2024 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Pasiūlymas TV laidai „Klausimėlis“ - – Iš ko "valgo duoną" daugiabučių namų administratoriai ???

 

Taigi žiūriu TV ir girdžiu, kad panelės Bilotaitės sūnus susižeidė šokinėdamas ant batuto.

„Saugių batutų nėra, rekomenduojame nešokinėti ant jų“, –pa sakė vaikų chirurgas Benediktas Jonuška.

 „Daugiau negu pusė pacientų yra mažiausi vaikai, šokinėję ant batuto. Jeigu tarkime šokinėjo du vaikai, tai mažesniam vaikui rizika yra keturiolika kartų didesnė susižeisti negu daugiau sveriančiam“, –  pasakė s\chirurgas.
 

Ir nors Santaros klinikų Vaikų ligoninėje kiekvieną dieną sulaukiama vaikų, kurie susižeidė ar susižalojo bežaisdami ir išdykaudami ant batutų  tiktai dabar   Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Jurgita Sejonienė tuo susidomėjo ......

Taigi štai taip..............

O dabar apie tai, ko neviešina žiniasklaida, nors nutikimas unikalus.. 

O nutiko tai, kad daugiabutį namą Vilnius, Povilaičio 14 administruojanti  l UAB Mano Būstas Sostinė atsisakė savo noru toliau jį administruoti....

Geras klausimas kodėl ?

O gi todėl, kad viena iš šio namo buto savininkė  atidžiai  perskaitė

DAUGIABUČIO NAMO BENDROJO NAUDOJIMO OBJEKTŲ  ADMINISTRAVIMO NUOSTATATUS .

 Perskaitė ,  gerai perprato administratoriaus ir  buto savininko teises ir pareigas, ir pradėjo savo žinias taikyti praktikoje.

T. y. pradėjo reikalauti, kad administratorius vykdytų savo pareigas taip, kaip tai nustato aukščiau nurodyti NUOSTATAI.

Ir , žinote, nepraėjo ir du mėnesiai, kaip administratorius, nenurodydamas priežasties, informavo Vilniaus savivaldybę, kad atsisako administruoti daugiabutį Povilaičio 14.

Savivaldybė tokį administratoriaus  prašymą, visiškai nesidomėdama jo priežastimis, patenkino.

O jeigu būtų pasidomėjusi ir   atlikusi tyrimą, tai mano turima informacija, būtų sužinojusi, ką reiškia verslo subjektą, pelno siekiančią organizaciją, skirti    daugiabučio administratoriui.

Beje Civilinis kodeksas nustato:

 

4.237 straipsnis. Turto administratorius

1. Turto administratoriumi gali būti fizinis ar juridinis asmuo, kuriam teisės aktai leidžia teikti turto administravimo paslaugas.

2. Administratorius, sudarydamas sandorius, privalo nurodyti, kad jis veikia kaip administratorius.

 

4.238 straipsnis. Turto administratoriaus teisė į atlyginimą

1. Turto administratorius turi teisę į atlyginimą, nustatytą administravimą nustatančiame akte, išskyrus atvejus, kai pagal įstatymą administravimas yra nemokamas.

Jeigu akte, nustatančiame administravimą, atlyginimo dydis nenustatytas, jį nustato teismas, atsižvelgdamas į administratoriaus teikiamų paslaugų rinkos vertę.

2. Jeigu su administratoriumi laiku neatsiskaitoma, jis turi teisę iš naudos gavėjui grąžintinų lėšų pasilikti sau sumą, kaip užmokestį už atliktas administravimo paslaugas, arba, kol bus su juo atsiskaityta, turi teisę sulaikyti turtą.

3. Jeigu yra keli naudos gavėjai, jie dėl atlyginimo išmokėjimo administratoriui atsako solidariai.

4. Asmuo, administruojantis turtą be teisinio pagrindo, neturi teisės į atlyginimą.

 

4.239 straipsnis. Turto administravimo rūšys

1. Skiriami turto paprastasis administravimas, kai administratorius atlieka visus veiksmus, būtinus turtui išsaugoti arba jo naudojimui pagal tikslinę paskirtį užtikrinti, ir turto visiškas administravimas, kai administratorius ne tik turi išsaugoti turtą, bet taip pat privalo jį gausinti, tvarkyti taip, kad jis duotų pajamų, bei naudoti tokiam tikslui, kuris yra palankiausias naudos gavėjui.

2. Administravimo rūšis nustatoma administravimą nustatančiame akte. Jeigu administravimą nustatančiame akte administravimo rūšis nenustatyta, laikoma, kad tai paprastasis administravimas.

 

4.240 straipsnis. Turto paprastojo administravimo turinys

1. Turto paprastojo administravimo atveju administratorius privalo priimti turto duodamus vaisius ir pajamas, registruoti skolas ir jas apmokėti iš administruojamo turto, taip pat įgyvendinti kitas teises, susijusias su turto valdymu ir naudojimu. Iš administruojamo turto gaunamas lėšas administratorius turi teisę saugiai investuoti pagal šio skyriaus normas.

2. Jeigu administruojami vertybiniai popieriai, administratorius turi teisę balsuoti, taip pat kitas su vertybiniais popieriais susijusias teises ir pareigas.

3. Administratorius neturi teisės keisti turto tikslinės paskirties, išskyrus atvejus, kai tokiems veiksmams leidimą išduoda teismas.

4. Teismui leidus, administratorius gali turtą perleisti kitiems asmenims atlygintinai arba jį įkeisti, jeigu tai yra būtina skoloms apmokėti arba turto vertei išlaikyti. Greitai gendantį turtą administratorius gali realizuoti be teismo leidimo.

 

 

Betgi Vilniaus savivaldybės mero potvarkyje

 

administratoriaus atlyginimas nustatytas ,0,0189 Eur už naudingojo ploto 1 kv. m (be PVM) ....

 

 Taigi ,vadovaujantis sveiko proto logika, ir klausimėlis – Iš ko "Valgo duoną" daugiabučių namų administratoriai ???

Kaip ir sekantis – Kodėl   "pabėgo“ buvęs administratorius ????

 ----------------------------

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą