2019 m. vasario 20 d., trečiadienis

Teisingumas iš arčiau .......

      Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Generalinė prokuratūra atlieka išskirtinį ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo teismų sistemoje.

      Šiandien Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretais buvo sustabdyti įgaliojimai ir leista patraukti baudžiamojon atsakomybėn 8 teisėjus:

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Egidijų Laužiką,
 Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjus Viktorą Kažį ir Valdimarą Bavėjaną,
Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Konstantiną Guriną,
 Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją Henrichą Jaglinskį,
Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėją Robertą Rainį,
 Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėją Arūną Kaminską,
Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėją Gintarą Čekanauską.

 Šiandien anksti ryte taip pat buvo sulaikyti asmenys, suinteresuoti atitinkamais teismų sprendimais bei asmenys, įtariami papirkimu, tarpininkavimu paperkant ir kitomis nusikalstamomis veikomis.

Tarp jų – 5 praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, teisininkai bei kiti asmenys.

Iš viso šiandien sulaikyti 26 asmenys.

Sulaikytieji įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse. Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 000 Eur.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, sutartų kyšių suma gali siekti 400 000 Eur.

      Šiandien nuo ryto įvairiose Lietuvos vietose atliekami suplanuoti proceso veiksmai. Dalis jų vyksta ir šiuo metu. 

Atliekamos kratos sulaikytų asmenų darbo bei gyvenamosiose vietose, automobiliuose. 

Proceso veiksmuose dalyvauja daugiau nei šimtas STT, kitų institucijų pareigūnų, prokurorų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja, jį organizuoja ir kontroliuoja speciali Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus penkių prokurorų grupė.

Vadovaujantis Prokuratūros įstatyme nustatytais kriterijais trims Generalinės prokuratūros ONKTD prokurorams suteiktas specialiojo prokuroro statusas.

„Šis ikiteisminis tyrimas – tai signalas visai teismų sistemai, kad turi būti imtasi kardinalių sprendimų ir pokyčių, siekiant užkirsti kelią bet kokiai galimai korupcijos apraiškai.
Lietuvoje turi būti užtikrinamas skaidrus teisingumo vykdymas – tai, visų pirma, mūsų visų pilietinė pareiga, teisinės valstybės pamatas“,
 – sako STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pabrėžia, kad šis atvejis yra išskirtinis ne tik dėl korupcijos masto ar kyšių dydžių, bet dėl pasekmių visai visuomenei:
Korupcija, kyšininkavimas, prekyba poveikiu siekiant kažkam palankių neteisėtų sprendimų verčia kalbėti ne tik apie tą žalą, kurią galima nustatyti suskaičiavus gautų kyšių sumas.
 Tai teismo vardu „prastumti" kažkieno savanaudiški, neteisėti sprendimai, nukentėjusių žmonių likimai, neįvykdytas teisingumas.
 Tai prarastas žmonių pasitikėjimas teisingumu.
Todėl gavus duomenis apie galimai padarytas nusikalstamas veikas buvo galimas tik vienas sprendimas - pradėti ikiteisminį tyrimą ir atsakyti į visus klausimus."

Tokiu būdu sutartų kyšių suma gali siekti 400 000 Eur.

O Valstybinio reketo, kuris vyksta nuo 2010 metų, vien Vilniaus gyventojams per metus padaryta žala daugiau kaip 7 kartus didesnė -  arti 3 000 000 eurų.

O faktas yra tas, kad ir  Specialiųjų tyrimų tarnyba,  ir Vilniaus apygardos  prokuratūra   ne tik kad yra informuotos apie Valstybinį reketą, bet ir jį dar dangsto ...................

   O kiek įvairių spectarnybų darbuotojų, mokančių Valstybinio reketo  mokestį, dalyvauja proceso veiksmuose, tokios informacijos neturime, bet kad tokių yra,  kas paneigs ....

    Vienkart pažymėtina, kad  pagal Seimo nario Juozo Imbraso ir dviejų jo sėbrų ieškinį  Vyriausiojo administracinio teismo teisėjai:

 Arūnas  Sutkevičius (kolegijos pirmininkas),
Romanas Klišauskas
 Skirgailė Žalimienė (pranešėja)

priėmė neskundžiamą nutartį perskaičiuoti Valstybinio reketo (  AB Vilniaus energija neteikiamos centralizuotai paruošto karšto vandens tiekimo paslaugos) kainas  ............................

Todėl ir klausimas STT direktoriui  Žydrūnui  Bartkui kaip STT vadovybės  požiūris į Valstybinį reketą derinasi su     ---   Lietuvoje turi būti užtikrinamas skaidrus teisingumo vykdymas – tai, visų pirma, mūsų visų pilietinė pareiga, teisinės valstybės pamatas“,

Todėl ir klausimas generaliniam prokurorui – Kas yra Valstybinio reketo dangstymas, jei ne  prarastas žmonių pasitikėjimas teisingumu.

O kiek įvairių spectarnybų darbuotojų, mokančių Valstybinio reketo  mokestį, dalyvauja proceso veiksmuose, tokios informacijos neturime, bet kad tokių tikrai  yra,  kas paneigs ....

 Štai taip ir atrodo teisingumo vykdymas, kaip sakoma, iš arčiau 

Juo labiau, kad ir Prezidentūra savo laiku prisidėjo prie Valstybinio reketo gimimo .............


O vienkart, kas paneigs, kad tokių situacijų yra ir baudžiamųjų bylų teisėjų tarpe. 

Betgi tokiose bylose dalyvauja ir prokurorai,  palaikydami  valstybinį kaltinimą ...

******************************************** 

Teisėjų biografijos


Egidijus Laužikas

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas
Pareigos: Teisėjas
Bendras teismo telefonas: (8-5) 2627763
Elektroninis paštas: lat@teismas.lt

Biografija

  • Gimimo metai ir vieta: 1959 m. Anykščių r.
  • Išsilavinimas: 1982 m. Vilniaus universitetas Teisės fakultetas
  • 1982-1984 m. Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios teisės katedros asistentas.
  • 1984–1988 Teisingumo ministerijos konsultantas
  • 1988–1995 Vilniaus rajono teismas,  teisėjas, pirmininko pavaduotojas
  • 1995–1997 Vilniaus apygardos teismas, teisėjas
  • 1997–1999 Lietuvos apeliacinio teismas, teisėjas.
  • 1999 m. iki šiol Lietuvos Aukščiausiasis Teismas Civilinių bylų skyrius, teisėjas
  • 1982–1984 m. ir nuo 1993 m. iki šiol – Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros lektorius
    Buvo naujojo Civilinio proceso kodekso (CPK) projekto, kitų įstatymų projektų rengimo darbo grupių narys,CPK priežiūros komiteto narys, CPK komentaro bendraautorius
  • Nuo 2008-11 iki šiol Teisėjų taryba, nuo 2010-11  -  2014-12 pirmininko pavaduotojas; nuo 2014-12-05 - 2016-11 Teisėjų tarybos pirmininkas
    2016-11–iki šiol Teisėjų taryba, narys
  • ******************************************** 

.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą