2015 m. gruodžio 22 d., antradienis

Ko trūksta ? Potencijos ir kompetencijos ??? Ar to ir to ????



  

„ 2016 m. sausio 1 d. veiklą pradeda nauja bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), įkurta LESTO ir „Lietuvos dujų“ pagrindu.
 Sujungus įmones, dujų ir elektros energijos vartotojai bus aptarnaujami bendrame paslaugų centre „Gilė“.
Nuo naujų metų klientai galės konsultuotis internetu, dar patogiau atsiskaityti už elektrą bei dujas vienoje savitarnos svetainėje www.manogile.lt ir išmaniąja programėle „Gilė““- 
praneša AB „Lesto“.

Iš viso to nauja tik tai, kad atsiskaityti  už dujas ir elektrą bus galima vienoje savitarnos interneto svetainėje.

  Betgi štai   „Lietuvos žiniose“ tūlas  Arvydas Jockus straipsnyje „Valstybinė monopolija išstumia privatų verslą“  rašo, kad tokie  valstybinės įmonės veiksmai ir tolimesni  ketinimai   kelia nusistebėjimą ir nerimą  privačiam verslui, teikiančiam apmokėjimo už sąskaitas paslaugas.
A. Jockus teigia, kad Laisvosios rinkos instituto prezidento  Žilvino Šilėno nuomone valstybinės įmonės neturėtų  teikti tų paslaugų, kurias gali teikti    nevalstybiniai verslo subjektai.
Betgi kol kas kitų paslaugų, kaip tik  apmokėjimų  už savo teikiamas paslaugas  priėmimą,  ESO kol kas neteikia.
Vienkart keista, kad Laisvosios rinkos instituto prezidentas  gali teigti, kad šalyje nėra institucijų, kurios galėtų suvaldyti valstybines monopolijas.
Tarsi jis nežinotų, kad  valstybės ir savivaldybės energetikos  įmonių veikla yra licencijuojama, o jų paslaugų kainas reguliuoja Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.
 Tarsi jis nežinotų, kad  paslaugos teikėjas privalo vartotojams užtikrinti kelis atsiskaitymo už suteiktas paslaugas būdus.
Tai kame gi problema??
Jeigu jau ESO pradėtų teikti  atsiskaitymų už ne savo teikiamas paslaugas priėmimą, tai ko gi pergyvena Laisvosios rinkos prezidentas,  nes konkurencija yra gi jo, kaip sakoma, arkliukas.
Jeigu ESO  sugalvotų pvz.  pradėti  teikti atsiskaitymų už šilumą ir geriamą vandenį,  sunaudotą karšto vandens ruošimui, paslaugas, tai visų pirma reikia spręsti sąskaitų  už šias  paslaugas  išrašymo problemą, kadangi šios paslaugos teikiamos iki daugiabučio namo įvado, o mokėjimai turi būti paskirstomi pastato savininkams.
Jeigu bijoma monopolijos, paslaugų teikimo didelės  koncentracijos – tai tam yra atitinkamas sargas - Konkurencijos taryba.
Vienkart tenka pastebėti, kad elektros ir gamtinių dujų tiekėjai yra suinteresuoti suteikti vartotojamskuo patogesnes, kuo prieinamesnes, kuo pigesnes atsiskaitymo už jų  suteiktas paslaugas sąlygas, nes  nuo to tiesiogiai priklauso  pinigų už jų suteiktas paslaugas surinkimas.
Tas pats liečia ir pvz. šilumos tiekėjus.
Betgi yra tikrai plati dirva tiek A. Jockui, tiek Ž. Šilėnui pasireikšti ten,  kur tikrai  reikia ginti ir teisybę, ir  vartotojų interesus,  ir kur tiek „Lietuvos žinios“, tiek Laisvosios rinkos institutas tyli ....
Ir  kodėl gi tyli abu labu, kai jau kokie penki metai, kaip vyksta  „valstybinis reketas“:
Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija,
 Savivaldybės ,
Šilumos tiekėjai
solidariai prievartauja šilumos vartotojus  versdamos mokėti nesuteiktos paslaugos, centralizuotai paruošto karšto vandens, mokestį.
Arba štai virš 50 tūkstančių šilumos vartotojų sąskaitų neišrašo šilumos tiekėjai, kaip tai nustato ir Buhalterinės apskaitos, ir Šilumos ūkio įstatymai.
Todėl ir neaišku, kokiu būdu ir kaip tuose daugiabučiuose namuose yra  paskirstoma šiluma ..............
O kodėl tylima ??
Ar tylą reikia suprasti kaip laukinės rinkos   -prisiplėšti kuo daugiau, jeigu tiktai yra proga  – deklaravimą. 

Gal todėl ir tyli ir  A. Jockus,  ir Ž. Šilėnas, kurie galimai patys moka nesuteiktos paslaugos mokestį .... !!!!!!1
Na ir kas pasakys, ko gi jiems   abiems trūksta  ?
Potencijos ar kompetencijos, ar to ir to .....??
Jeigu netrūksta nei to, nei to, tai kodėl jie tyli, kai Vyriausybė jau keturi metai neparengia Šilumos ūkio įstatymo, o Geriamo vandens ir nuotekų tvarkymo įstatymo  jau  metai,  įgyvendinamųjų teisės aktų.
O juk nuo to kenčia ir verslas, ir vartotojai.
Ir  kurioje gi  čia vietoje atsiduria mūsų teisinė valstybė ??
Taigi ....taigi ..... 

.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą