2023 m. gruodžio 4 d., pirmadienis

O kokiam man bus nauda iš šio arbitražo sprendimo ?

 

  Vilniaus savivaldybei paskelbus: 

Vilnius laimėjo tarptautinio arbitražo byloje prieš „Veolia“ ir „Vilniaus energiją“ – priteista daugiau nei 83 mln. eurų vertės turto ir lėšų

 Tarptautinis arbitražo teismas Vilniaus miesto savivaldybei ir Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) iš bendrovių „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ priteisė daugiau nei 61,5 mln. eurų ir dar 21,5 mln. eurų vertės turto. „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ penkiolikai metų (2002-2017 m.) išsinuomojo ir valdė sostinės šilumos ūkį ir, kaip nusprendė tarptautinis tribunolas, pažeidė nuomos sutarties sąlygas neteisėtai pasisavindami apyvartinius taršos leidimus, taip pat pripažino kitus sutarties pažeidimus.

2002 m., A. Zuokui einant mero pareigas, Vilniaus miesto savivaldybė išnuomojo sostinės šilumos ūkį prancūzų bendrovės „Veolia“ dukterinei įmonei „Vilniaus energija“. 2016 m., nuomos sutarties laikotarpiui einant į pabaigą, Stokholmo arbitražo teismą pasiekė byla, kurioje „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ pateikė ieškinį ir nurodė sieksianti 100 mln. eurų dydžio kompensacijos, o Vilniaus miesto savivaldybė ir VŠT – priešieškinį, kuriuo siekė įrodyti, kad nuomos sutartis buvo pažeista.

Tarptautinis tribunolas nustatė, jog nuomos sutartis buvo pasirašyta ne šilumos vartotojų naudai, neapibrėžė aiškių įpareigojimų mažinti šilumos kainas ir leido „Veolia“ ir „Vilniaus energijai“ grąžinti sostinės šilumos ūkį miestui blogesnės būklės nei išsinuomojo jį 2002 m.

„Tribunolo išvada – kad „Vilniaus energija“ pažeidė šilumos ūkio nuomos sutartį ir už tai turi išmokėti reikšmingą kompensaciją miestui. Atgautos lėšos labai reikalingos centralizuotų šilumos tinklų ir šilumos gamybos įrenginių, kurie buvo apleisti per nuomos „Vilniaus energijai“ laikotarpį, modernizavimui ir šilumos kainų mažinimo strategijai ilguoju periodu“, – sakė Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

„Tribunolo išvados patvirtina, kad nuomos sutartis buvo prastai sukonstruotas dokumentas. Tokia sutartis niekada neturėjo būti pasirašyta. Nors arbitražą laimėjome, turime pasimokyti iš šio gėdingo Vilniaus istorijos puslapio“, – pažymėjo V. Benkunskas.

VŠT generalinis direktorius Gerimantas Bakanas pažymėjo, kad bendrovė artimiausiu metu spręs, kaip geriausiai panaudoti atgautas lėšas VŠT klientų labui.

„VŠT vykdo esminius pokyčius diversifikuodama savo veiklą bei nuosekliai įgyvendindama ilgalaikėje strategijoje numatytus tikslus. Pergalė arbitraže leis paspartinti prioritetinius investicijų projektus, kuriais siekiama išplėsti VŠT paslaugų spektrą, minimizuoti poveikį aplinkai ir mažinti šilumos kainas Vilniuje“, – sako G. Bakanas.

Arbitražo teismas nustatė, kad „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ turės atlyginti miestui 83 mln. eurų. Vilniaus miesto savivaldybė ir VŠT minėtoms bendrovėms išmokės 26,9 mln. eurų reikalavimų sumos.

Tad galutinė suma sieks 56,1 mln. eurų Viliaus miesto savivaldybės ir VŠT naudai.

Daugiau informacijos apie arbitražą galima rasti čia: https://arbitrazas.chc.lt/

Komunikacijos skyrius, vrt@vilnius.lt

 

 

O Vilniaus energija atsakė:

UAB „Vilniaus energija" 2023 m. gruodžio 1 d. pranešimas spaudai

Po septynerių metų procedūrų, nepriklausomas ir nešališkas arbitražo tribunolas nusprendė Veolios naudai


2023 m. lapkričio 30 d., po septynerius metus trukusio proceso, pagal Stokholmo prekybos rūmų taisykles sudarytas arbitražo tribunolas („SCC tribunolas“) pareiškė vieningą galutinį arbitražo sprendimą, pripažįstantį Veolios reikalavimų teisėtumą ir atmetantį didžiąją dalį (daugiau nei 95%) Vilniaus savivaldybės ir savivaldybės valdomų „Vilniaus Šilumos Tinklų” („VŠT") reikalavimų, ypač tų, kurie grindžiami menamais korupciniais veiksmais.

Ginčas tarp Veolia Environnement ir jos dukterinės įmonės “Vilniaus Energija” su Vilniaus savivaldybe ir VŠT susijęs su daugiau nei prieš 20 metų pasirašyta sutartimi dėl Vilniaus miesto šilumos tinklo modernizavimo ir eksploatavimo.

Nepaisant nepertraukiamų Vilniaus savivaldybės ir VŠT pastangų proceso metu pavaizduoti Veolią kaip korumpuotą įmonę, manipuliuojančią faktais, skleidžiančią netiesą bei nevykdančią sutartinių įsipareigojimų, SCC tribunolas visus šiuos kaltinamus atmetė.

Galutinis sprendimas taip pat patvirtina ankstesnes Lietuvos institucijų sprendimų išvadas, kurios, atlikus išsamius faktų tyrimus, jau buvo išteisinusios Veolią nuo bet kokios tariamai neteisėtos veiklos.

Šis sprendimas galiausiai suteikė teisingumą Veoliai, kuri 2002-2017 metais, vykdydama  veiklą Vilniaus šilumos ūkyje,  diegė moderniausias ir pažangiausias technologijas, kurios leido efektyviai, saugiai ir patikimai aprūpinti šiluma vilniečius.

Per 15 metų į Vilniaus šilumos ūkį „Veolia” investavo daugiau nei 177 mln. Eur. Lėšos buvo skiriamos termofikacinių elektrinių atnaujinimui, trasų renovacijai ir šilumos punktų diegimui, biokuro vartojimo plėtrai, modernių informacinių technologijų diegimui.

Bendrovės investicijos ir atlikti  darbai iki šiol sėkmingai tarnauja miesto  gyventojams.

Sprendimas yra galutinis.

 

O aš, kaip šilumos vartotojas , kiurio daugiabučiame name Vilniaus energija 2005 metais vietoje morališkai ir techniškai pasenusio šilumos mazgo  įrengė šiuolaikinį automatizuotą šilumos punktą ir iki 2015 metų netaikė karšto vandens kainos, nors ir buvo karšto vandens tiekėjas, parašysiu laišką Vilniaus savivaldybei, prašydamas informacijos,  kokia bus  man konkreti nauda iš šio arbitražo sprendimo.

Kaip ir kitiems tiek mano daugiabučio namo, tiek  kitų pastatų šilumos ir karšto vandens vartotojams.

 ------------------------------------ 

P..s  . Bus įdomu sužinoti, kaip šį arbitražo sprendimą įvertins Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija.

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą