2018 m. kovo 25 d., sekmadienis

Yra, kaip yra ... o kaip bus nesvarbu ....


 Kovo 23 d.  Seime buvo surengta konferencija „Lietuva ir Baltarusija prieš 100 metų ir dabar“. ............

Kovo 24 d. pavakare Vilniaus gudų kultūros draugija padedant Lietuvos Tautininkų ir respublikonų sąjungai Vilniuje surengė Šventinės eitynės skirtas Baltarusijos nepriklausomybės paskelbimo 100-mečiui. 

Baltarusijos liaudies respubliką (BLR) 1918 m. kovo 25 d.  paskelbė Visos Baltarusijos kongresas.

   Paskelbiant nepriklausomybę dalyvavo ne tik baltarusių nacionalistai, bet ir krajovcai (Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės piliečiai), pvz., Roman Skirmunt, Paweł Aleksiuk arba Włodzimierz Falski. 

Rusijos pilietinio karo metu, kuris palietė ir Baltarusiją, šalis pateko į komunistų rankas ir 1919 m. sausį buvo sudaryta Lietuvos-Baltarusijos Tarybų Respublika. 

Vakaruose Lenkija vadovaujant maršalui J. Pilsudskiui stengėsi perimti kuo didesnę dalį Baltarusijos į savo rankas, kad ten galėtų paskelbti nepriklausomą valstybę, sietiną su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tradicija, kuri būtų sujungta su Lenkija. 

Po Lenkijos puolimo 1919 m. ir neilgo karo tarp Lenkijos ir Rusijos 1920 m. Baltarusija buvo padalinta – dalis atiteko Lenkijai, o dalis tapo Baltarusijos Tarybų Socialistine Respublika.

Nuo to laiko veikia BLR  vyriausybė tremtyje, kurios dabartinė lyderė – Ivonka Survila.

BLR herbas:


BLR teritorija:


Beje vienas iš Baltarusijos liaudies fronto veikėjų yra pareiškęs:

Vilniaus ir Vilniaus kraštas priklauso Baltarusijai. Mes jį atsiimsime. Bet ne karo, o taikiomis priemonėmis. Vilnius yra Baltarusijos sostinė ...“

O prieš kurį laiką Seimo pirmininkas yra pareiškęs, kad vieno  1863 metų (lenkmečio)  sukilimo   vadų baltarusio Z. Sierakausko palaikus reiktų palaidoti Katedroje ...

Taigi yra, kaip yra     .................

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą