2016 m. birželio 21 d., antradienis

Blogėjanti padėtis energetikos sektoriuje yra valdžios vykdoma energetikos "suvalstybinimo" politika ....




Energetikos komisija aiškinosi blogėjančios padėties Lietuvos elektros energetikos paslaugų sektoriuje priežastis

2016 m. birželio 15 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Energetikos komisijos birželio 15 d. posėdyje Lietuvos elektros energetikos asociacijos (toliau – Asociacija) prezidentas Vladas Paškevičius išreiškė didelį susirūpinimą dėl blogėjančios padėties elektros energetikos paslaugų sektoriuje.

Asociacijos įmonių apklausa atskleidė, kad elektros energetikos paslaugų sektoriaus įmonių galimybės teikti kokybiškas paslaugas yra sumenkusios iki pavojingos žymos.

 Tai liudija tokie faktai:
·         didelė elektromontuotojų kaita. Metinė žemesnės kategorijos elektromontuotojų kaita siekia net 60 proc., aukštesnės kategorijos – 27 proc., darbų vadovų – 11 proc.;
·         darbuotojų atleidimo priežastys: mažas atlyginimas, sunkios darbo sąlygos, drausmės pažeidimai, nepatenkinama darbų kokybė;
·         įmonės susiduria su didžiuliu elektromontuotojų ir kitų specialistų trūkumu;
·         subrangovais užsienyje dirbančių elektromontuotojų atlyginimai 2,4 – 3 karto didesni nei Lietuvoje. Tai skatina emigraciją;
·         darbuotojų mokymui, kvalifikacijos kėlimui reikia 1,4 karto daugiau lėšų negu dabar gali skirti rangovai.

Visa tai neigiamai įtakoja darbų kokybę, darbų atlikimo savalaikiškumą, darbų saugą, įmonių finansinį ir techninį pajėgumą bei elektros tiekimo vartotojams patikimumą.

Kritinę elektros energetikos paslaugų sektoriaus būklę nulėmė paslaugų pirkėjų (AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ ir AB Litgrid) vykdomi viešieji pirkimai – mažiausia pasiūlyta kaina: pirkėjai nesigilina į mažiausios kainos pagrįstumą ir tuo nesuinteresuoti. 

Taip sudaromos prielaidos šešėlinei ekonomikai dirbti nemokant valstybei mokesčių, taip pat, minėtų bendrovių skelbiamuose viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančios jų dukterinės įmonės kartu su privačiomis bendrovėmis. 

Tai sudaro prielaidas nesąžiningai konkurencijai ir iškreipia darbų bei paslaugų rinką.

Susidariusiai padėčiai elektros energetikos paslaugų sektoriuje spręsti Asociacija siūlo: privatizuoti UAB „Energetikos paslaugų ir rangos organizacija“ bei UAB „TETAS“, viešuosiuose pirkimuose taikyti ne mažiausios kainos, bet kitus modelius, užkertančius kelią šešėliniams verslui.

Susiklosčiusi situacija buvo aptarta kartu su AB „Energijos skirstymo operatorius“, UAB „Lietuvos energija“, UAB „Energetikos Paslaugų ir Rangos Organizacija“ (EnePRO), Lietuvos Respublikos finansų ministerijos atstovais, dalyvaujant ir elektros energetikos objektų projektavimo, statybos ir priežiūros bendrovių, energetikos įrangos gamybos ir tiekimo įmonių atstovams.

Komisijos nariai aktyviai domėjosi galimybėmis tobulinti esamą situaciją, priimtas sprendimas kreiptis į Finansų ministeriją bei Energetikos ministeriją dėl papildomos informacijos pateikimo padėties gerinimo klausimui spręsti.

Komisijos pirmininkas Ričardas Sargūnas neatmeta galimybės kreiptis ir į Vyriausybę, su siūlymu imtis Asociacijos siūlomų veiksmų, susidariusiai padėčiai elektros energetikos paslaugų sektoriuje gerinti.

Komisijos pirmininkas Ričardas Sargūnas,
tel. 8 698 42140

Parengė
Komisijų sekretoriato patarėja
Erika Mikalajūnienė, tel. (8 5) 239 6815, e. p. erika.mikalajuniene@lrs.lt

-------------------------- 
Iš esmės priežastis yra valdžios vykdoma energetikos sektoriaus perdavimo į jos rankas politika, kuri visiškai atitinka faktinės šalies valdovės marksistines- bolševikines    nuostatas.


.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą