2022 m. balandžio 2 d., šeštadienis

Energetikos ministerija su Civiliniu kodeksu nedraugauja ...

  

  Vyriausybės Peticijų komisijai                 2022-04-02  Nr. 1

 

PETICIJA DĖL  MINISTERIJŲ IR KITŲ VALDŽIOS ĮSTAIGŲ BŪTINYBĖS SAVO VEIKLOJE  VADOVAUTIS IR   CIVILINIU KODEKSU

                      Vyriausybės patvirtintuose valdžios   įstaigų ir institucijų nuostatuose yra  nurodyti teisės aktai, kuriais savo veikloje jos turi vadovautis.

Pavyzdžiui Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarybos nuostatuose nurodyta:

3. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, Lietuvos Respublikos tarptautinėmis sutartimis, Europos Sąjungos teisės aktais, Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu, Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatymu, Lietuvos Respublikos nesąžiningos komercinės veiklos draudimo vartotojams įstatymu, Lietuvos Respublikos reklamos įstatymu, Lietuvos Respublikos produktų saugos įstatymu, Lietuvos Respublikos turizmo įstatymu, Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymu, kitais Lietuvos Respublikos Seimo priimtais įstatymais ir teisės aktais, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimais, įsakymais, taip pat šiais nuostatais.

 Kaip matome po LR Konstitucijos sekantis Lietuvos respublikos teisės aktas yra LR Civilinis kodeksas, kas visiškai atitinka ir jo galią, ir jo svarbą.

Tačiau pvz. Energetikos, Aplinkos ministerijų, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos nuostatuose Civilinis kodeksas  nenurodytas.

 Tikėtina, kad taip yra ir kai kurių kitų valdžios įstaigų ir institucijų  Vyriausybės patvirtintuose nuostatuose.

O kas liečia Energetikos, Aplinkos ministerijas, Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą tai iš esmės taip ir yra  - savo veikloje kas liečia vartotojus, jos, kaip sakoma, su Civiliniu kodeksu jos nedraugauja ...

  Būdingas pavyzdys yra  Energetikos ministerija, kuri savo poįstatyminiuose teisės aktuose tiesiog tyčiojasi iš Civilinio kodekso, kaip kad yra energetikos ministro patvirtintose  Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėse.

        Todėl vien jau tik iš pagarbos Civiliniam Kodeksui būtina jį  įtraukti į teisės    aktų sąrašą, kuriais savo veikloje turi vadovautis valdžios įstaigos ir institucijos, kurių nuostatus tvirtina Vyriausybė.

 Todėl  prašau šį mano kreipimąsi laikyti peticija.

 Antanas Miškinis 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą