2014 m. spalio 10 d., penktadienis

V.Valkiūnas: „Pas mus valdžios nėra – tik Briuselio prievaizdai“


Buvęs Seimo Ekonomikos komiteto narys, Respublikonų partijos pirmininkas Valdemaras Valkiūnas teigia, kad Lietuvoje niekas iš esmės, rimtai nediskuotuoja apie euro įvedimo pasekmes Lietuvai. 
"Mano paskaičiavimais, mes kiekvienais metais į Europos stabilizavimo fondą mokėsime 350 milijonų eurų (apie 1 mldr. 208 mln. Lt)", - sako V. Valkiūnas.
Tačiau ir tai, anot jo, dar ne viskas: įstodama į "euro klubą", Lietuva turės pateikti ir garantą - užstatyti savo turto ES už 8,5 mlrd. 
Šia ypač aktualia euro įvedimo tema ir kalbamės su buvusiu Seimo Ekonomikos komiteto nariu Valdemaru Valkiūnu.
-Gerb. Valdemarai, štai jūs teigiate, kad įsivedusi eurą Lietuva kasmet turės į Europos stabilizavimo fondą mokėti duoklę – 350 milijonų eurų. Ar tai stabilus mokestis, ar jis kintamas?
-Ne, jis nėra stabilus – tai yra procentai nuo BVP. Kuo didesnis BVP, tuo daugiau reikės mokėti į Europos stabilizavimo fondą.
Pagal dabartinį Lietuvos BPV, mes į Europos stabilizavimo fondą mokėtume 350 milijonų eurų. Tačiau nėra garantijos, kad nereikės dar mokėti papildomai, kadangi tie pinigai yra išimami ir duodami Graikijai, Portugalijai, Ispanijai, Italijai, kuri pastaruoju metu ypač siūbuojasi ir negali iš žemutinio taško išeiti.
-Kiek tas papildomai?
-Įsivesdami eurą, mes dar privalėsime garantuoti 8,5 mlrd. Tai reiškia, jeigu garantiniame fonde trūks pinigų, jie pasinaudos tavo garantija – 8,5 milijardo.
-Ir ką mes tai ES galime užstatyti? Kas gali būti ta garantija?
-Geležinkeliai, mūsų keliai, elektra, dujos. Viskas, kas dar neprivatizuota, neprichvatizuota, turės būti užstatyta. Kiekvienas, stodamas į „euro klubą“, turi įsipareigojimus.
Švedija juk dėl to specialiai ir daro viską, kad neatitiktų tų Mastrichto reikalavimų, jog nevykdytų to, ką pasirašė stojant į Europos Sąjungą. Jie specialiai gudrauja – kad jų neprispaustų įsivesti eurą. Nors Švedija, kaip ir Lietuva, stodami pasirašė, apgavo tautą, nepasakodami visų niuansų. Juk kaip buvo: greitai, greitai, laimės žiburys jau šviečia.
-Iš tiesų, balsuojant dėl Lietuvos stojimo į ES, niekas nesakė, kad reikės litą palaidoti, eurą įsivesti, atominę uždaryti...
-Taip, taip, o paskui tik paaiškėjo, kad yra visa krūva įsipareigojimų. Tai reikia imti ir padaryti auditą – kokie dar įsipareigojimai nusimato? Ar kas nors buvo sakoma, kad reikės žemes užsieniečiams parduoti? Tik dabar gaunam išaiškinimą, kad laisvas prekių ir kapitalo judėjimas reiškia ir žemės pardavimą užsieniečiams! Tai reiškia, kad padedam transnacionalinėms korporacijoms užgrobti visą pasaulį.
Šaunuoliai liberalai. Jie taip visus suvyniojo, apmovė – ir konservatorius, ir kitus, kad turbūt ne be reikalo sako, kad didžiausias liberalas – A.Kubilius. Beje, įdomu, ar jis apgautas, ar sąmoningai taip elgiasi ir tik vaizduoja, kad yra konservatorius, o iš tiesų yra transnacionalinių korporacijų atstovas Lietuvoje?
Duoklė Briuseliui
-O mes dabar mokame kokią duoklę Briuseliui ir jei taip, tai kiek?
-2013 metais Lietuva Briuseliui turėjo sumokėti 1 mlrd. 130 milijonų litų duoklės nuo bendro vidaus produkto. Ir mokame kiekvieną mėnesį. Ten nėra taip, kad „dabar neturime, reikia pasiskolinti“. Duoklė Briuseliui – prioritetas. Atlyginimų gal nesumoka, pensijas „užtempia“ ar negrąžina, o duoklė yra mokama. Aš turiu oficialų laišką, kuriame yra išaiškinimas: kiekvieną mėnesį Briuseliui mokame duoklę. Kaip kokius alimentus. O jeigu dar pridėtume virš 2 mlrd. bankams... O kiek įsisavinome iš ES strūktūrinių fondų 2007-2013 metais? Tiktai 53,6 proc.!
-Kodėl tiek nedaug?
-Daugiausia dėl to, kad sąlygos neįvykdomos. Pavyzdžiui, nubėgsi per 10 sekundžių 100 metrų – gausi milijoną. Nenubėgai? Pats kaltas, nes aš pinigus tai daviau...
Kitas aspektas, apie kurį niekas nekalba, jog ta duoklė Briuseliui – 1 mlrd. 130 milijonų, yra mūsų krauju ir prakaitu uždirbti pinigai, surinkti iš mūsų mokesčių mokėtojų. Neprimokėta pensininkams, mokytojams, bibliotekininkams, kitiems. Ir tie krauju ir prakaitu uždirbti pinigai sumokami Briuseliui, kad iš ten gautas sumas ištaškytų atskiros kompanijos.
Valstybė, užuot taip lengvai dalinusi Briuselio pinigus privačioms kompanijoms, nors akcijas jose galėtų gauti su išpirkimo teise. Tada sakyčiau: padėjo X kompanijai, bet gavo akcijų, ir jeigu biznis jiems gerai seksis, jie tas akcijas išpirks. O dabar duoda už dyką.
Pas mus slepiama informacija ir kiek įsisaviname iš ES strūktūrinių fondų, ir kiek sumokame Briuseliui. Tą informaciją labai sunku gauti.
Štai, ant transnacionalinių bankų „pakabino“ virš 2,5 milijardų. Aišku, bankams gerai. Kad valstybėje infliacija – irgi gerai: bendras vidaus produktas auga, vadinasi, ir duoklė Briuseliui auga. Taip, jiems gerai, o paprastam žmogui?
Mūsų mokesčių mokėtojų pinigais valstybė Briuseliui duoklę moka, tai dar bendras vidaus produktas padidėjo, o tuo pačiu – ir duoklė Briuseliui. Taigi, gaunasi užburtas ratas.
Paprastai tautai čia gaunasi vieni nuostoliai.
Kodėl eurą nori įvesti būtent dabar?
-Tai, galima suprasti, reali situacija slepiama?
-Aš net būdamas Seime nežinojau realios situacijos, už kokius procentus valstybė skolinosi pinigų. Tada buvo sakoma, kad už 7 proc. su viršum. Tačiau dabar pati I.Šimonytė televizijoje prisipažino, kad, pasirodo, buvo 10 proc. Net Seimo narius buvo apgavusi!
-Kaip čia taip ji prasitarė?
-Ji televizijoje pasakė, kad skolindamiesi mokėjome 10 proc., o įsivedę eurą mokėsime mažiau. Ar tikrai? Airija moka didelius procentus, Graikija – didelius, nors ir turi eurą.Taigi, tie procentai nuo euro nepriklauso. Tik Vokietija mokėjo mažus procentus: mes mokėjome 10 proc., o Vokietija – 1,52 proc.
Tai gal reikėjo kalbėtis broliškai su Vokietija? Jeigu jau mes esame viename ES klube, kodėl negalėjome iš vokiečių persiskolinti? Kodėl nebuvo galima draugiškai pakalbėti: „Broliai, seserys, jūs skolinatės už 1,52 proc., perskolinkite mums draugiškai už 2 proc.“?
Taigi, vyksta didžiulė makalynė ir žmonės apgaudinėjami.
-Kodėl Lietuva nesiskolino iš Tarptautinio valiutos fondo, kaip, pvz., Latvija?
-I.Šimonytė nenorėjo triukšmo ir iš Tarptautinio valiutos fondo nesiskolino. Latviai skolinosi.
-Tai kas čia blogai skolintis iš TVF?
-Nenorėjo prarasti veido. Nes kai jau kreipiesi į valiutos fondą, tai krenti ant kelių prieš dėdę Semą ir Ko prašyti pinigų... Todėl buvo geriau neprarasti veido – mokėti 10 proc. ir „alimentus“, kurie auga.
Vien tik per mano kadenciją Seime (2008-2012) valstybė skola išaugo nuo 17 mlrd. iki virš 50 mlrd.
Beje, jūs žinote, kodėl eurą reikia įvesti būtent dabar?
-Ne. Kodėl?
-O todėl, kad mūsų skola negali viršyti 60 proc. BVP. Jeigu bendras BVP kažkur apie 100 mlrd., tai 60 proc. - 60 mlrd. Todėl greitai, greitai ir nori įsivesti eurą, nes įsiskolinamas auga dienomis ir greitai gali pasiekti 60 proc. Jeigu nutemps iki rudens, tai jau neatitiks kriterijų.
Štai dėl to taip ir skubama. Pensininkai neatgaus neišmokėtų pensijų, mokytojai, bibiliotekininkai ir kiti, gaunantys vargingiausius atlyginimus, - didesnių atlyginimų, nes bus manipuliuojama skaičiais, kad tik nebūtų pasiekti tie 60 proc.
O Briuselis irgi į tai pažiūrės pro pirštus. Juk Lietuva – naujas sponsorius. Ten kaip klube – klubo nariai sumoka nario mokestį, duoklę. Ir kuo klube tokių narių daugiau, tuo klubui geriau. Briuseliui svarbu, kad tie rodikliai būtų „daugmaž“ - ir priims. Na, o Lietuva bus „pakabinta“.
Ką užstatys Lietuva?
-Grįžtant prie to 8,5 mlrd. garanto, o tas suskystintų dujų terminalas, kurį mes dabar statome, bus mūsų ar irgi „euro klubui“ užstatytas?
-O kur garantija, kad mūsų išminčiai neužstatys to terminalo, nes Briuselis neims jokio nelikvidaus turto? Ten gi ne kvailiai sėdi – jie ten viską sustrategavę, suskaičiavę, kokį likvidų turtą turi Lietuva. Gali būti užstatytas terminalas, elektros tinklai. Tai yra tai, kur yra pastovus naudojimas: dujos, elektra, keliai, geležinkeliai.
Ir pamatysit, kai reikės užstatyti, Briuselis skaičiuos ne rinkos, o dempinginę, likutinę kainą. Ir sakys: arba užstatome mums papigintai, arba mes neužskaitome jūsų užstato. Čia yra baisu.
Ir baisiausia, kad tam nėra pasipriešinimo. Nėra nė vienos politinės jėgos, kuri tam pasipriešintų. Matome, kaip tai tempiama be jokių diskusijų: varom, varom, varom!
Aš netikiu tokiais išminčiais, kurie sako: „varom, varom, varom“, ir mes tą laimės žiburį pamatysime ir jo šviesoje šildysimės.
Tikrovės priedanga – propaganda
-Šiais metais Vyriausybė euro įvedimo propagandai skyrė 20 milijonų litų. Kai tokie pinigai skirti euro propagandai, kur jūs rasite kokias nors diskusijas?
-Tai čia tik pradžia! Latvijoje propagandai iš pradžių nebuvo skirta pinigų, bet tada valdžia pamatė, kad didžiulis pasipriešinimas euro įvedimui, daug gyventojų buvo prieš. Susigriebė ir pradėjo skirti pinigus propagandai.
Latvijoje propagandai skyrė 20 milijonų latų (beveik 29 milijonai litų). O vėliau ir dar daugiau. Bet tai buvo išmesti pinigai, nes iki pat paskutinių dienų apklausos rodė, kad Latvijos gyventojai yra prieš euro įvedimą.
Tačiau, matote, reikia parodyti gražų veidą (kad paskui po 10 metų nepradėtųkalbėti, kaip kas pas mus, kad į ES stojome už skalbimo miltelius ir alų): buvo padaryta kažkokios šaraš-montaž kontoros apklausa, ir ji jau buvo pozityvi.
Štai ko jiems reikia – užsifiksuoti, kad „gyventojai pritarė“. Tam jie ir meta tuos pinigus.
-Koks čia viešinimas: nusiurbs tuos pinigus savos viešųjų ryšių agentūros, pasidalins su savomis žiniasklaidos priemonėmis – ir baigtas kriukis.
-O kai reikia tiltą Kaune atstatyti – pinigų nėra, kultūrai – nėra... „Pinigėlių nėra! Pinigėlių nėra!“ Kokia kultūra, jeigu ją jau sunaikino?
Aš manau, kad kitas šitų išminčių ir cinikų darbelis bus lietuvių kalbos sunaikinimas. Pasakys: „Kam jums lietuvių kalba? Kol kas įvedam antrą anglų kalbą, kuri paskui taps pirma“. Sakys: „Taigi nereikės etikečių lietuviškai spausdinti, sutaupysit, bus pigesnė prekė , nereikės instrukcijų nei vaistams, nei buitinei technikai. Štai angliškai skaitysit, mokysitės anglų kalbą ir susikalbėsite su Airijoje ar Anglijoje gyvenančiais anūkais. Tik gėris! Kur minusai? Koks identitetas? Dabar – globalizacija!“
Jeigu dabar ciniškai nieko nepasako dėl euro, jūs manote, dėl kalbos jie paskui daug čia aiškins?! Bus globalistų užsakymas, kad viskas unifikuojama - uniseksas, tėvas Nr.1, tėvas, Nr.2, ir kalba irgi bus unifikuota. Lietuva bus tik kaip geografinis vienetas ir tiek.
-Jūs negąsdinkit...
-Gąsdink, negąsdinęs, bet mes einame link to. Aš norėčiau paklausti: ar tauta mato tai? Ar visi jau tiek užhipnozituoti, kad nieko nebemato?
-Tai gaunasi taip, kad su tomis įmokomis į Europos stalibizavimo fondą nuo BVP, su garantijomis tapsime „euro prestižinio klubo“ nariai, bet ... plikais užpakaliais?
-Iš esmės taip. Ir „pakabinti“ - su užstatu. Šitas klubas yra diktatoriškas klubas – jeigu 8,5 milijardo užstato reikia - tai čia jau diktatūra! Jau per prievartą!
-O kaip latviai reagavo į tą užstatą?
-Ogi niekaip, nes visi apgauti. Juk propagandos pinigai mokami už tai, kad būtų įtikinta, jog mes į rojų važiuojame. O iš tikrųjų mes einame į prarają – sunaikinimui. Čia yra didelis projektas.
Jeigu mūsų mylimas premjeras A.Butkevičius nieko neišaiškina, vadinasi, taip reikia: „Cit, kirmėlės, ką jūs čia! Viskas sutvarkyta, mes, išminčių grupė, žinom, ką darom“.
-Pas mus kaip sakoma, kodėl reikia įsivesti eurą: Latvija su Estija jau įsivedė, taip kaip čia mes be euro?
-Bandos jausmas. Tie jau nugarmėjo į prarają, tai kodėl ir mums ten nebėgt? Vietoj to, kad išsiaiškintų, kur tas kelias veda, gal reikėtų eiti kitu keliu, tai ne – tie nudardėjo, tai ir mus reikia iš paskos. Ir dar rėkia: „Pavėluosim!“ Kur, sakykit, pavėluosim? Į ką? Į pragarą pavėluosim?
 Švedija, Danija, Anglija žaidžia kitus žaidimus
-Jūs sakėte, švedai nesiveda euro, bet britai irgi nesiveda. Tokia karalystė – ir nesiveda euro. Kodėl?
-Jie yra Amerikos satelitai ir žaidžia gudrų savo žaidimą. Britams, kaip ir švedams, karališkoms šalims, puikiai žinoma, kad euro įsivedimas būtų nuostolis – tuo pačiu ir identifikacijos. Kokia karalystė be savo pinigų?
Švedai padarė klaidą, kad, pasirašant stojimo į ES sutartį, jie tai įsipareigojo. Bet jie tų įsipareigojimų specialiai ir nevykdo.
-Ir niekas pas juos nešaukia, kad „ei, greičiau, greičiau!“?
-Ne, specialiai daroma, kad Švedija neatitiktų kriterijų, kurių reikia, kad įsivestų eurą. Tokia turtinga šalis neatitinka kriterijų! Ir metų metais! Ar ne keistai atrodo? O Lietuva – bac-tracht – visi turtuoliai, kriterijus atitinkame! Mes, matote, tvarkomės geriau, negu švedai.
O danai? Irgi nesiveda euro. Lenkai taip pat stengiasi „nusimuilinti“, mato, kad nereikia.
Tuo tarpu Lietuvoje visad atsiranda žmonių, kur tarnavo Maskvai, bėgo dėl karjeros, o dabar tarnauja Briuseliui.
Pas mus nėra kovotojų. Kaip sakoma, nėra politinės valios.
Valdžios nėra – tik Briuselio prievaizdai
-Bet o kaip valdžia?
-Čia nėra valdžios, kuri valdytų. Čia – tik Briuselio prižiūrėtojai. Valdžia valdo. Valdymas yra rimtas darbas. O prižiūrėtojas – tas, kuris vykdo kitų užmačias ir norus, šoka pagal kito dūdelę, šiuo atveju – Briuselio, ir dar šokdina tautą.
-Ir dar turi vaidinti, kad mums tai apsimoka?
-Už pinigus visi aktoriai vaidina! Nueikit į teatrą, kiną – taip suvaidina, kad net ašaros žmonėms ritasi. Ten taip puikiai suvaidina, kad mes apsiašaroję išeinam lauk, pergyvenam, įsijaučiam... Tas pats ir politikoje. Jie – geri aktoriai už pinigus. Šaunuoliai! O kas mes?
Dėl euro – tik referendumas
-Sakykite, o ką jūs manote dėl euro įvedimo? Čia tauta turi spręsti ar Algirdas Butkevičius?
-Vienintelis mechanizmas yra referendumas. Bet jie oponuoja, kad mes pasirašėme stojimo į ES sutartį ir joje prisiėmėme tokį įsipareigojimą. Tačiau...
Po tos stojimo į ES sutarties buvo Lisabonos sutartis, kur visą tą nubraukė – ten jau visai kitas žaidimas. Ir pas mus visai nekalba apie tai, kad yra dar tokia Lisabonos sutartis. Priėmus Lisabonos sutartį, keičiasi esminės ES žaidimo taisyklės.
O mus melžia vis dar pagal pirminę sutartį, nutylėdami apie Lisabonos sutartį. Viską suvelia ir tik melžia mus!
Iš esmės nevyksta jokių rimtų diskusijų dėl euro įvedimo. Pasikviečia neva tai kritikus į kokią nors laidą, tie truputį kažką pasako, kažką nutyli, bet esminių klausimų taip ir nepaliečia. Kaip šuo už kampo: na, jei sulojo šuo, vadinasi, šuo yra... Tačiau rimtos, nuoseklios diskusijos, kur viskas būtų išaiškinta nuo A iki Z, nematau.
Premjere, taip kaip su tuo 8,5 mlrd. užstatu?
-Apie tą 8,5 milijardo užstatą mes dabar tik pirmą kartą iš jūsų išgirdome: premjeras A.Butkevičius apie tai viešai visai nekalba.
-Reikia A.Butkevičiaus paklausti: „Ką tu užstatysi? Tauta turi žinoti!“ Ar geležinkelius, ar kelius, ar suskysintų dujų terminalą, ar elektrą? Ką?
Nereikia mums svetimų pinigų. Mes turime patys ūkininkauti, racionaliai mąstyti. O ne švaistytis, kaip dabar. Kas kenčia? Paprasta tauta. Negali, matote, padidinti atlyginų, pensijų, nes nukentės kriterijai!
Ir nėra pas mus jokios nei pozicijos, nei opozicijos – ir konservatoriai, ir socialdemokratai yra to paties kūno tik skirtingos rankos: dešinė ir kairė.
-Dėkojame už pokalbį.
Parengta pagal laikraštį „Karštas komentara

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą