2022 m. rugpjūčio 25 d., ketvirtadienis

Geras pavyzdys visai Seimo opozicijai: Socialdemokratai paprašė Generalinę prokuratūrą įvertinti energetikų klano paspirtuko veiklą .....

   Ši  partija nusiuntė GENERALINEI PROKURATŪRAI LAIŠKĄ:

LSDP įsitikinimu, Energetikos ministerijos veiksmai ar neveikimas rodo, jog tinkamai nebuvo vykdomos Lietuvos Respublikos energetikos įstatymo (Nr. IX-884) nuostatos ir galimai pažeistas viešasis interesas, nes anksčiau išdėstytos aplinkybės liečia ypatingai didelį valstybės gyventojų skaičių.

Atkreiptinas dėmesys, kad Energetikos ministerija įmonėms, pageidaujančioms gauti nepriklausomo elektros energijos tiekimo leidimą, iš esmės nustačiusi reikalavimą pateikti tik dokumentus, patvirtinančius, jog ūkio subjekto atžvilgiu nėra pradėta bankroto, reorganizavimo ir (ar) likvidavimo procedūra, o teisė verstis nepriklausomo elektros energijos tiekimo veikla suteikiama kitą dieną po deklaracijos pateikimo Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai i dienos arba nuo deklaracijoje nurodytos dienos, jeigu ši diena yra vėlesnė negu kita diena po deklaracijos pateikimo Tarybai dienos.

Akivaizdu, kad toks reguliavimas nepakankamas ir tinkamai neapsaugomas viešasis interesas gauti sutartimis pagrįstą, patikimą, kokybišką ir nepertraukiamą aprūpinimą elektros energiją pagal iš anksto nustatytas ilgalaikes (terminuotas) sąlygas.

Energetikos ministerija ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba  vykdydamos stebėseną, turėdamos ir disponuodamos informacija apie Tiekėjo finansinę situaciją, rizikas, jog Tiekėjas gali perkelti finansinius įsipareigojimus perkelti ant vartotojų ir valstybės pečių, nesiėmė jokių išankstinių veiksmų, kuriais būtų apsaugoti vartotojų lūkesčiai, taigi ir viešasis interesas.

Vadovaudamiesi aukščiau išdėstytomis aplinkybėmis, prašome:

Prokuratūros įstatymo 19 str. 1 d. nustatyta tvarka inicijuoti viešojo intereso gynimo procedūrą, kurios metu būtų pasiekta, jog:

• Energetikos ministerija tinkamai vykdytų jai suteiktos funkcijos užtikrinti techniškai patikimą, kokybišką ir nepertraukiamą šalies vartotojų aprūpinimą elektros energija mažiausiomis sąnaudomis ir konkurencingomis kainomis, užtikrinti sklandžią Elektros rinkos liberalizavimo proceso kontrolę;

• Būtų sureguliuotas teisinis reglamentavimas, sugriežtinantis reikalavimus nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams, o verslo patiriama finansinė rizika nebūtų perkelta ant vartotojų ir valstybės pečių;

• Užtikrinti, kad Energetikos ministerija laikydamasi Elektros energijos įstatymo nuostatų, nepriimtų sprendimų, pažeidžiančių lygiateisiškus vartotojų lūkesčius ir iškreipiančių konkurencines sąlygas ūkio subjektams.

********************

Pagirtina, kad socialdemokratai  nepabijojo energetikų klano ir teisingai įvertino jo paspirtuko veiklą.

Geras pavyzdys visai Seimo opozicijai .....

Tačiau kaip pasielgs Generalinė prokuratūra, kuri panašaus  mano prašymo neišdrįso priimti ......

 

..

 

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą