2021 m. gegužės 24 d., pirmadienis

COVID-19 vakcina „Vaxzevria“: tolesni patarimai dėl kraujo krešulių susidarymo ir trombocitų kiekio kraujyje sumažėjimo


Europos vaistų agentūra (EVA) pateikė papildomų patarimų dėl kraujo krešulių susidarymo bei  trombocitų kiekio kraujyje sumažėjimo, vartojant COVID-19 vakciną „Vaxzevria“ (anksčiau „COVID-19 Vaccine AstraZeneca“).


EVA  Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komitetas (CHMP)  sveikatos priežiūros specialistams rekomenduoja:

• vakcinos „Vaxzevria“ negalima skirti žmonėms, kuriems po vakcinacijos buvo diagnozuotas kraujo krešulių susidarymas esant mažam trombocitų skaičiui (trombozė su trombocitopeniniu sindromu);

• kiekvieną pacientą, kuriam yra nustatytas mažas trombocitų skaičius, per 3 savaites po vakcinacijos reikėtų patikrinti, ar nepasireiškia trombozės simptomai;

• kiekvieną pacientą, turintį kraujo krešulių, per 3 savaites po vakcinacijos reikėtų patikrinti, ar kraujyje nesumažėjo trombocitų;

• būtina užtikrinti, kad pacientams, kuriems susiformavo kraujo krešulių esant mažam trombocitų skaičiui po vakcinacijos, būtų suteikta speciali priežiūra.

Nors kraujo krešulių susidarymo esant mažam trombocitų kiekiui po vakcinacijos atvejai yra labai reti, EVA primena žmonėms žinoti simptomus (žr. žemiau), kad prireikus jie galėtų greitai gauti specializuotą medicininę pagalbą.

Atnaujintos EVA rekomendacijos sveikatos priežiūros specialistams yra pateiktos informaciniuose vakcinos dokumentuose. EVA ir nacionalinės valdžios institucijos, nuolat stebi vakcinos „Vaxzevria“ saugumą (kaip ir visų kitų vakcinų bei vaistinių preparatų) ir prireikus atnaujins rekomendacijas, kad visuomenės sveikata būtų apsaugota.

Informacija visuomenei:

• Žmonėms, kurie vartojo vakciną „Vaxzevria“, buvo nustatyta neįprastų kraujo krešulių esant mažam trombocitų kiekiui atvejų.

• Nereikėtų daugiau vartoti vakcinos „Vaxzevria“, jei po vakcinacijos buvo diagnozuota kraujo krešulių esant mažam trombocitų kiekiui.

• Gydytojai privalo atlikti reikalingus tyrimus, jei po vakcinacijos buvo diagnozuota kraujo krešulių ar sumažėjo trombocitų kiekis kraujyje.

Jei per 3 savaites po injekcijos pajutote bent vieną iš šių simptomų, nedelsdami kreipkitės į gydytoją:

-      dusulį,

-      krūtinės skausmą,

-      kojos patinimą,

-      kojų skausmą,

-      nuolatinį pilvo skausmą,

-      neurologinių simptomų, tokių, kaip stiprus ir nuolatinis galvos skausmas, neryškus matymas, sumišimas ar traukuliai (priepuoliai),

-      neįprastas odos mėlynes arba apvalias taškines dėmeles už injekcijos vietos.

Informacija sveikatos priežiūros specialistams:

-      EVA pristato COVID-19 vakcinos „Vaxzevria“ kontraindikaciją žmonėms, kuriems po ankstesnės vakcinos dozės buvo nustatyta trombozė su  trombocitopenijos sindromu .

-      Kadangi trombozės su trombocitopenijos sindromu atvejais pacientams reikia specialaus gydymo, sveikatos priežiūros specialistai turėtų konsultuotis su specialistais, pvz., hematologais ir kraujo krešėjimo specialistais, kad teisingai diagnozuotų ir gydytų savo pacientus.

-      Sveikatos priežiūros specialistaidėl galimų trombozės simptomų turėtų patikrinti kiekvieną pacientą, kuriam yra nustatytas mažas trombocitų skaičius, per 3 savaites po vakcinacijos vakcina „Vaxzevria“. . Be to, reikia patikrinti ir pacientus, kuriems nustatyta trombozė, dėl trombocitopenijos požymių per 3 savaites po vakcinacijos.

-      Sveikatos priežiūros specialistai turėtų ir toliau patarti žmonėms kreiptis skubios  medicininės pagalbos, jei jiems pasireiškia trombozei ar trombocitopenijai būdingi simptomai.

-      Sveikatos priežiūros specialistams tiesiogiai bus pateiktas informacinis laiškas.

Daugiau informacijos žr. čia.

 

.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą