2018 m. sausio 3 d., trečiadienis

..."karštas telefonas" ...



   Vienoje Biržų žiniasklaidos priemonėje, kaip "karstas telefonas", yra patalpinta    informacija, kurioje šilumos vartotojas piktinasi šilumos tiekėju, kad pastarasis talpina žiniasklaidoje užsakytus straipsnius už šilumos vartotojų pinigus.

Ypatingai šis vartotojas yra pasipiktinęs, kad šilumos tiekėjas pataria kaip taupyti šilumą, o nesirūpina, kaip sumažinti šilumos kainą.

Toje pačioje žiniasklaidos priemonėje  patalpinti ir dviejų  Biržų savivaldybės  tarybos narių straipsniai.  


Vienas apie tai, kad

„Savivaldybės laukia labai sunkus apsisprendimas, ar toliau kęsti šios įmonės viešpatavimą mūsų rajone ir toliau vartotojams išlaikyti jų didžiulį valdymo aparatą, ar vis dėlto šilumos ūkį imti į savo rankas, įmonei kompensuojant patirtas investicijas.

Mes negalime nieko daryti, kai į išlaidas jie įtraukia, ką širdis geidžia.

Ir ne vien Biržuose jiems buvo palanki terpė atsirasti, nuo jų kenčia ir daugiau savivaldybių, kurios, kaip ir mes, nori išbristi iš tos pačios aklavietės.“

  
Kitas straipsnis su intriguojančiu pavadinimu :“Du Ivanai. Ar bus trečias?“ ...............


 Visų pirma būtina visiškai sutikti su tuo, kad vartotojus  piktina šilumos tiekėjo patarimai, kaip taupyti šilumą, kada Biržų šilumos kaina šalyje  yra didžiausia.

 Nes vadovaujantis sveiko proto logika, yra jau taip, kad dažniausiai žmonės nepriima to, ko jie neprašo.

  Betgi yra, kaip yra – viešos, vartotojams suprantamos, informacijos, kaip formuojama šilumos kaina, nėra.

  Tiesa prieš kelis metus buvo neblogas  Kainų komisijos išaiškinimas, bet jis „paskendo“ informacijos srautuose.

  Kodėl jis nebuvo patalpintas šilumos tiekėjų interneto svetainėse, vadovaujantis sveiko proto logika, nesuprantama.

  Todėl ir plinta liaudyje „bredas“, kad į išlaidas šilumos tiekėjai traukia ką širdis geidžia“ ......


 Ryšium su tuo, viešojo intereso tenkinimo tikslu, Kainų komisijai yra pasiūlyta:

1.Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo  proga,   parengti informacinį straipsnį, prieinamą vartotojams, apie valstybės reguliuojamų  šilumos ir karšto vandens kainų nustatymą (šilumos tiekėjas, savivaldybė, Kainų komisija- funkcijos, kompetencijos), ypatingai detalizuojant  tai, kas neįtraukiama į  sąnaudas; suprantamai paaiškinant, kaip formuojamas šilumos tiekėjų pelnas, nuo ko jis priklauso, ar jis priklauso nuo parduoto šilumos kiekio; detalizuojant investicijų nustatymo tvarką ir t.t.

2.Paviešinti visų šilumos tiekėjų  ne tik šilumos, bet ir karšto vandens kainas tokia forma, kad galima būtų  lengvai  detalizuoti kainos sudėtį eur ct/kwh ( nusidėvėjimas, nuostoliai tinkluose, remontas, darbo užmokestis, kuras, pelnas ir t.t.)

3.Pateikti Biržų šilumos tiekėjo šilumos ir karšto vandens kainų analizę, kad vartotojai  galėtų suprasti, kodėl tokios didelės šilumos ir karšto vandens kainos, kas tai sąlygoja.


......

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą