2024 m. kovo 13 d., trečiadienis

Konservatorius Valdas Benkunskas viešai prašomas atsakingo požiūrio į mieto, kurio meras jis yra, gyventojų interesus

 

Ponas Vilniaus mere, Jūs neatsakėte į  praeitų   metų   gruodžio mėnesio laišką     mano laišką  „DĖL  AKIVAIZDAUS MELO“.

Todėl siunčiu Jums laišką „DĖL  AKIVAIZDAUS MELO IR SAVIVALDYBĖS DALYVAVIMO VALSTYBINIAME REKETE“ ir tikiuosi Jūsų atsakingo požiūrio    į mieto, kurio meras Jūs  esate, gyventojų interesus.

Laiško tekstas žemiau:

   

                 

*******************************************************                                 

   Vilniaus miesto merui      V. Benkunskui           2024-03-13  Nr. 1-24

 

 DĖL  AKIVAIZDAUS MELO IR SAVIVALDYBĖS DALYVAVIMO VALSTYBINIAME REKETE

  

Praeitų metų gruodžio mėnesį Jums rašiau, kad Vilniaus savivaldybė  savo straipsnyje     

Vilnius laimėjo tarptautinio arbitražo byloje prieš „Veolia“ ir „Vilniaus energiją“ – priteista daugiau nei 83 mln. eurų vertės turto ir lėšų

  teigia:

2002 m., A. Zuokui einant mero pareigas, Vilniaus miesto savivaldybė išnuomojo sostinės šilumos ūkį prancūzų bendrovės „Veolia“ dukterinei įmonei „Vilniaus energija“.

Tarptautinis tribunolas nustatė, jog nuomos sutartis buvo pasirašyta ne šilumos vartotojų naudai, neapibrėžė aiškių įpareigojimų mažinti šilumos kainas ir leido „Veolia“ ir „Vilniaus energijai“ grąžinti sostinės šilumos ūkį miestui blogesnės būklės nei išsinuomojo jį 2002 m.

 

O kitame savivaldybės straipsnyje teigiama:

 

Prieš daugiau nei dešimtmetį bendrovė, gavusi gyventojų daugumos pritarimą, senus ir neefektyvius šilumos punktus savo lėšomis pakeitė naujais.

 Tai gyventojams suteikė galimybę patiems reguliuoti šilumos intensyvumą ir sutaupyti, tačiau tokiu būdu šilumos punktai tapo bendrovės nuosavybe.

 

Taigi viename straipsnyje teigiama, kad prancūzų investitorius  grąžino  sostinės šilumos ūkį miestui blogesnės būklės nei išsinuomojo jį 2002.

O kitame straipsnyje teigiama, kad tas pats investitorius , senus ir neefektyvius  daugiabučių namų šilumos punktus savo lėšomis pakeitė naujais.

Kas  iš esmės   buvo  perėjimas nuo techniškai pasenusio, neefektyvaus   sovietinio relikto centralizuoto karšto vandens  tiekimo, prie jo ruošimo daugiabučių namų  automatizuotuose šilumos punktuose, o taip pat tuo pačiu prie nepriklausomo pastatų šildymo.

 

Rašiau, kad mano daugiabučiame name šilumos punktas buvo  įrengtas 2005 metais..

Ir po to nedelsiant su šilumos tiekėju buvo sudaryta Karšto vandens  pirkimo – pardavimo sutartis.

Tačiau karšto vandens kainą pradėjau mokėti tik nuo 2015  metų sausio mėnesio todėl, kad taip nusprendė tuometinė Valstybinė kainų  ir energetikos reguliavimo komisija.

O vertinant tai, kad šilumos  ir karšto vandens kainas de fakto  nustatinėjo ne šilumos tekėtėjas o minėta Komisija, kaip ir  ji  tvirtino investicijas į šilumos ūkį, man visiškai  sumoje nesuprantamas tvirtinimas, kad sostinės šilumos ūkis miestui  buvo gražintas blogesnės būklės nei išsinuomotas 2002 m.

 

Nes tai yra  akivaizdi netiesa.

Štai kad ir  straipsnis  http://www.technologijos.lt/n/pranesimai_spaudai/S-17113/straipsnis/Vilniaus-katiline--tarp-sekmingiausiu-biomases-projektu-ES

 

Vilniaus katilinė – tarp sėkmingiausių biomasės projektų ES

2011-01-28

Vilniuje veikiantis kogeneracinis katilas, kūrenamas biokuru, laikomas vienu sėkmingiausių alternatyvių energijos šaltinių taikymo projektų ES šalyse.

Tokį įvertinimą pateikė bendrovėje „Vilniaus energija“ apsilankęs Šiaurės Olandijos regionų pirmininkas ir Groningeno regiono komisaras M.J. Van den Berg, kurį lydėjo Olandijos regionų savivaldų ir kitų valstybinių įstaigų vadovų delegacijos.

 Delegacijos vizitas modernioje Vilniaus katilinėje įvyko Nyderlandų Karalystės ambasados Vilniuje ir Lietuvos biomasės energetikos asociacijos LITBIOMA iniciatyva.

 

Todėl ir prašiau informacijos kodėl skleidžiamas akivaizdus melas,   koks tokios dezinformacijos tikslas.

 

Deja atsakymo iki šiol negavau.

 

Todėl pakartotinai prašau informacijos kodėl skleidžiamas akivaizdus melas,   koks tokios dezinformacijos tikslas.

 

Ir štai Valstybinė energetikos reguliavimo taryba   2024 m. sausio 18 d. nutarimu Nr. O3E-40 „Dėl AB Vilniaus šilumos tinklų karšto vandens kainos dedamųjų nustatymo“ patvirtino naujas karšto vandens kainas.

             { https://www.vert.lt/SiteAssets/posedziai/2024-01-18/II%20dalis/vilniaus_silumos_tinklu_dedamosios.pdf  ]

Betgi esmė tame, kad pusė Vilniaus daugiabučių namų turi nuosavus šilumos punktus.

Taigi karšto vandens kainos jiems neturi būti taikomos.

Iš čia ir klausimas Jums, Vilnius miesto merui, - ar Jums tai yra žinoma.

O kitai pusei Vilniaus daugiabučių namų, kur šilumos punktai yra šilumos tiekėjo, irgi taikoma karšto vandens kaina, nors ir šilumos tiekėjas jų neprižiūri ir jų priežiūros sąnaudų nepatiria.

O jos yra esminės.

Tuo tarpu Valstybinė energetikos reguliavimo taryba   savo nutarime  rašo:

 

Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta Skyrius vertina 1 198,02 tūkst. Eur einamojo remonto ir aptarnavimo sąnaudų, kurios atitinka faktines ataskaitinio laikotarpio sąnaudas.

.

Betgi  savo šilumos punktų šilumos tiekėjas neprižiūri, taigi ir šios  sąnaudos  yra fiktyvios.

Ir jas   deja turi apmokėti menami karšto vandens vartotojai – šilumos vartotojai.

Čia tenka pažymėti, kad šilumos vartotojai  apmoka už geriamą vandenį ir šilumą jam paruošti –kintamoji karšto vandens  kainos dalis.

O kas liečia pastoviąją karšto vandens dalį – sąnaudas karštam vandeniui ruošti – jos yra fiktyvios.

Ir tų fiktyvių sąnaudų prievartavimas yra vartotojų vadinamas Valstybiniu reketu.

Ir štai ką rašo Valstybinė energetikos reguliavimo taryba   savo aukščiau minimame nutarime:

 

Vadovaujantis Šilumos ūkio  Įstatymo  32 straipsnio 11 dalimi ir Karšto vandens  kainų nustatymo metodikos 17 punkto nuostatomis, karšto vandens kainas nustato Taryba, o savivaldybė teikia Tarybai karšto vandens kainų suderinimo dokumentus ir (ar) pagrįstas pastabas.

Savivaldybės administracija pastabų dėl Projekto nepateikė.

 

 

Iš čia ir klausimas  - Kodėl savivaldybės administracija taip pasielgė, ir kur čia jos interesas ?

Tikiuosi, kad  su Jūsų pagalba atsakymą į tai gausiu.

 

Vienkart pranešu, kad mano daugiabutis namas Žirmūnų g. Nr. 104 nuo 2022 metų pradžios iš Vilniaus šilumos tinklai įsigijo šilumos punktą, nes kitaip šilumos tiekėjas nederino pastato renovacijos projekto.

 Tačiau mano prašymą  dėl šios priežasties nutraukti su manimi sudarytą Karšto vandens  pirkimo pardavimo sutartį atsisakė.

 O į prašymą atitinkamai  šilumos punkto nuosavybei pakoreguoti Šilumos pirkimo pardavimo sutartį, iš viso neatsakė.

 Iš čia ir prašymas pagalbos ( nes šilumos tiekėjas yra savivaldybės įmonė, o  mano prašymai AB Vilniaus šilumos tinklai  yra visiškai teisėti) – paveikti savivaldybės įmonę, kad ji patenkintų mano teisėtus prašymus.

 Ryšium su tuo laukiu Jūsų sprendimo ir  prašau mane apie jį informuoti.

 

Sumoje tikiuosi atsakingo Jūsų požiūrio į mieto, kurio meras Jūs esate, gyventojų interesus.

 

 Antanas Algimantas  Miškinis

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą