2017 m. gegužės 10 d., trečiadienis

1945 metų gegužės 9-oji – eilinė partizaninio karo diena

     



     
Gintaras Šidlauskas. Gegužės 9-oji – eilinė partizaninio karo diena
1945 m. gegužės 9-oji Lietuvoje buvo eilinė organizuoto ginkluoto pasipriešinimo Sovietų sąjungos okupacijai – partizaninio karo diena.
Pavyzdžiui, tądien Telšių apskrities Luokės valsčiaus Gintenių kaime partizanai apšaudė šliundrinėjančią enkavėdistų grupę.
O naktį iš 1945 m. gegužės mėn. 9 į 10 d., maždaug 30-ies partizanų grupė užpuolė NKVD Luokės valsčiaus būstinę. Partizanai išsidėstė iš trijų pusių jį apsupdami 150–200 m atstumu. Iš trijų pusių pasistatė 6 rankinius kulkosvaidžius. Pasigirdus signalui „balta raketa“, pradėjo apšaudymą, o iš ketvirtos pietrytinės pradėjo šturmą.
Apsuptame NKVD pastate įsitvirtinę tūnojo 10 enkavedistų ir 25 stribai. Gynybai vadovavo NKVD Telšių apskrities skyriaus „kovos su banditizmu“ poskyrio operįgaliotinis Iljušin ir NKVD Luokės valsčiaus poskyrio viršininkas jaun. ltn. Vjužanin.
NKVD Luokės valsčiaus poskyrio viršininkas Vjužanin kaip sykis turėjo prieštankinę granatą, kuri paniško blaškymosi metu iškrito ir sprogo. Žuvo Vjužanin, o skeveldros sunkiai sužeidė stribą Kazį Grunskį, enkavedistus Vladimir Maksimov ir Velikanen. Apšaudymas truko 40 min.
Gegužės 10 d. į Luokę skubiai atvyko raudonarmiečių pastiprinimas.
Gegužės 14 d. partizanai padegamosiomis kulkomis apšaudė Luokės stribitelių – naikinamojo būrio būstinę.
Gegužės 16 d. Gintenių kaimo teritorijoje, netoliese miško, enkavedistai ir stribai aptiko 50-ies ramiai besiilsinčių partizanų grupę. Susišaudymas truko pusantros valandos. Kadangi partizanų būta gerokai daugiau ir jie buvo geriau apsiginklavę, stribai išsilakstė, kiti užpuolikai atsitraukė.
Gegužės 17-ąją, 3 val. nakties partizanų žvalgybos grupė vėl apšaudė Luokę ir nukovė poste stovėjusį raudonarmietį Botnar, prikomandiruotą iš Telšių garnizono.
Per kelias gegužės mėn. dienas partizanai visam laikui išsivedė grupelę kolaborantų – Gintenių selsovieto pirmininką, Luokės valsčiaus Kaunatavos selsovieto pirmininką ir sekretorių, į valsčiaus vykdomojo komiteto pirmininko tuščią trobą sumetė granatas (prieš tai pasirūpinę, kad aukų nebūtų). Iš Luokės arklių nuomos punkto vedėjo atėmė šautuvą ir išbarę paleido. Iš valstybinės karinės paskolos realizavimo įgaliotinio atėmė asmens dokumentus, prievarta pasirašiusiųjų paskolas sąrašus, jėga surinktus rublius ir įsakė daugiau nebesirodyti. Priešingu atveju – bus suimtas ir nugabentas į partizanų štabą.
Gegužės 18 d. NKVD Telšių apskrities skyriaus viršininkas kpt. Liepa aliarmavo LSSR Vidaus reikalų liaudies komisarui J. Bartašiūnui, prašydamas kuo skubiau į Luokės valsčių ilgam laikui ir nuolatinei dislokacijai atsiųsti kuo gausesnį karinį kontingentą, nes tik tokiu būdu galima išvengti operatyvinių darbuotojų, stribų, milicininkų aukų, o turimomis pajėgomis apsiginti nuo partizanų neįmanoma.
P. S. Tiesos.lt siūlo skaitytojams remtis Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos platintojų patirtimi: Perskaitęs nusiųsk nuorodą kitam.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą