2014 m. sausio 30 d., ketvirtadienis

Mūsų akyse auga mega monstras, galinga valstybinių lėšų plovykla

„Lietuvos energija“ – plėšresnė nei „Leo Lt







 Vartotojai gali pamiršti iliuzijas, kad valstybinė įmonių grupė „Lietuvos energija“ dirba jų labui, siekia efektyvesnės veiklos ir mažesnių energijos tarifų. 

Atvirkščiai, bendrovė oficialiai pareiškė, kad jos tikslas – padvigubinti įmonių vertę ir auginti pelną.

„Lietuvos energijos“ grupės pelningumas yra nepakankamas“, - teigia generalinis direktorius Dalius Misiūnas. Ir priduria, kad „Lietuvos energijos“ tikslas – tapti vertingiausia Baltijos šalių energetikos sektoriaus bendrove, įmonių vertę padidinti du kartus.
„Lietuvos energijos“ strategijoje planuojama ir „didinti reguliuojamo turto bazės vertę“. Kas slepiasi po šiais žodžiais? Elektros ir susijusių paslaugų kainų didinimas.
„Lietuvos energija“ nusprendė auginti pelną didindama įmonės veikloje naudojamo turto vertę. Vertę ketinama didinti ne tik perkainojant dabartinį turtą, bet ir įsisavinant beprasmes investicijas, kurios dirbtinai augins įmonės pelną, o tuo pačiu ir vertę. Deja, neatsiejama šio proceso dalis – ir energijos kainų augimas.
Iš esmės „Lietuvos energija“ šiais planais reiškia nepasitenkinimą Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) – valstybės reguliavimu, nes būtent VKEKK ir nustato reguliuojamoje veikloje dalyvaujančio turto vertę ir normatyvinį pelną.
„Lietuvos energijos“ paslaugos – nekonkurencingos ir neskirtos eksportui. Monopolį turinti „Lietuvos energija“ didindama kainas planuoja surinkti daugiau pinigų toje pačioje rinkoje, iš tų pačių žmonių.
Prisiminkime, kokia protesto banga kilo prieš kelis metus, kuomet apie pelno siekimąprabilo nacionalinis investuotojas „Leo Lt“.
Tuomet tam aiškiai nepritarė ir dabartinis Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius, ir tuometė kandidatė į prezidento postą Dalia Grybauskaitė. Neatsargūs pareiškimai apie pelną tapo detonatoriumi, lėmusiu galutinį „Leo Lt“ sprogimą.
Kodėl dabartiniai „Lietuvos energijos“ pareiškimai nesukelia tokio pat rezonanso nei politinėje erdvėje, nei visuomenėje? Juk ši įmonė yra tolygi tuometiniam „Leo Lt“, tik dar plėšresnė. Maža to, turinti žymiai daugiau galių. Vienintelis „Lietuvos energijos“ akcininkas – valstybė – pats kuria sau žaidimo taisykles, pats save reguliuoja.
Tai atveria daugybę galimybių. Tiek be racionalios priežasties auginti kainas, tiek valstybės rankomis iš kelio šalinti konkurentus, nušluoti privatų kapitalą, monopolizuoti energetikos sektorius. Motyvas tas pats – siekti didesnio pelno.

Mūsų akyse auga mega monstras, galinga valstybinių lėšų plovykla. Ji bus pajėgi samdyti dar daugiau konsultantų (ar jau suskaičiuota, kiek milijonų įvairioms konsultacijoms išleido valstybinės energetikos kompanijos?), čia bus dar daugiau dosnių darbo vietų politikų atžaloms ir sistemai lojaliems veikėjams.

Kokia iš to nauda elektros ir šilumos vartotojams? Jokios.
---------------------------------------------------------
P.s. 
Taip, vartotojams tiktai žala, o nauda partijoms -visoms, kurios Seime yra reali jėga.
LEO LT buvo privataus kapitalo, jam buvo atiduotas LEO LT valdymas - čia glūdi visa esmė.
Tam, kad išstumti VST reikėjo sunaikinti LEO LT.
O kas vyksta šilumos sektoriuje - siekiama iš savivaldybių atimti miestų šilumos ūkį.
Geras klausimas - kurlink žiūri Prezidentė.
Dar geresnis klausimas, kodėl regnum,ri ir rubaltic.ru, kurių "provokacijomis" gąsdinino  Prezidentūra, tyli .....
Ir kas paneigs, kad visi trys žv lgia į vieną ir tą pačia pusę - ten, kur ant aukšto bokšto deimantai tviska ....

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą