2014 m. sausio 19 d., sekmadienis

Seimo narys klysta .....




Kai 2013 metų viduryje Fortum Klaipėdoje oficialiai atidarė buitinėmis atliekomis kūrenamą termofikacinę elektrinę, ceremonijoje dalyvavo du Prezidentai –Lietuvos ir Suomijos.

Atidarymo metu D. Grybauskaitė kitiems didmiesčiams pavyzdžiu pastatė Klaipėdą.

Ji pasakė, kad tokia jėgainė reiškia pigesnę šilumą, mažesnę priklausomybę nuo Gazpromo, sveiką konkurenciją tarp šilumos gamintojų, ko taip, esą, trūksta šalyje.

Taigi praėjo šiek tiek daugiau kaip pusė metų ir kokie gi rezultatai ??

Ogi nei  žadėtos pigesnės šilumos, nei kokios nors nepriklausomybės nuo Gazprom ......

O iš „sveikos konkurencijos tarp  šilumos gamintojų“ išėjo  tikras korupcinis detektyvas, kurio  pagrindinis veikėjas yra pati Prezidentė .....

 Ir štai kodėl.

Todėl, kad Prezidentė pasirašė visus atvirai ir  itin įžūliai korupcinius,   šilumos supirkimą iš nepriklausomų šilumos gamintojų reguliuojančius,   Šilumos ūkio įstatymo pakeitimus.

Paskutinis Šilumos ūkio įstatymo pakeitimas, priimtas 2013 07 02 nustatė:

  Nepriklausomiems šilumos gamintojams yra privaloma šilumos gamybos kainodara šio įstatymo nustatyta tvarka kaip ir kitiems šilumos tiekėjams,  .... jeigu nepriklausomas šilumos gamintojas  ..... vienoje centralizuoto šilumos tiekimo sistemoje gamina daugiau kaip 1/3 metinio šilumos kiekio.“

  Jeigu bent kiek draugauji su aritmetika , nepastebėti, kad tokia nuostata yra įžūliai korupcinė,  neįmanoma.

Maža to, sekanti Šilumos ūkio įstatymo nuostata yra dar labiau įžūlesnė:

 Esant pagrįstam nepriklausomo šilumos gamintojo, kuris vienoje centralizuoto šilumos tiekimo sistemoje gamina šilumos kiekį, sudarantį daugiau kaip 1/3 metinio šilumos kiekio, prašymui, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija turi teisę priimti motyvuotą sprendimą jam netaikyti privalomos šilumos gamybos kainodaros, jeigu nepriklausomas šilumos gamintojas  vienoje centralizuoto šilumos tiekimo sistemoje gamina šilumos kiekį, nedarantį reikšmingos įtakos galutinei tos centralizuoto šilumos tiekimo sistemos kainai, lyginant su padėtimi, jeigu nepriklausomam šilumos gamintojui būtų taikoma privaloma šilumos gamybos kainodara.

  Nereikia būti, kaip sakoma, ekstrasensu, kad susigaudytum jog šios įstatymo pataisos buvo priimtos visų pirma Fortum naudai, kad apsaugoti jį nuo pavojaus tapti reguliuojamu šilumos tiekėju.

 Tai  rodo padėtis Klaipėdoje, kur šilumą gamina pagrindinis jos gamintojas Klaipėdos energija ir tuntas, taip vadinamų, nepriklausomų šilumos gamintojų.

  Viso Klaipėdoje yra 6 NEREGULIUOJAMI nepriklausomi šilumos tiekėjai, kurie per praeitus metus pardavė   ~50 procentų viso sistemos šilumos kiekio.

Nei daug, nei mažai –  pusę  sistemos šilumos kiekio,nedarančio reikšmingos įtakos galutinei sistemos šilumos kainai“ ....

Iš jų Fortum – 28,2 procento ....šilumos kiekio, „nedarančio reikšmingos įtakos galutinei sistemos šilumos kainai“ ....

Gražu ar ne ??

 Ir tai vadinasi  „švaria konkurencija tarp šilumos gamintojų“ ...

Tai koks gi tos konkurencijos šilumos gamyboje tikslas – ar tenkinti viešąjį interesą –sumažinti šilumos kainą, ar užtikrinti viršpelnius „nepriklausomiems“ šilumos gamintojams ???

Štai Klaipėdos dienoje Seimo narys Naglis Puteikis teigia, kad Fortum apgavo Prezidentę.

Deja pateikti faktai rodo, kad tai Prezidentė eilinį kartą „aplochino“  visuomenę.

Svarstyti, daryti prielaidas, kad ją kažkas tai apgavo, kad  ir pvz.  vienas jos garsus patarėjas, kurį žiniasklaida jau senokai sieja su Fortum,  ar  liūdnai pagarsėjęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas, ar pats Seimas, nėra prasmės –  visus korupcinius Šilumos ūkio įstatymo pakeitimus, kas liečia nepriklausomų šilumos gamintojų šilumos kainodarą,  pasirašė Prezidentė,  ir nė vieno nevetavo ........

Kaip sakoma, ji  šiame korupciniame detektyve padėjo paskutinį tašką.

O ką gi daryti, jeigu Prezidentė nori įrodyti, kad ji nekalta, kad buvo apgauta ??

  Ji turi nedelsiant inicijuoti Šilumos ūkio įstatymo pakeitimą, nustatantį, kad visų nepriklausomų šilumos gamintojų šilumos kainos būtų reguliuojamos, ir  be jokių ten anekdotinių „jeigu“– tipo, gamina  šilumos kiekį neturintį reikšmingos įtakos sistemos šilumos kainai.

Na ir savaime suprantama, atlikti atitinkamus organizacinius patvarkymus savo patarėjų tarpe.

  O jeigu ji to nepadarys, tai tuo de fakto patvirtins, kad yra ... kaip yra .....

 Vienkart, šio epizodo šviesoje, tenka priminti Vyriausybei, kad prieš kreipiantis į visuomenę patarimų, kaip kovoti su korupcija, reikia šalies valdžioms susitvarkyti pačioms .....................

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą