2022 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Kas ko lauks kol susipras paprotinti Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

 

  Gruodžio 31 dieną pagal Elektros energetikos įstatymą turi baigtis  paskutinis, taip vadinamas elektros rinkos liberalizavimo etapas.

Situaciją paaštrino  vieno iš taip vadinamų nepriklausomų elektros energijos tiekėjų Prlas energija  pranešimas savo klientams:

 Šiuo pranešimu informuojame, kad remdamiesi su Jumis UAB “Perlas Energija” sudarytos  Elektros energijos pirkimo-pardavimo ir persiuntimo paslaugos teikimo buitiniams vartotojams sutarties 7.4 ir 3.4 punktais, keičiame savo klientams elektros energijos planą (elektros energijos kainos apskaičiavimo mechanizmą) iš fiksuoto plano į „Birža“ planą.

 Naujas elektros planas įsigalios nuo rugsėjo 5 dienos. Laiko zonų kiekis Jūsų objekte nesikeičia.

Remiantis Sutarties 7.4 punktu, tiekėjas gali vienašališkai keisti Sutarties sąlygas, įskaitant ir kainas bei planą, įspėdamas klientus likus mažiausiai 30 (trisdešimčiai) kalendorinių dienų iki pasikeitusių ar naujų Sutarties sąlygų įsigaliojimo dienos

 

3.4. Tiekėjas raštu arba elektroninių ryšių priemonėmis informuoja vartotoją apie ketinimą pakeisti sutarties sąlygas. Tokiu atveju vartotojas kartu
informuojamas ir apie teisę per 30 (trisdešimt) kalendorinių dienų nuo informacijos apie ketinimą pakeisti sutarties sąlygas gavimo dienos,
nepritarti sutarties sąlygų pakeitimui ir (ar) nutraukti sutartį.

 

7.4. Tiekėjas pasilieka teisę vienašališkai keisti sutarties sąlygas, įskaitant kainas, apie planuojamą sutarties sąlygų ir (arba) kainų pasikeitimą
pranešdamas viešai savo interneto svetainėje www.perlasenergija.lt, likus mažiausiai 30 (trisdešimt) kalendorinių dienų iki pasikeitusių ar
naujų Sutarties sąlygų įsigaliojimo dienos. Visas naujos redakcijos sutarties tekstas taip pat pasikeitusios sąlygos paskelbiamos tiekėjo
interneto svetainėje.

  Taigi komentarų tiek iš žiniasklaidos, tiek iš visuomenės, tiek iš valdžios institucijų apstu, tačiau kokia iš to kam nauda.

Štai lrytas.lt G. „Nausėda laukia, kada I. Šimonytė sugrįš iš atostogų: po „Perlas Energija“ skandalo nori aptarti situaciją“  straipsnio pradžioje rašo, kad    „Perlas energija“ nutraukė sutartis su beveik 180 tūkst. ją pasirinkusių gyventojų.

 0 toliau rašo, kad „Perlas energija“ penktadienį pranešė perkelianti fiksuotos kainos planus pasirinkusius klientus į kintamos kainos planą „Birža“, kurio tarifas priklauso nuo elektros kainos biržoje.

O juk tai didžiausia šalies žiniasklaidos priemonė ....

  Vertinant situaciją teisiškai ir pagal konstituciją:

Valdžios įstaigos tarnauja žmonėms  ir Valstybė gina vartotojo interesą, Valstybinė vartotojų teisių  apsaugos tarnyba turėjo pagal savo kompetenciją įvertinti Elektros tiekimo sutarčių su buitiniais vartotojais nelaukdama jų o rašymo.

 juo labiau ,kad ji gavo  Seimo žmogaus teisių komiteto posėdžio protokolą, 2022-06-15 nr. 112-p-24,  Kuriame rašoma:

           6. svarstyta. kiti klausimai:

6.2. Dėl buitinių vartotojų sąjungos 2022-06-14 kreipimosi dėl elektros energijos rinkos liberalizavimo.

      Nutarta. persiųsti kreipimąsi valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai su prašymu įvertinti kreipimesi dėstomas aplinkybes.

 O tame leipimąsi  buvo nuosekliai ir detaliai įrodyta, kad sutartys su elektros tiekėjais yra  iš esmės nesąžiningos.

Na it ką gi nuveikė Valstybinė vartotojų teisių  apsaugos tarnyba – ogi jai įprastu  stiliumi „atsirašė“ ....

 O ši tarnyba yra pavaldi Teisingumo ministerijai.

Ir ką gi nuveikė ši valdžios institucija vykdydama savo konstitucinę priedermę ???

Gal ji,  esant tokiai rezonansinei situacijai, paprotino Valstybinę vartotojų teisių  apsaugos tarnybą   atlikti šių sutarčių ekspertizę ???

 Kurgi ne .....

 Taigi ir klausimas – kas ko lauks kol susipras paprotinti Valstybinė vartotojų teisių  apsaugos tarnyba.

 ************************

P.s.  Rugpjūčio 5 dieną Valstybinei vartotojų teisių  apsaugos tarnybai nusiunčiau laišką:

 Siunčiu Birštono energija LEKTROS ENERGIJOS PIRKIMO - PARDAVIMO IR PERSIUNTIMO PASLAUGOS TEIKIMO BUITINIAMS VARTOTOJAMS SUTARTĮ tikslu, kad ji bus Tarnybos atidžiai perskaityta ir atsakingai įvertinta.

Vienkart tenka pažymėti, kad Tarnyba, vykdydama savo konstitucinę priemonę tarnauti žmonėms, atsižvelgusi į rezonansinę situaciją, pati savo iniciatyva privalėjo įvertinti visų šešių elektros energijos tiekėjų buitiniams vartotojams elektros tiekimo sutartis.

Todėl būsiu dėkingas už informaciją, kodėl ji to nepadarė.

-------------------

 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą