2016 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Vilniečiai yra patys kalti ....


Vyriausybė, vadovaudamasi Teritorijų planavimo įstatymu, inicijuoja detalaus plano parengimą žemės sklypui, kuriame bus statoma Vilniaus biokuro ir komunalinių atliekų kogeneracinė elektrinė.

Parengus detalųjį planą bus kreipiamasi dėl statybos leidimo išdavimo, ir, jį gavus, rudenį numatoma pradėti valstybei svarbiu ekonominiu projektu pripažintos jėgainės statybą.

Toks sprendimas priimtas trečiadienį Vyriausybės posėdyje.

Projektą įgyvendinanti bendrovė „Lietuvos energija“ dar 2015 metų gruodžio mėnesį kreipėsi į Vilniaus savivaldybę, prašydama pakoreguoti miesto Bendrąjį planą arba savivaldybės Tarybos sprendimu pritarti Bendrajame plane numatytai galimybei, esant viešajam interesui, taikyti išimtį, kuri leistų įgyvendinti valstybinės svarbos elektrinės projektą.

Per pastarąjį pusmetį šis klausimas keturis kartus buvo įtrauktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžių darbotvarkę, tačiau sprendimas nebuvo priimtas.

Savivaldybės Aplinkos ir energetikos komitetas iškėlė sąlygą, kad Lietuvos energija turi įsigyti nebeveikiančią dujinę Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę.

Tenka apgailestauti, kad dėl Vilniaus savivaldybės veiksmų pradėjo strigti valstybei svarbaus energetikos objekto įgyvendinimas.
Sostinėje planuojama pastatyti kogeneracinę elektrinę, kuri naudodama buitines atliekas, biokurą, gamins pigesnę šilumą Vilniaus, o elektrą – visos Lietuvos gyventojams.
 Nors per pastaruosius trejus metus pavyko ženkliai sumažinti šilumos kainas, tačiau iš didžiųjų miestų gyventojų vilniečiai iki šiol tebemoka brangiausiai.
Daugiau kaip pusmetį nesulaukusi savivaldybės pritarimo suderinti elektrinės statybai būtinus teritorijų planavimo dokumentus, Vyriausybė nutarė pasinaudoti Teritorijų planavimo įstatymo numatyta galimybe ir imtis iniciatyvos rengti detalųjį planą, “

– sakė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Vienas svarbiausių šios Vyriausybės prioritetų – energijos kainų sumažinimas gyventojams.

2014 metais Vyriausybė Vilniaus ir Kauno biokuro ir komunalinių atliekų kogeneracinių elektrinių projektus pripažino valstybei svarbiais ekonominiais projektais ir pavedė juos įgyvendinti valstybės kontroliuojamais bendrovei Lietuvos energija.

Numatoma, kad įgyvendinus Vilniaus kogeneracinės elektrinės projektą šilumos gamybos kaina Vilniaus mieste sumažėtų iki 30 proc., lyginant su 2013 metais.

Europos investicijų bankas Vilniaus kogeneracinės elektrinės projektui suteiks 190 mln. eurų paskolą, kurią garantuos Europos strateginių investicijų fondas (ESIF), dar vadinamas Junkerio planu.

 Paskolos suma sudaro beveik 50 proc. viso projekto vertės, kuri yra 381 mln. eurų.

Likusi suma – ES parama.
-------------------------------------------------------------------------------------
Viskas būtų labai gražu ir,  kaip sakoma, labai malonu, jeigu ne keletas BET ...

Tarkime, kad labai gražu, kad šilumos kaina vilniečiams bus sumažinta ES paramos sąskaita. 

Na o tai, kad vilniečiai už šilumą tarp didžiųjų miestų moka brangiausiai tai jie patys ir yra kalti, nes kam į savivaldybės tarybą renka valstybės pamatų griovėjus, penktąją koloną.

Jeigu ne jie, neleisdami šilumos tiekėjui statyti biokuro jėgainę, senai vilniečiai gautų pigesnę šilumą.

Taigi už šilumos kainų sumažinimą vilniečiai turės būti dėkingi ES, o už iki šiol  esančias dideles šilumos kainas jie turi būti dėkingi tiems, kurie balsavo už valstybės pamatų griovėjus, penktąją koloną.

Betgi tai, kad  valdžia statys biokuro jėgainę – neabejotinai yra socialistinės ekonomikos recidyvas.

Ir dar koks – valdžia tyčia priverčia bankrutuoti esamą Vilniaus kogeneracinę elektrinę ir nori ją palikti  savivaldybės balanse .....

O patvirtintos energetikos strategijos tai  jau keli metai nėra ...

Betgi, jeigu vadovautis sveiko proto logika,  turi kilti klausimas – kodėl taip yra, ir kam tai naudinga ????


Neabejotinai tai yra naudinga valdžiai atsikąsti tokio pyrago, tokį gabalėlį otkatų pavidalu ...


Betgi  visa tai sumoje   yra taip vadinama nepriklausoma energetikos politika ....

.
 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą