2022 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Energetikos eksperto nuomonė

 

 Į  klausimą, ką jo nuomone būtina daryti su tam taip vadinama, e elektros energijos rinkos liberalizacija. energetikos ekspertas R. Zabarauskas atsakė:

Pirmoje eilėje būtina sustabdyti buitinių vartotojų sutarčių su elektros tiekėjais  sudarymą tol, kol  jos nebus tinkamos  paruoštos.

Tuo tikslu kuri nors atsakinga Seimo institucija turėtų įpareigoti Valstybinę vartotojų teisių  apsaugos tarnybą nedelsiant    atlikti sutarčių patikrinimą iš esmės, o ne formalų, tik ar nėra jose nesąžiningų sąlygų.

O kai tai bus atlikta, spręsti ar reikalingas Elektros energetikos įstatymo pataisymas ir koks, ar reikalingas energetikos ministro patvirtintų BUITINIŲ VARTOTOJŲ SU TIEKĖJAIS SUDAROMŲ ELEKTROS ENERGIJOS PIRKIMO–PARDAVIMO IR PERSIUNTIMO PASLAUGOS TEIKIMO SUTARČIŲ STANDARTINIŲ SĄLYGŲ APRAŠO pataisymas ir koks, kaip ir kitų atitinkamų teisės aktų.

 Be to būtina  atitinkamuose teisės aktuose   Valstybinei vartotojų teisių  apsaugos tarnybai nustatyti pareigą iš esmės atlikti vartojimo sutarčių, o ne tiktai    nesąžiningų sąlygų kontrolę.

Kaip ir Valstybinei vartotojų teisių  apsaugos tarnybai Vartotojų teisių apsaugos įstatyme nustatyti pareigą iš esmės  koordinuoti  vartotojų teisių apsaugos institucijų, atsakingų už tam tikros vartojimo srities reguliavimą, veiklą vartotojų teisių apsaugos srityje, o ne tiktai analizuoti jų sukauptą, periodiškai iš valstybės ir savivaldybių institucijų gaunamą informaciją apie vartotojų teisių apsaugą; teikti  pasiūlymus dėl vartotojų teisių apsaugos tobulinimo.

 Mano nuomone tai  yra ypatingai svarbu, nes šiuo metu  šių veikiančių vartotojų teises ginančių institucijų:

 Valstybinė energetikos reguliavimo taryba

 Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba

 Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

 Lietuvos transporto saugos administracija

   Lietuvos metrologijos inspekcija

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija

 

veikla   iš vis yra  nekoordinuojama.

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą