2018 m. spalio 21 d., sekmadienis

Virėjos dalyvauja valstybės valdyme ...



Gyvenu sostinės Fabijoniškių rajone, senos statybos daugiabučiame  name. Kas dieną per langą  stebiu, kai visai dienai žmonės palieka atlapotus langus, atviras duris. Kiti net nakčiai langų neužsidaro ir miega prie atviro lango .... – rašo vienoje žiniasklaidos priemonėje aktyvia pensininke pasivadinusi moteriškė.

Ji stebisi, kodėl neužsukamas šildymas, ir piktinasi, kad šilumininkai aiškins, kad šildymą prisuko, bet sąskaitos už šilumą tai bus gerokai išaugusios.

Ji rašo, kad kiekvienais metais kartojasi situacija, kada pradėjus šildymo sezoną meteorologai pranašauja orų atšilimą, tai gal neverta skubėti jį pradėti.

Ji piktinasi aukštuose postuose sėdinčiais valdininkais ir mano, kad jie nežino, ką reiškia kovoti už kelis papildomus eurus pinginėje.

Čia aktyvi pensininkė visiškai teisi – sotus alkano nesupranta ir jeigu jis nėra pilietis, o liaudis, tai niekada to ir nesupras. 

Bet dėl viso kito- atvirų langų, šildymo sezono, šildymo reguliavimo daugiabučiuose namuose  - tai čia ši pensininkė, kaip sakoma, pataikė sau į koją iš berdankos .....

Visų pirma daugiabučio namo šildymas yra visiškoje jo savininkų valioje ir jie  gali   įsijungti namo šildymą kad ir viduvasarį ....

O savivaldybės skelbiamas šildymo sezonas liečia tik vaikų darželius, mokyklas, ligonines ir pan.
Manau, kad tuo viskas pasakyta ir platesni komentarai nereikalingi,  priduriant, kad šilumos kainos yra valstybės reguliuojamos, kad šilumininkų pelnas nepriklauso nuo parduoto šilumos kiekio.

 O iš esmės tai didelė bėda tame, kad senos statybos daugiabučiuose namuose  nėra individualaus  butų šildymo reguliavimo.

Nemažesnė bėda ir tame, kad patys šių  daugiabučių namų savininkai nenori sutvarkyti pastatų šildymo ir karšto vandens sistemų pagal privalomuosius reikalavimus – nenori  individualaus savo butų šildymo reguliavimo, nors tokiu būdu iššvaistoma ~ 30 procentų šilumos, kurią, savaime suprantama, jie patys ir apmoka .....

Apmoka jie ir  "Valstybinis reketą“` - neteikiamos centralizuotai paruošto karšto vandens tiekimo paslaugos kainą ....

Kuri kas mėnesį sudaro kelis papildomus eurus iš piniginės už nieką ....

Galima kaltinti valdžią, piktintis laisvai perkama žiniasklaida, tačiau problemos tai neišspręs.

Viskas yra  daugiabučių namų savininkų, kaip sakoma, rankose.

 Reikia suvokti, kad jau daugiau kaip ketvirtis amžiaus gyvename ne sovietinėje santvarkoje, kur mokslas, darbas, būstas, pensija, komunalinės paslaugos  buvo užtikrintos lygiavos principu.

O gyvename jau laukinio kapitalizmo  laikais, kur savo teises reikia pasiimti patiems.

Betgi norint savo teises pasiimti, reikia visų pirma jas žinoti.

Taigi nuo to ir reikia pradėti.

------------------------------------------------------------------------
P.s.
 Vadovaujantis sveiko proto logika prezidento rinkimuose turėtų dalyvauti bent jau su LR Konstitucija susipažinę piliečiai , bent jau susipažinę su joje  prezidentui nustatytomis galiomis................

O kaip yra tikrovėje, komentarai nereikalingi     .......

Taigi V.I. Lenino svajonė išsipildė – „virėjos“  ne tik dairosi pro langus ir rašinėja žiniasklaidos priemonėms, jos dalyvauja mūsų valstybės valdyme ....

.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą