2024 m. birželio 11 d., antradienis

Rimvydas Valatka pasakytų daug taikliau .........

 

 Taigi skaitau LR Prezidento dekretą:

 

Valstybės herbas 

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTAS 

DEKRETAS

Dėl IŠRINKTOJO LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO INAUGURACIJOS SURENGIMO KOMISIJOS SUDARYMO 

2024 m. birželio 7 d. Nr. 1K-1645

Vilnius  

1 straipsnis.

S u d a r a u šios (toliau – komisija):

Agila Barzdienė – Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos kanclerė (komisijos pirmininkė);

Ieva Ulčickaitė – Lietuvos Respublikos Prezideno vyriausioji patarėja (komisijos pirmininko pavaduotoja);

Mindaugas Akelaitis – Lietuvos policijos Viešosios tvarkos biuro viršininko pavaduotojas;

Jaroslavas Bogdzevičius – Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento direktorius;

Virginijus Česnulevičius – Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedros bazilikos administratorius, kunigas;

Arūnas Dautaras – Vadovybės apsaugos tarnybos Pajėgų valdymo valdybos viršininkas;

Audrius Giržadas – Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos vyriausiasis prodiuseris;

Frederikas Jansonas – Lietuvos Respublikos Prezideno vyriausiasis patarėjas;

Jolanta Karpavičienė – Lietuvos Respublikos Prezideno vyriausioji patarėja;

Elona Kazakevičienė – Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos vyriausioji patarėja protokolo klausimais;

Evelina Meškinytė – Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos Renginių ir apdovanojimų skyriaus vedėja;

Vaida Servetkienė – Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Dokumentų departamento direktorė, laikinai einanti Seimo kanclerio pareigas;

Asta Skaisgirytė – Lietuvos Respublikos Prezideno vyriausioji patarėja;

Salvina Taukinaitienė – Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos Protokolo skyriaus patarėja.

 

Respublikos Prezidentas                                                 Gitanas Nausėda


Ir kaip supratau, kad p.p.e. Gitanas Nausėda sudaro   Išrinktojo Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos surengimo komisiją.

Taigi visų pirma ir kilo mintis išsiaiškinti, kas gi ta inauguracija.

Internete radau Kauno technologijos universiteto rektoriaus inauguracijos įrašą: regalijų įteikimas, priesaika, išrinkto rektoriaus kalba, svečių kalbos, vaišės.

O Latvijos prezidento inauguracija vyko sekančiai:

           Edgaras Rinkevičius šeštadienį per neeilinę Seimo sesiją buvo prisaikdintas naujuoju Latvijos prezidentu – septintuoju nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Po priesaikos jis padėjo gėlių prie Laisvės paminklo, kur buvo susirinkę apie 300 žmonių, su kuriais naujasis prezidentas nebendravo.

Vėliau simbolinėje ceremonijoje Rygos pilyje kadenciją baigiantis prezidentas Egilas Levitas ir jo žmona Andra Levite įteiks E. Rinkevičiui pilies raktą.

 Rygos pilyje taip pat bus surengtas priėmimas E. Rinkevičiaus inauguracijos proga, o vakare naujasis prezidentas dalyvaus dainų ir šokių festivalio renginyje.

 

Na o  Lietuvių visuotinė enciklopedija aiškina, kad  inauguracija yra   (lot. inauguratio – įvesdinimas, iškilminga pradžia), valdovo įteisinimą ir jo valdžios tęstinumą įtvirtinantis aktas.

Kaip ir LR Konstitucija nustato:

82 straipsnis
Išrinktas Respublikos Prezidentas savo pareigas pradeda eiti rytojaus dieną pasibaigus Respublikos Prezidento kadencijai, po to kai Vilniuje, dalyvaujant Tautos atstovams Seimo nariams, prisiekia Tautai būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas.
Prisiekia ir perrinktas Respublikos Prezidentas.
Respublikos Prezidento priesaikos aktą pasirašo jis pats ir Konstitucinio Teismo pirmininkas, o jo nesant
vienas iš Konstitucinio Teismo teisėjų


.Taigi prezidento inauguracija pasibaigia jam prisiekus Seime.

Kas po to, tai jau, kaip liaudis ako, o po to buvo išgėrimas.

 Aš niekada nesidomėjau mūsų prezidentų  inauguracijų spektakliais, nes kol kas nebuvo nė  vieno  iš jų Prezidento, o buvo tiktai p.p.e.

Juo labiau kad Lietuva yra parlamentinė respublika.

Kiek supratau tai būsima sistemingai priesaiką laužiančio, įžūliai korumpuoto, nei piliečio de fakto, nei lietuvio, savo paties surengtas inauguracijos šou yra pretenzija į žemiau aprašytą LDK   valdovų inauguracijos   ceremoniją.

Savaime suprantama, atitinkančią  visuomenės pilietinio išsivystymo lygį ir jos išsirinktos  valdžios interesą jį palaikyti.

Na o liaudiškai   sakant  situacija tokia - tai kas pakels šuns uodegą,  jei ne jis pats ....

Žinoma Rimvydas Valatka panorėjęs pasakytų daug taikliau.

*********************** 

Visuotinė lietuvių enciklopedija

   

inaugurãcija (lot. inauguratio – įvesdinimas, iškilminga pradžia), valdovo įteisinimą ir jo valdžios tęstinumą įtvirtinantis aktas, virtęs politinio ceremonialo iškilmėmis.

Lietuvoje inauguracija vyko dviem etapais, pasaulietinį pakėlimą valdovu sujungus su Katalikų Bažnyčios teikiamu pašventinimu.

Pirmuoju etapu vyko tik popiežiaus sankcionuota recepcija (perkėlimas; apsiribota Mindaugo ir galbūt vieno jo sūnų karūnavimu) pritaikius Vokietijos karalių karūnacijos formuliarą, kada karūnos uždėjimui prilygo ir patepimas šventintais aliejais. Karaliui Mindaugui 1263 žuvus nutrūko inauguracijos tęstinumas (iš aprašymo žinomame portretiniame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino antspaude rankoje laikomą vainiką galima traktuoti vienu inauguracijos atributų).

Antruoju etapu pasaulietinį pakėlimą (paaukštinimą) valdovu t. p. papildė Bažnyčios teikiamas pašventinimas. Apie tokius inauguracijos elementus sužinome iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto valdovo insignijų: didžiojo kunigaikščio kepurė (Gedimino kepurė), kalavijas, žiedas, vėliava, antspaudas. 1398 jis bajorų buvo paskelbtas karaliumi, bet tam reikėjo popiežiaus arba Šventosios Romos (Vokietijos) imperijos imperatoriaus sankcijos (iš pastarojo 1430 gauta, buvo paskelbtos iškilmės, į jas atvyko aukštų svečių iš Europos valstybių, bet karūna nebuvo laiku atvežta, o Vytautas netrukus mirė). Sankcija (raštiškas leidimas) dar nebuvo gauta į didžiuosius kunigaikščius pakeliant Švitrigailą, o Bažnyčios pašventinta Kazimiero Jogailaičio inauguracija įvyko Vilniaus katedroje. Per lietuviškąją inauguraciją buvo uždedama Gedimino kepurė (tai darė Vilniaus vyskupas) ir įteiktas kalavijas (didysis maršalka).

Liublino unijos (1569) aktais Lietuvos didžiojo kunigaikščio inauguracija panaikinta, vainikuojant Lenkijos karalių (jis tapdavo ir Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu) jo karūna skelbiama ir lietuvių tautos (bajorų) nuosavybe.

Lietuvos valdovo insignijos nebuvo išsaugotos; po unijos išliko tik Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kanclerio saugomas didysis antspaudas ir vėliava (ją valdovui iš kairės nešdavo didysis vėliavininkas).

 

-----------------

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą