2017 m. gegužės 10 d., trečiadienis

Ar nebus taip, kad "Kol saulė patekės, rasa akis išės...".

VSKL7019_n.jpg

Gegužės 9 dieną ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis kartu su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu lankėsi elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ Sistemos valdymo centre. 

Svečiams pristatyta, kokie darbai turės būti atlikti rengiantis Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.


„Energetika yra bene vienintelė sritis Lietuvoje, kurioje vykdant kasdienę operatyvinę veiklą tenka vadovautis istoriškai paveldėtomis taisyklėmis.

 Tai nėra normalu ir tai turi keistis.

 Dedame visas pastangas, kad išsiveržtume iš priklausomybės nuo rusiškosios sistemos ir pradėtume dirbti sinchroniniu režimu su Europa, kartu užsitikrindami gyvybiškai svarbų elektros energijos tiekimo saugumą ir patikimumą“, 

– sakė Ministras Pirmininkas.

Premjeras pažymi, kad šios Vyriausybės tikslas – nuo kalbų pereiti prie realių veiksmų, užtikrinant sinchronizacijos projekto įgyvendinimą per trumpiausią laiką ir už mažiausią kainą.

Vienas svarbiausių parengiamųjų žingsnių sinchronizacijos link – Šiaurės rytų Lietuvos elektros perdavimo sistemos mazgo pertvarka. 

Siekdama sklandesnio ir efektyvesnio šio projekto įgyvendinimo, Vyriausybė spręs dėl šio projekto pripažinimo valstybei svarbiu ekonominiu projektu.

Pertvarkant elektros tinklą šiaurės rytų Lietuvoje, bus atnaujintos didžiausios regione transformatorių pastotės šalia Ignalinos atominės elektrinės (AE) ir Utenos. 

Rekonstrukcijos metu iki 2020 m. bus demontuota ir didžiausia Lietuvos-Baltarusijos elektros jungtis nuo Ignalinos AE iki Minsko.

„Pirma, tai yra nuoseklus pasirengiamasis žingsnis mažinant mūsų elektros sistemos priklausomybę nuo Rytų, nes, kaip bebūtų paradoksalu, tačiau šiuo metu Ignalinos AE pastotė yra žymiai stipriau sujungta su Baltarusijos nei Lietuvos sistema. 

Antra, tai nuoseklus žingsnis siekiant užtikrinti, kad nesaugiose atominėse jėgainėse pagaminta elektra negalėtų būti parduodama Baltijos ir Šiaurės šalių elektros rinkoje“, 

– pažymėjo energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.

Visiškas elektros sistemos valdymo susigrąžinimas ir susijungimas su kontinentinės Europos elektros tinklais sinchroniniam darbui yra vienas prioritetinių šios Vyriausybės darbų energetikoje.

 Sinchronizacija, kaip ilgalaikis elektros sistemos patikimumo užtikrinimo projektas buvo įtvirtintas įstatymu 2012 m., o diskutuoti apie jį pradėta gerokai anksčiau – vos tik atgavus nepriklausomybę.

Europos Sąjungoje vienintelės Baltijos šalys vis dar priklauso ne europiniams tinklams, o rusiškai elektros sistemai.

----------------------------------------

Tokia yra Energetikos ministerijos informacija.

   Iš pareiškimo kad  "rekonstrukcijos metu iki 2020 m. bus demontuota ir didžiausia Lietuvos-Baltarusijos elektros jungtis nuo Ignalinos AE iki Minsko" ,   seka, kad iki to laiko Lietuva prasiplės iki Minsko ...... 

    O tai, kad "šiuo metu Ignalinos AE pastotė yra žymiai stipriau sujungta su Baltarusijos nei Lietuvos sistema" tikrai  atitinka tai, kad  Lukašenkos Baltarusija yra žymiai žymiai nepriklausoma nei Lietuvos liaudies respublika ...

  O seną giesmelę  apie nesaugią AE Baltarusijos teritorijoje  reikia suprasti  koks kvailas yra tas Lukašenka,  prie savo namų slenksčio besistatantis tiksinčią bombą ...

   Na  o   Premjero  teiginį, kad šalies energetika valdoma istoriškai paveldėtomis taisyklėmis susiaurinsime iki šilumos ūkio, kur iš esmės taip ir yra, kur yra dar gi net "geriau", kur prasilenkiama su sveiko proto logika - o  akivaizdus to įrodymas "Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės", neteikiamos paslaugos kaina ... "Valstybinis reketas" .... šilumos kainų šalyje skirtumas  + 100 procentų ......

 Tikrai taip Premjere -  Tai nėra normalu ir tai turi keistis.

Tiktai kada tai prasidės ????

Ar nebus taip, kad "Kol saulė patekės, rasa akis išės...".

***************************************************************************
O tuo metu mes laukiame, kol  Energetikos ministerija pateiks sekančią informaciją, susijusią su visišku elektros sistemos valdymo susigrąžinimu:

-Šiaip ar taip prie Baltijos šalių priklauso ir Rusijos Karaliaučiaus kraštas. Todėl ar yra žinoma Rusijos pozicija, ir kokia ji yra, ar ji buvo vertinama ar ignoruojama.

-Ar įvertinta tai, kad priklausomybė nuo Rusijos keičiama į priklausomybę nuo Lenkijos per kurią eis jungtys su ES tinklais. Ar įvertinta,  kad Lenkijos kai kurie sluoksniai turėjo, turi, ir turės teritorinių pretenzijų Lietuvai su visomis iš tos sekančiomis pasekmėmis, nes pasaulyje tikrai nėra amžinų dalykų, išskyrus laiką ...

-Ar įvertinta situacija, kas bus su ES tinklais, kada ES subyrės į atskiras valstybes, ar jų grupes, kur Lietuva bus ir toliau limitrofas.

-Ar nutrūkus jungtims su ES tinklais Pabaltijo valstybės sugebės užtikrinti tinkamą elektros tinklo dažnį. Ar tai yra paskaičiuota, ir kas tai atliko. Ar tai yra išbandyta, jeigu taip, tai kada.


.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą