2014 m. birželio 26 d., ketvirtadienis

Kodėl, kodėl, kodėl .......

                                    
Kodėl Suomijoje ir Estijoje terminalo statybos kainuoja pigiau?

Suomijos ir Estijos planuojamų dviejų SGD terminalų, sujungtų vamzdynu Baltijos jūroje, sąmata kelia įdomių klausimų apie išlaidas lietuviškam terminalui.
Paskaičiuokime: kaimynai ketina pastatyti du terminalus ir sujungti juos 60 kilometrų ilgio vamzdynu Baltijos jūroje už 1 mlrd. eurų.
Nedrąsu net spėti, kiek šie darbai kainuotų Lietuvoje. Mat vienintelio lietuviško terminalo statybų kaštai be itin brangių povandeninio vamzdyno statybos darbų – panašūs, apie 3 mlrd. litų.
Šią sumą sudaro: 453 mln. litų (kranto infrastruktūros statybų darbai), 220 mln. litų (dujotiekis Klaipėda–Kuršėnai), 68 mln. litų (dujotiekis Jurbarkas–Klaipėda), 29 mln. litų (dujotiekio Vilnius–Kaunas–Šakiai infrastruktūros darbai).
Dar apie 1,44 mlrd. litų kainuos laivo–dujų saugyklos nuoma iš Norvegijos kompanijos „Hoegh LNG“ 10 metų, po 144 mln. litų kasmet. Skaičiuojama, kad apie 720 mln. litų (maždaug pusę sumos, išleistos laivo nuomai) kainuos laivo įsigijimas po 10 metų.
Taip pat apvali suma, 71,2 mln. litų, 2009-2012 metais buvo išleista terminalo projekto konsultantams.
Peršasi klausimas: kodėl lietuviškos išlaidos terminalui žymiai didesnės nei pas kaimynus?
Atsakymą čia, matyt, galėtų pateikti interesų grupė, kuri po valstybės sparnu vykdė terminalo statybų projektą.
Įdomu tai, kad Europos Sąjunga atsisakė suteikti paramą Estijos ir Suomijos projektui, nes įvertino jį kaip per brangų. ES ekspertų nuomonės apie Lietuvos terminalo kainą nebuvo paklausta, šį projektą finansuoja mūsų valstybė.
Daugiau naudingos informacijos apie SGD terminalo projektą ir kitus šalies energetikoje vykusius procesus  galima rasti Seimo komisijos dėl 2007 metų Nacionalinės energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo rezultatų įvertinimo ir situacijos energetikos sektoriuje išsiaiškinimo išvadose.
 Andrius Janukonis
********************************************************************************* 
P.S.
Tų kodėl galima išvardinti aibę.

Kodėl tiek milijonų be konkurso, vienam paslaugos teikėjui, išleista prie Sekmoko  atominės elektrinės propagandai ??

Kodėl žlugdomas biokuro diegimas šilumos gamybai ???

Kodėl praeitą vasarą kone dvigubai buvo pakilusios elektros kainos verslui ???

Kodėl apie 200 milijonų skiriama Krašto apsaugos ministerijai, kur korupcijos mastas nuspėjamai yra didžiulis, nes sistema yra uždara.

Kodėl referendumas dėl žemės vykdomas atskirai, kas kainuoja keliolika milijonų litų ?

Kodėl keliamos aukštų valdininkų algos, o policininkams ne ??

Vadovaujantis sveiko proto logika, vertinat tai, kas  vyksta šalyje sistemiškai, kompleksiškai ir istoriškai,  nesunku suvokti, kad vyksta  gerai užmaskuotas valstybės pamatų griovimas..

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą