2013 m. lapkričio 5 d., antradienis

Ko nepadarė sovietai - tą norima padaryti per „nenaudojamos (apleistos) žemės mokestį“ ....





 „Žemės mokestį reikia sumokėti iki 2013-11-15. Laiku nesumokėjus žemės mokesčio, už kiekvieną dieną skaičiuojami delspinigiai“ – Žemės mokesčio apskaičiavimo deklaracijoje įspėja Valstybinė mokesčių inspekcija.

 Todėl žemės savininkai, dažnas tik pažvelgęs į galutinę mokėjimo sumą, skuba žemės mokestį sumokėti.

Betgi yra antra deklaracijos pusė –Žemės mokesčio paskaičiavimas, kurio 5 grafa byloja: Sklypo ( dalies ) apmokestinamas plotas (ha)*.

O šio puslapio apačioje parašyta:
*Esant nenaudojamam (apleistam)  plotui, pirmoje eilutėje įrašomas naudojamos žemės plotas, antroje eilutėje – nenaudojamos (apleistos) žemės plotas.
.
 Tikrai retas žemės savininkas pasidomės, kaip Įstatymuose apibrėžiama nenaudojamos (apleistos) žemės sąvoka.

Betgi Žemės įstatyme nėra tokios sąvokos  nenaudojama (apleista) žemė nėra.

O Lietuvos respublikos žemės mokesčio įstatymas nustato:
1. Apleistos žemės ūkio naudmenossumedėjusiais augalais (išskyrus želdinius) apaugę žemės sklype ar jo dalyje esančių žemės ūkio naudmenų plotai, nustatyti nuotoliniais kartografavimo metodais Lietuvos Respublikos Vyriausybės (toliau –Vyriausybė) ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka.

O apie nenaudojamą žemę kalba iš viso neina ....
 .
 Štai ką skelbia Lietuvos žemės savininkų sąjunga:
LR Žemės mokesčio įstatyme nėra pateikta jokio nenaudojamos žemės sąvokos apibrėžimo, tokios sąvokos nėra ir kituose teisės aktuose, kurie kaip nuorodos pateikti LR Žemės mokesčio įstatyme (Mokesčių administravimo įstatymas, LR Žemės įstatymas, Civilinis kodeksas).

 Siekiant išsiaiškinti šios sąvokos turinį LŽSS ir atskiri jos skyriai kreipėsi į šį LR žemės mokesčio įstatymo projektą rengusias valdžios institucijas –  LR Finansų ministeriją, LR Žemės ūkio ministeriją, o taip pat į LR Aplinkos ministeriją, Lietuvos savivaldybių asociaciją.
Tačiau minėtos sąvokos turinį paaiškinti jos visos atsisakė, motyvuojant kad tai ne jų kompetencija.
 .
Gražu ar ne ???    Sąvokos nenaudojama žemė nėra, o padidintas žemės mokestis – kaip bauda – imama ...

    Ir kaip tai pavadinti, kada Finansų ministerija informuota, kad taip vadinamai „nenaudojamai žemei“ Valstybinė mokesčių inspekcija taiko baudos tarifus,  tyli ....
.
  Na tarkime žemės savininkas panoro išsiaiškinti, kurie gi jo žemės sklypo dalis (ys) priskirta (os)  nenaudojamai (apleistai) žemei.

  O čia , kaip ir tikėtina, yra dar gražiau ....

Apie tai kitame pranešime.
.
 O iš Valstybinės mokesčių inspekcijos tikimės viešo komentaro.

  Vienkart informacijos - kokį dar žemės mokestį planuojama įvesti, kad įvykdyti kosmopolitų konservatorių planus padaryti tai, ko nepadarė sovietai – priversti žemės savininkus parduoti žemę, kuri daugeliui yra, kaip sakoma, dvasinis paveldas ....

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą