT kinologai su tarnybiniais šunimis .....

 Rašoma, kad tai, jog  Lietuvos pasienio pareigūnai jau šią naktį   sulaikė ir grąžino keliasdešimt neteisėtai sieną kirtusių migrantų atgal į Baltarusiją, LRT radijui patvirtino ir vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

O Kauno diena rašo: Ministrės atstovė spaudai Lina Laurinaitytė-Grigienė BNS sakė, kad pagal naujausią sprendimą migrantai galės būti apgręžiami tiek jiems jau patekus į Lietuvos teritoriją, tiek jiems dar esant Baltarusijoje.

Skaityti daugiau:
https://kauno.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/vrm-neteiseti-migrantai-bus-apgreziami-nukreipiami-i-pasienio-punktus-1036835


Betgi pagal Valstybės sienos įstatymą neteisėtai sieną kirtę asmenys turi būti sulaikomi.

O aplamai, vadovaujantis sveiko proto logika, neperžengusių sienos migrantų  atgal gražinti praktiškai neįmanoma.

O peržengę sieną (liniją ir šia linija einantį vertikalų paviršių) asmenys yra neteisėtai kirtę valstybės sieną.

Tokiu atveju Valstybės sienos įstatymas nustato:

9. Tais atvejais, kai užsieniečiams, pažeidusiems valstybės sienos kirtimo tvarką, nėra pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą ar pradėti administracinio nusižengimo teiseną, Valstybės sienos apsaugos tarnyba Lietuvos Respublikos tarptautinėse sutartyse nustatyta tvarka perduoda juos tos valstybės, iš kurios teritorijos jie neteisėtai kirto valstybės sieną, įgaliotiems atstovams.

Taigi pagal įstatymą sienos pažeidėjai turi būti sulaikomi, o po to sprendžiama, ką su jais daryti.

Tokiu būdu vidaus reikalų ministrės pasirašytas  poįstatyminis teisės aktas prieštarauja Valstybės sienos įstatymui, demoralizuoja VSAT darbuotojus.

Ryšium su tuo prašoma  atitinkamai papildyti Valstybės sienos įstatymą - valstybės sienos apsaugos pareigūnams suteikiant teisę tam tikrais atvejais grąžinti atgal sienos kirtimo  tvarkos pažeidėjus.

Dėl to sumoje prašau  mano pareiškimą laikyti peticija ir apsvarstyti skubos tvarka.

 Antanas Miškinis 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą