2018 m. spalio 3 d., trečiadienis

Kas yra Europos sąjunga ??


Posted: 30 Sep 2018 04:50 PM PDT
Charlie Cooper | politico.eu

Europos lyderiai gali paversti Europos Sąjungą „kalėjimu“, kurį ir kitos šalys užsinorės palikti.

Taip nutiks, jei Briuselis nubaus JK ir paliks ją su bekompromisine „Brexit“ sutartimi, sekmadienį kalbėdamas Konservatorių partijos metinėje konferencijoje Birmingeme sakė JK užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, savo kalboje palyginęs šį bloką su Sovietų Sąjunga.

J. Hunt, kuris tiesiogiai kreipėsi į ES vadovus, sakė, kad jei bus atmestas Theresos May vadinamasis „Brexit“ čekių planas, o JK pasitraukimas iš ES virs iš „gal dar grįšime“ į „tragediją visai Europai, kurios buvo galima visiškai išvengti“

Savo kalboje J. Hunt priminė ir ministrės pirmininkės Margaret Thatcher garsųjį atkirtį 1990-aisiais, kai tuometis EK prezidentas Jacques Delors pasiūlė įvesti didesnę Briuselio kontrolę – tokiame renginyje, kuris dažnai laikomas geriausia vieta parodyti, kas turi daugiausia šansų tapti naujuoju konservatorių lyderiu, šis priminimas nuskambėjo taip, tarsi jis būtų išsikvietęs ir jos dvasią: „Mes suprantame, kad ES nori apsaugoti pati save, – kalbėjo jis. – Bet jei vienintelis kelias susitarti su pasitraukti norinčia JK yra pabandyti panaudoti jėgą ir taip ją neva sulaikyti, tai pakartosiu atsakymą tos, kuri buvo kur kas labiau pasižymėjusi nei aš: „Ne, ne, ne“.
Kalba sulaukė entuziastingo konservatorių partijos palaikymo.

Apibūdindamas ES požiūrį į „Brexit“ kaip į pastangas „išlaikyti klubą kartu“ nubaudžiant tą „kuris nori išeiti“, Hunt paklausė: „Kas ištiko europietiškąją svajonę – jos pasitikėjimą ir idealus? ES juk buvo įsteigta, kad būtų apsaugota laisvė. Būtent taip – naudodama jėgą – bandė išlikti ir Sovietų Sąjunga“.

„Istorijos pamoka yra aiški: jei paversite ES klubą kalėjimu, noras pasitraukti nesumažės. Atvirkščiai, tik išaugs, ir mes nebūsime vieninteliai kaliniai, norintys iš jo pabėgti.“

Šaltinis: politico.eu

Tiesos.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą