2022 m. sausio 9 d., sekmadienis

......jeigu valdžia turi tikslą tarnauti žmonėms .......

 

   Sausio 5 d. Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos pasiūlymui reguliuojamiems šilumos gamintojams sudaryti sąlygas didesnę dalį gamtinių dujų įsigyti ne per biržą, o tiesiogiai iš dujų tiekėjo, jei toks būdas ekonomiškai naudingesnis.

  Lenkiam galvą energetinės minties gigantams dėl tokio genialaus sprendimo.

 Tiktai mūsų durnoj galvoj kilo dar durnesnė mintis.

 O kodėl gi  nenustatinėti šilumos gamintojams šilumos kainų pagal galiojančią metodiką,  leisti jiems pirkti kurą laisva valia, ir kad iš sumažintos šilumos kainos jie turėtų audą.

 Žinoma. jeigu valdžia turi tikslą tarnauti žmonėms, kaip kad nustato LR Konstitucija.

 Vienkart primename, kaip pakilo elektros energijos kainos, kada atsirado Baltijos birža ...

 P.s. Kas paneigs kad  tokiam sprendimui turėjo įtaką įvykiai Kazachstane ....

                              ******************************

Energetikos ministerija, 2022 01 07

Vyriausybė pritarė lankstesnei šilumos gamintojų dujų įsigijimo tvarkai

   Sausio 5 d. Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos parengtiems reguliuojamiems šilumos gamintojams sudaromos sąlygos didesnę dalį gamtinių dujų įsigyti ne per biržą, o tiesiogiai iš dujų tiekėjo, jei toks būdas ekonomiškai naudingesnis. Šiuo metu galiojantis reglamentavimas įpareigoja šilumos gamintojus per biržą įsigyti ne mažiau kaip 50 proc. dujų metinio poreikio. Siūlomos pataisos šilumos gamintojams suteiktų daugiau lankstumo ieškant pigesnių žaliavų.

Šiuo metu gamtinių dujų kaina Europoje ir Lietuvoje yra rekordiškai didelė, Europą susiduriama su gamtinių dujų pasiūlos trūkumu, pirkėjai susiduria su sunkumais įsigyti papildomus gamtinių dujų kiekius. Vyriausybė nusprendė, kad didesnis lankstumas ir greitis dvišalių sandorių sudaryme gali būti ekonomiškai naudingas taip pat ir dėl ir geopolitinės situacijos Europoje, tuo atveju jeigu Europoje būtų susiduriama su ženklesniu gamtinių dujų pasiūlos trūkumu ar tiekimo trikdžiais.

“Esant itin neapibrėžtai situacijai Europos gamtinių dujų rinkoje dėl pasiūlos trūkumo ir augančių kainų, savo sektoriuje turime ieškoti sprendimų, kurie užtikrintų reguliarią įmonių, kurios teikia šildymo paslaugas, veiklą ir išlaikytų konkurenciją sektoriuje”, – Vyriausybės posėdyje sakė Energetikos ministras Dainius Kreivys.

Taisyklėse numatyti atvejai kuomet, esant krizinei situacijai, reguliuojami energijos gamintojai, siekdami ekonominės naudos ir norėdami diferencijuoti gamtinių dujų tiekimo šaltinius pagal gamtinių dujų kilmės šalis, gali rinkoje neskelbiamų derybų būdu tiesiogiai ar per tarpininkus įsigyti suskystintas gamtines dujas, nustatyti principai kuriais vadovaujantis reguliuojamos energetikos įmonės vertintų ir palygintų gamtinių dujų įsigijimo užbiržinėje rinkoje sandorių ekonominį naudingumą.

---------

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą