2021 m. kovo 18 d., ketvirtadienis

Valstybės priešų persekiojamo "Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro" specialistai atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie COVID-19 vakcinas

 

Publikavimo data: 2021-03-12  

 Pandemijos metu išaugus visuomenės domėjimuisi skiepais, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (toliau ULAC) specialistai deda visas pastangas, kad užtikrintų patikimą ir sklandų informacijos teikimą apie skiepus.

Paskambinę telefonu (8 5) 2300123, Jūs galite užduoti visus Jums rūpimus klausimus apie Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamus – į LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtrauktus skiepus, suaugusiems bei keliautojams skirtus skiepus. Taip pat atsakome į visus Jums rūpimus  klausimus apie COVID-19 skiepus.

Pateikiame dažniausiai užduodamus klausimus ir atsakymus apie COVID-19 skiepus:
  1. Kokiomis COVID-19 vakcinomis skiepijama Lietuvoje?
Vadovaujantis Europos vaistų agentūros rekomendacijomis, šiai dienai Europos Sąjungoje užregistruotos  keturios vakcinos nuo COVID-19 ligos:
  • „Comirnaty“ („BioNTech“ ir „Pfizer “ farmacijos kompanijų);
  • „COVID-19 Vaccine Moderna” („Moderna“ farmacijos kompanijos);
  • „COVID-19 Vaccine AstraZeneca“ (farmacijos kompanijos „AstraZeneca” kartu Oksfordo universitetu).
Norime pabrėžti, kad šios COVID-19 vakcinos, sukurtos laikantis aukščiausių kokybės, saugumo ir veiksmingumo standartų.
Visos trys paminėtos vakcinos nuo COVID-19 ligos yra imuniniai vaistiniai preparatai, kurie padeda žmogaus organizmui sukurti imuninį atsaką prieš naująjį SARS-CoV-2 virusą ir tokiu būdu vakcina gali Jus apsaugoti nuo sunkių ligos formų, hospitalizacijos ir mirties.
  1. Kuriam laikui įgyjamas imunitetas po dviejų vakcinos dozių?
Šiuo metu nėra pakankamai duomenų, kuriam laikui po dvejų vakcinos dozių įskiepijimo nuo COVID-19 ligos susiformuoja imunitetas, todėl revakcinacija nėra numatyta. Revakcinacijos klausimai bus sprendžiami ateityje, kai bus turima daugiau duomenų apie vakcinos efektyvumą ligos valdymui bei mutacijų įtaka epideminiam procesui. 
  1. Ar persirgus COVID-19 liga ar atlikus pilną vakcinacijos kursą pagal gamintojo rekomenduojamą skiepijimo schemą, asmenys vis tiek privalo laikytis nespecifinių profilaktikos priemonių?
Taip, visi asmenys turi laikytis nespecifinių profilaktikos priemonių:
  • dažnai plauti rankas;
  • vėdinti patalpas;
  • laikytis fizinio atstumo;
  • dėvėti kaukę ar respiratorių;
  • jei asmeniui paskirta izoliacija, tai jis turi griežtai jos laikytis.
Tokių nespecifinių profilaktikos priemonių paisymas yra būtinas, nes pasiskiepijus nuo COVID-19 ligos, tikimybė susirgti išlieka, bet atliktas pilnas vakcinacijos kursas – apsaugo nuo sunkių ligos formų, hospitalizacijos ir mirties.
  1. Kas gali skiepytis nuo COVID-19 ligos?
Vadovaujantis vakcinų charakteristikos santraukomis, „Comirnaty“ vakcina yra skirta 16 m. amžiaus ir vyresnių asmenų skiepijimui, o „Moderna ar AstraZeneca“ vakcinos yra skirtos 18 m. amžiaus ir vyresnių asmenų skiepijimui.
Taip pat Lietuvoje nuo COVID-19 ligos  (koronaviruso infekcijos) yra skiepijami asmenys, pagal nustatytas prioritetines grupes pagal LR sveikatos apsaugos ministro 2020 m. gruodžio 23 d. įsakymo Nr. V-3006 „Dėl skiepijimo valstybės biudžeto lėšomis įsigyjama COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina prioritetinių gyventojų grupių nustatymo“ aktualią redakciją.
Primename, kad sergantys, karščiuojantys ar bet kokios ligos ūmiu periodu asmenys nėra skiepijami. 
  1. Kodėl Lietuvoje neskiepijami vaikai ir paaugliai?
Minėtomis vakcinomis („Comirnaty, Moderna ar AstraZeneca“) nei Lietuvoje, nei kitose Europos Sąjungos šalyse vaikai ir paaugliai nėra skiepijami, nes dar nėra pakankamai atlikta klinikinių tyrimų dėl saugumo ir veiksmingumo jaunesniems kaip 18 m. amžiaus vaikams ir paaugliams.
  1. Kokioms gyventojų grupėms medikai nerekomenduoja skiepytis COVID-19 vakcina?
Tiek nuo kitų vakcinomis valdomų ligų, tiek nuo COVID-19 ligos negali skiepytis asmenys, kuriems kada nors yra buvę alerginių ar anafilaksinių alerginių reakcijų vakcinos sudedamosioms dalims.
Taip pat nėščiosios nėra įtrauktos į prioritetinių gyventojų grupių sąrašą, kurios būtų skiepijamos nuo COVID-19 ligos, kadangi duomenų apie COVID-19 vakcinų vartojimą nėštumo metu vis dar nepakanka. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad kiekvienu atveju nėščiosios moterys turėtų pasitarti su šeimos gydytoju ar su jas prižiūrinčiu gydytoju akušeriu-ginekologu ir individualiai įvertinti rizikos ir naudos santykį. 
Taip pat neskiepijamos žindančios moterys, nes nėra duomenų ar COVID-19 vakcina išsiskiria į motinos pieną. Sprendimas dėl vakcinos vartojimo krūtimi maitinančioms moterims, kaip ir nėščiosioms, turėtų būti priimtas tik pasikonsultavus su sveikatos priežiūros specialistu ir įvertinus skiepijimo naudą bei riziką.
Taip pat neskiepijami asmenys, jei jiems per pastaruosius 3 mėnesius iki skiepijimo buvo nustatyta COVID-19 liga.
  1. Ar skiepijimasis COVID-19 vakcina – vienintelė galimybė grįžti į įprastą gyvenimo ritmą?
Dabartinė COVID-19 pandemija yra pasaulinė krizė, turinti milžinišką neigiamą poveikį žmonių sveikatai, socialiniam ir ekonominiam gyvenimui.
Skiepai yra vienas didžiausių žmonijos išradimų ir iki šiol kovai su užkrečiamosiomis ligomis efektyvesnių ir saugesnių prevencijos priemonių nei vakcinos nėra – nes tik pasiskiepijus galima sumažinti hospitalizacijų, komplikacijų ar net mirties riziką.
Vakcinacijos dėka pasaulyje išnyko raupai, Europos regionas sertifikuotas, kaip „laisvas“ nuo poliomielito sukėlėjo, siekiama tymų, raudonukės likvidavimo. Taip pat žymiai sumažėjo sergamumas užkrečiamosiomis ligomis kadaise buvusių labai dažnų ir neretai tapusių mirties priežastimi vaikams (difterija, stabligė, kokliušas ir kt.). Šiandien daugelis užkrečiamųjų ligų, kurios buvo labai dažnos ir mirtinos, efektyviai valdomos skiepais - sergamumas jomis labai sumažėjęs ar registruojami tik pavieniai atvejai. Taigi skiepijimas atlieka esminį vaidmenį gelbėjant gyvybes, suvaldant pandemiją, apsaugant sveikatos priežiūros sistemas ir padedant atkurti mūsų ekonomiką.
Kalbant apie vakciną nuo COVID-19 ligos, šiuo metu tai vienintelė specifinė profilaktikos priemonė galinti padėti suvaldyti pandemiją. Paskiepijus didelę dalį visuomenės ir pasiekus kolektyvinio imuniteto lygį, SARS-CoV-2 viruso plitimas gali būti suvaldytas iki pavienių ligos atvejų. Tikėtina, kad COVID-19 liga ir toliau cirkuliuos visuomenėje, tačiau esant pakankamoms skiepijimo aprėptims, ateityje bus galima išvengti pandeminio COVID-19 viruso plitimo.
  1. Kodėl pasiskiepiję patys mes apsaugome ir kitus visuomenės narius, kurie negali (arba atsisako) skiepytis?
Kaip ir minėjome, skiepijimas, tai vienas didžiausių laimėjimų sveikatos priežiūros srityje. Skiepijant išgelbstima gyvybių, apsaugoma visuomenė, mažinamas sergamumas ir padedama pailginti tikėtiną gyvenimo trukmę. Siekiant sumažinti sergamumą bet kuria vakcinomis valdoma infekcija, būtiną išlaikyti pakankamą kolektyvinį imuniteto lygį. Kalbant apie COVID-19 ligą, tai pasiekti kolektyvinį imunitetą reikia paskiepyti ne mažiau nei 70 proc. gyventojų. Paprastai kalbant, daugėjant visuomenėje pasiskiepijusių asmenų, mažės imlių infekcijai asmenų, ir tokiu būdu išliks maža tikimybė, kad infekcija plis ir bus perduodama nuo vieno žmogaus kitam. Dėl šios priežasties, asmenys, kurie skiepijasi apsaugo ne tik patys save, bet ir tuos asmenis, kurie yra imlūs vakcinomis valdomoms infekcijomis ir tokiu būdu sumažina riziką, kad minėtos infekcijos plis tarp šeimos narių, bendramokslių, kolegų, draugų, kaimynų ir tarp visuomenės narių.
Tai reiškia, kad kitų žmonių pasiskiepijimas naudingas ir tiems žmonėms, kurie negali skiepytis, pavyzdžiui, dėl to, kad pagal amžių yra per jauni; alergiški vakcinos sudedamosioms dalims; asmenys sergantys ūmiomis ligomis; nėščiosios; asmenys, negalintys skiepytis dėl medicininių priežasčių ir kt.
Dėl susidariusios nepalankios epideminės COVID-19 ligos situacijos ir paskelbto karantino šalyje, ULAC specialistai rekomenduoja nedvejoti Europos Sąjungoje registruotomis vakcinomis ir  neatidėlioti skiepijimų nuo COVID-19 ligos, o gavus kvietimą dėl skiepijimo atvykti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą ir pasiskiepyti.
  1. Kokia bus ateitis/kas prognozuojama: kaip dažnai turėsime skiepytis nuo COVID-19? Ar keisis pačios vakcinos?
Veiksmingos ir saugios vakcinos nuo COVID-19 kūrimas ir platinimas yra ilgalaikis kovos su pandemija sprendimas. Visas pasaulis šiuo metu įsitraukęs į saugių ir veiksmingų vakcinų prieš COVID-19 sukūrimą, laikantis tokių pačių kokybės, saugumo ir veiksmingumo standartų, kaip ir visų kitų vakcinų atveju.
Šiuo metu revakcinacija nėra numatyta. Klinikiniuose tyrimuose paskiepyti žmonės yra ir toliau stebimi, kad būtų surinkta kaip įmanoma daugiau informacijos apie tai, kiek ilgai išlieka įgytas imunitetas po vakcinacijos. Revakcinacijos klausimai bus sprendžiami ateityje, kai bus turima daugiau duomenų apie vakcinos efektyvumą ligos valdymui bei mutacijų įtaka epideminiam procesui.
 
Daugiau informacijos:
Zigmas Nagys
Švietimo ir komunikacijos skyrius
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras
8 5 230 0124, zigmas@ulac.lt, www.ulac.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą