2022 m. vasario 15 d., antradienis

Nacinalinė vartotoų federacija pareiškė .......

 

 

VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGTAS  DR. J. BASANAVIČIUS  1917 M. VASARIO 28 D. pranešė:

 AKTUALIJOS

2022.02.15. Nacionalinė vartotojų federacija P A R E I Š K I M A S Dėl neatidėliotinų priemonių infliacijai mažinti ir maisto bei energijos kainoms stabilizuoti

(Tekstas žemiau)

Visiškai pritariant Federacijos pozicijai tenka pastebėti, kad jos pareiškimui, kaip sakoma, derėtų pritaisyti kojas.

T.y. jos turinį pateikti Seimui kaip peticiją.

Ko ir nuoširdžiai linkime.

Buvęs federacijos prezidentas

***********************************************

Atsižvelgdama į nevaldomai augančias energijos (dujų, elektros, šilumos, automobilių degalų) kainas ir jų tiesioginę įtaką kasdienio vartojimo prekių, pirmoje eilėje, maisto kainoms, taip pat į neregėtas aukštumas pasiekusią ir ekonomiką destabilizuojančią infliaciją, Nacionalinė vartotojų federacija:

– konstatuoja, kad kainų šokas Lietuva užklupo nepasiruošusią ir neturinčią jokių anksčiau sukurtų ir parengtų kainų dalinio stabilizavimo instrumentų, specialių priemonių bei rezervų. Vyriausybei užsiimant daugiausiai pigiai pasiskolintų pinigų dalijimu visiems subjektams, nebuvo sudėtinga numatyti gresiančią didelę infliaciją ir jos sukeltą kainų šoką, kurį dar labiau apsunkino pasaulinių energijos kainų šuolis. Tai liudija apie nepatenkinamą Vyriausybės strateginį matymą, apsiribojantį vien “įsiplieskusių gaisrų gesinimu”, neįžvelgiant net artimos perspektyvos problemų;

– mano, kad yra tikslinga įgyvendinti tokias dalinio kainų stabilizavimo priemones:

 1) maisto kainoms:

   taikyti 5% ar 9% PVM būtinojo vartojimo maisto prekių nomenklatūrai (baziniai duonos ir pieno gaminiai, miltai, kruopos, aliejus, vietinės kilmės neapdorota mėsa, šalyje užaugintos daržovės ir vaisiai ir kt.). Sumažintą PVM taikyti ir turgaus bei trumpųjų tiekimo grandinių prekyboje parduodamai vietinės kilmės produkcijai.  

 2) energijos ir kuro kainoms:

a)  valstybės valdomoms Ignitis grupės įmonėms, taip pat savivaldybių valdomoms šilumos tiekimo įmonėms:

sumažinti valstybės reguliuojamus elektros, dujų, šilumos tarifus, iš jų išeliminuojant įskaičiuotą normatyvinį pelną, taikant sumažintus tarifus iki šių metų pabaigos;

energijos tiekėjų vadovaujančio personalo darbo apmokėjimą susieti su tiekiamos energijos kainomis, jį sumažinant/ padidinant proporcingai vartotojų patirtų nuostolių/ gautos naudos dėl energijos kainų pokyčio daliai statistinio namų ūkio pajamose. Tokia pat proporcija turėtų keistis energijos tiekimo įmonių sprendimus priimančio personalo darbo apmokėjimas;

į įmonių stebėtojų tarybas įtraukti energijos vartotojų organizacijų deleguotus atstovus. Jeigu stebėtojų tarybos nesudarytos, ne mažiau kaip trečdalį įmonių valdybų sudaryti iš vartotojų organizacijų deleguotų atstovų.  

b) valstybės valdomai Ignitis grupei įsteigti degalinių tinklą, dirbančių minimalaus pelno principu benzino, dyzelino ir suskystintų dujų rinkose.

 3) antiinfliacines priemones:

a) siekiant sumažinti didelio likvidumo pinigų perteklių ekonomikoje, susidariusį dėl pigaus skolinimosi galimybių ir pinigų dalijimo į visas puses, apriboti to sukeltą didelę infliaciją, taip pat nekilnojamojo turto burbulo formavimąsi, Vyriausybei išleidžiant vidaus paskolos 3-4% obligacijas, kurios bent iš dalies apsaugotų žmonių santaupas nuo staigaus nuvertėjimo ir sukurtų paprastas, minimalios rizikos investavimo galimybes akivaizdžiam pinigų pertekliui, darančiam spaudimą kainoms.

b) iš įplaukų už parduotas obligacijas Vyriausybei suformuoti stabilizacijos fondą, skirtą pažeidžiamiems ir energetinį skurdą patiriantiems vartotojams apsaugoti.

c) įsteigti Valstybinį vartotojų banką, jam pavedant sąskaitų aptarnavimą, bankomatų tinklo suformavimą ir plėtrą, pirmiausiai regionų vietovėse, valstybės iždo obligacijų emisijų aptarnavimą, savivaldybių investicijų kreditavimą ir kt.

*******

 

 

 

 

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą