2022 m. liepos 6 d., trečiadienis

Kiek Lietuvos valdžioje yra lietuvių ...... šypsosi V. Putinas ...

 





Šiandien,  liepos 6 dieną lietuviai  švenčia Lietuvos Valstybės dieną, vasario 16 dieną jiems buvo ietuvos valstybės atkūrimo  šventė. 

 Jeigu reikėjo atkurti Lietuvos valstybę, tai kada gi ji nustojo egzistavusi - visiškai savaime suprantamas klausimas lietuviams. 

O Lietuvos valstybė Lietuvos didžioji kunigaikštystė nustojo egzistavusi 1791 metų gegužės 3 dieną. 

Nuo šios dienos Dviejų tautų  respublika tapo Lenkijos respublika. 

 Tokiu būdu  LDK vardas dingo iš pasaulio valstybių žemėlapio. 

Taip LDK piliečiai tapo Lenkijos piliečiais, taip LDK teritorija tapo Lenkijos teritorija. 

Tai nepaneigiamas istorinis faktas, tragiškas atkurtai  Lietuvos valstybei Vilniaus krašto okupacija, po to aneksija, žiauria šio krašto lietuvių polonizacija. 

Tai nepaneigiami faktai. 

Savaime suprantama, kad lietuviai tokią dieną turi atitinkamai paminėti. 

Kadangi  Įstatymu nustatytų atmintinų dienų tarpe yra  Gegužės 3-ioji – 1791 m. pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje diena ( taip rašoma Įstatyme), kuri iš esmės yra LDK panaikinimo diena, Seimui buvo pateikta peticija nustatyti, kad ši diena būtų minima iškeliant valstybės vėliavą su gedulo ženklu. 

 

Tačiau Seimas š. m. birželio 28 d. posėdyje pasielgė taip: 

Sei­mo nu­ta­ri­mo „Dėl Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Sei­mo Pe­ti­ci­jų ko­mi­si­jos iš­va­dos dėl Anta­no Al­gi­man­to Miš­ki­nio pe­ti­ci­jos“ pro­jek­tas Nr. XIVP-1861 (pa­tei­ki­mas, svars­ty­mas ir pri­ėmi­mas) 

  

Ki­ta pe­ti­ci­ja, tai yra re­zer­vi­nis 7 klau­si­mas, „Dėl Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Sei­mo Pe­ti­ci­jų ko­mi­si­jos iš­va­dos dėl An­ta­no Al­gi­man­to Miš­ki­nio pe­ti­ci­jos“ pro­jek­tas Nr. XIVP-1861. Pra­šom. 

E. PUPINIS (TS-LKDF). Ačiū. Pe­ti­ci­jų ko­mi­si­ja A. A. Miš­ki­nio pe­ti­ci­ją iš es­mės iš­nag­ri­nė­jo bir­že­lio 22 die­nos po­sė­dy­je ir pri­ėmė spren­di­mą teik­ti Sei­mui iš­va­dą at­mes­ti pe­ti­ci­jo­je pa­teik­tą pa­siū­ly­mą pa­pil­dy­ti Vals­ty­bės vė­lia­vos ir ki­tų vė­lia­vų įsta­ty­mo nuo­sta­tas, kad ge­gu­žės 3 die­ną Lie­tu­vos vals­ty­bės is­to­ri­nės her­bi­nės vė­lia­vos bū­tų ke­lia­mos su ge­du­lo žen­klu.  

Pe­ti­ci­jų ko­mi­si­ja šį spren­di­mą pri­ėmė at­si­žvel­gu­si į Lie­tu­vos is­to­ri­jos ins­ti­tu­to nuo­mo­nę ir ma­ny­da­ma, kad pa­reiš­kė­jo ar­gu­men­tai yra sub­jek­ty­vūs, pa­rem­ti aki­vaiz­džiai pa­se­nu­sia XX am­žiaus pir­mo­sios pu­sės ra­di­ka­lių is­to­ri­kų, daž­niau­siu at­ve­ju ne is­to­ri­kų, in­ter­pre­ta­ci­ja.  

Pra­šo­me į tai at­si­žvelg­ti ir pri­tar­ti ko­mi­si­jos iš­va­dai at­mes­ti A. A. Miš­ki­nio pe­ti­ci­ją. 

 

PIRMININKAS. Ačiū, ger­bia­mas ko­le­ga. Klaus­ti nė­ra no­rin­čių. Dis­ku­si­jo­je da­ly­vau­ti taip pat nė­ra no­rin­čių. Pri­ėmi­mo sta­di­ja. Nė­ra no­rin­čių kal­bė­ti dėl mo­ty­vų. Bal­suo­ja­me. 

Ko­mi­si­ja siū­lo at­mes­ti pe­ti­ci­ja pa­teik­tą pa­siū­ly­mą. Pri­ėmi­mo sta­di­ja. 

  

Šio nu­ta­ri­mo pri­ėmi­mas 

  

Ačiū. Už­si­re­gist­ra­vo 83, bal­sa­vo 83: už – 77, prieš – 2 (k. Mažeika, A. Gedvilas), su­si­lai­kė 4 (A. Ažubalis,  V. Bakas, A. Nekrošius, S. Tumėnas) 

Pe­ti­ci­ja at­mes­ta. 

**************************************** 

Taigi tai reikia suprasti, kad Seimas laiko, kad po 1791 metų gegužės 3 dienos ir toliau egzistavo valstybė su pavadinimu LDK .....,su savo teeritorija, kad tokia, matote, yra Lietuvosistorijos instituto nuomonė ... 

Na o peticijos pareiškėjas yra tiesiog nepribaigtas buržuazinis nacionalistas ... 

Su tuo visiškai susišaukia tai, kad Birželio sukilimo savanorių aukos; 1941 metų Ablingos, Pravieniškių, Šiaulių ligoninės, Rainių žudynės, įvykdytos  sovietinės armijos; kaip ir  1944 m. birželio 3 d. vokiečių SS gyvi sudeginti 119 Pirčiupių kaimo gyventojai, mūsų Seimo liko visiškai užmiršti. 

 

Užtat mūsų valdžia pasistengė paskelbti sankcijas Baltarusijos sanatorijai Druskininkuose ir kelis mėnesius be atlygio paliko kelis šimtus joje dirbančių, iš jų tyčiojosi.... 

Kaip ir paskelbti dalinę geležinkelio tranzito į Karaliaučių blokadą, visiškai nesirūpindama mažosios Lietuvos paveldo tenai likimu, bei tenai gyvenančiais lietuviais. 







..

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą