2021 m. gegužės 7 d., penktadienis

Kas paneigs, kad Astravo AE yra priedanga ardomajai veiklai ir korupcijai.

 

Energetikos ministerija rašo:

D. Kreivys: „Dabartinė prekybos elektra iš trečiųjų šalių metodika dirbtinai sukelia elektros kainas Lietuvoje ir iškreipia ES rinką

„Kol nėra trišalio Baltijos šalių sutarimo dėl prekybos elektra iš trečiųjų šalių taisyklių, kenčia ne tik mūsų saugumas, bet ir ES elektros rinka“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys po nuotolinio susitikimo su Europos Komisijos Energetikos direktorato generaline direktore Ditte Juul Jørgensen.

  D. Kreivys informavo D. Juul Jørgensen, jog Latvijoje ir Estijoje vienašališkai taikoma metodika  neužkardo Baltarusijos atominėje elektrinėje pagamintai elektrai kelio į Baltijos šalių rinką, sudaro galimybes dirbtinai sukelti elektros kainą Lietuvoje.

  Kaip ten bebūtų, tačiau yra akivaizdu, kad uždarius elektros energijos tiesioginį patekimą iš Baltarusijos , elektros kainos didėja ir tuo daroma nepateisinama žala šalies ūkiui ir vartotojams.

 Nes, kad Tatenos leidimą gavusi Astravo AE veiks ir jos nesustabdys jokie Lietuvos valdžios veiksmai – vadovaujantis sveiko proto logika yra visiškai aišku.

O jeigu Astravo AE yra tokia didelė grėsmė, tai geras klausimas – kodėl nebuvo imtasi priemonių dar tada, kada tik buvo projektuojama jos statyba.

 O sumoje, vadovaujantis sveiko proto logika, kas paneigs, kad Astravo AE grėsmė yra tikslingai naudojama, kaip priedanga ardomajai veiklai ir korupcijai.

O tai vyksta todėl, kad  iš esmės šalyje nėra brandžios  pilietinės visuomenės.

**************************************************************************

D. Kreivys: „Dabartinė prekybos elektra iš trečiųjų šalių metodika dirbtinai sukelia elektros kainas Lietuvoje ir iškreipia ES rinką

Kol nėra trišalio Baltijos šalių sutarimo dėl prekybos elektra iš trečiųjų šalių taisyklių, kenčia ne tik mūsų saugumas, bet ir ES elektros rinka“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys po nuotolinio susitikimo su Europos Komisijos Energetikos direktorato generaline direktore Ditte Juul Jørgensen.

D. Kreivys informavo D. Juul Jørgensen, jog Latvijoje ir Estijoje vienašališkai taikoma metodika sudaro galimybes dirbtinai sukelti elektros kainą Lietuvoje.

„Ne kartą sakėme, kad dabartinė metodika neužkardo Baltarusijos atominėje elektrinėje pagamintai elektrai kelio į Baltijos šalių rinką. Tačiau dabar aiškėja, jog ji dirbtinai sukelia elektros kainą Lietuvoje ir iškreipia ES elektros rinką“, – sako ministras.

D. Kreivys informavo, jog tai atsitinka dėl realių ir deklaruojamų Lietuvos-Latvijos elektros jungčių pralaidumų skirtumo. Pagal minėtas taisykles deklaruojant dideles importo iš Rusijos į Latviją apimtis reikia rezervuoti Lietuvos-Latvijos elektros jungčių pralaidumus, kurie realiai nebūna panaudojami. Elektros rinkos stebėsenos duomenys rodo, jog dėl to tam tikromis valandomis elektros kainų skirtumas Lietuvoje ir Latvijoje kovą siekė iki 20 eur/MWh.

„Tai netoleruotina tiek vartotojų, tiek rinkos skaidrumo ir konkurencingumo atžvilgiu. Turime pasiekti bendrą sutarimą dėl metodikos laiku, todėl norime aktyvesnio Europos Komisijos vaidmens derybose – dabartinis jų tempas ir turinys mūsų netenkina“, – sakė energetikos ministras.

Derybose dėl naujos prekybos elektra iš trečiųjų šalių metodikos Lietuva jau yra pateikusi savo siūlymą. Ministro nurodymu artimiausiu metu taip pat bus prašoma oficialaus Latvijos elektros perdavimo sistemos operatoriaus paaiškinimo dėl susidarančio kainų skirtumo. Dėl šios situacijos vertinimo kreiptasi ir į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą. 

Pasak D. Kreivio, dėl susidarančių kainų skirtumo, kuris susidaro Latvijos prekybos zonoje vienašališkai taikant prekybos elektra iš trečiųjų šalių metodiką, į atitinkamas Europos priežiūros institucijas jau kreipėsi ir nuostolius patiriantys Lietuvos bei Estijos energijos rinkos dalyviai.

D. Kreivys su Ditte Juul Jørgensen taip pat aptarė ir sinchronizacijos įgyvendinimo bei atsinaujinančių išteklių energijos plėtros klausimus.

---------

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą