2022 m. balandžio 1 d., penktadienis

Energetikos ministerijoje situacija kaip humoro seria „Iš kiemo pusės“ .

 

  Energetikos ministro patvirtintas Šilumos ūkio įstatymą įgyvendinantis  teisės aktas  „DAUGIABUČIO NAMO ŠILDYMO IR KARŠTO VANDENS SISTEMOS PRIVALOMIEJI REIKALAVIMAI“ nustato, kad daugiabučių namų renovacijos metu, vienkart modernizuojant jų šildymo ir karšto vandens sistemas, turi būti privalomai įrengtos daliklinės šilumos apskaitos sistemos.

 T.y. butų savininkai tokiu atveju mokėtų už jų patalpose sunaudotą šildymui šilumą, o ne visa pastate sunaudota šildymui šiluma būtų paskirstoma butų savininkams pagal jų valdomą plotą.

Taip  turėtų  būti, tačiau ar visada taip yra ?

Štai pvz. Kauno miete yra unikalus daugiabutis namas A .Ramanausko – Vanago g. Nr. 2, kur  jo renovacijos metu  daliklinė šilumos apskaitos sistema   neįrengta, nes to pageidavo dalis to namo butų savininkų, o kita dalis tuo piktinasi.

 (Šis daugiabutis namas unikalus tuo, kad jo savininkai, turėdami nuosavą šilumos punktą nusprendė pasirinkti karšto vandens tiekėją ir mokėti karšto vandens kainą ....... Beje su tuometinės Kainų komisijos aktyvia pagalba ...)

Kaip bebūtų keista, tačiau energetikos  viceministrė,  tuos unikalius  šio namo gyventojus palaiko, tvirtindama, kad energetikos ministro patvirtinti privalomieji reikalavimai daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų renovacijos metu įrengti daliklines šilumos apskaitos sistemas yra neprivalomi, o tiktai ... galimybė jas įrengti .....

Situacija, vaizdžiai tariant, kaip iš humoro serialo „Iš kiemo pusės“ ...

   Iš vienos pusės  ministras ir jo patvirtinti privalomieji reikalavimai, iš kitos pusės  jo asmeninio (politinio) pasitikėjimo valstybės tarnautoja  viceministrė, juos neigianti ...

   Todėl ir teks ministrą pradžiai  paklausti, kaip tai  jam patinka, kaip jis vertina tokią situaciją ?

Juo labiau, kad įtarti viceministrę nekompetencija niekaip neišeina – tokio rango valstybės tarnautojas tikrai supranta, kas yra privalomieji reikalavimai, kas juos patvirtino, ir kas juos gali pakeisti.

Taigi tuo metu, kada drastiškai auga šilumos kainos, kada Seimas ieško išeičių kaip jas  šilumos vartotojams kompensuoti, viceministrė iš esmės vykdo kenkėjišką  veiklą, skatindama šilumos netaupyti ....

O tai tikrai turėtų sudominti atitinkamas spectarnybas pagal jų kompetencijas.

                 

 

 

 

.........

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą