2014 m. birželio 22 d., sekmadienis

Aplinkos ministerijai priminti pažadai dėl ESCO modelio taikymo



2013.08.04 Verslo žinios rašė:

IEŠKOMA BŪDŲ, KAIP Į DAUGIABUČIŲ ATNAUJINIMĄ ĮTRAUKTI ŠILUMININKUS
2013.08.04, 10:29

Valdžia ieško naujų būdų kuo smarkiau įsukti renovacijos smagratį ir nagrinėja galimybę įpareigoti šilumininkus investuoti į bent dalies daugiabučių atnaujinimą. Bet šis būdas kol kas vertinamas atsargiai.


    Toliau straipsnyje rašoma, kaip aplinkos viceministrė Daiva Matonienė žada  2013 metų pabaigoje ar 2014 metų pradžioje pasakyti ar daugiabučių namų renovacijos ESCO modelis šalyje yra gyvybingas

[  ESCO - tai žodžių Energy Saving Company (angl. - energiją taupanti bendrovė) abreviatūra, apibūdinanti reiškinį, kai investuotojas už savo lėšas padidina kliento energetinį efektyvumą, o investuotus pinigus susigrąžina vėliau, sau pasiimdamas energijos ištekliams sutaupytas lėšas.
ESCO modelio esmė - namus suremontuotų vyriausybinės (savivaldybių) organizacijos ar kiti investuotojai susigrąžintų investuotus pinigus, rinkdami privalomas daugiabučių gyventojų įmokas už šildymą. Apie šį modelį vis dar diskutuojama ir ši konferencija skirta situacijos apibendrinimui bei išsiaiškinimui, kokiu būdu būtų apskaitomos gyventojų įmokos, kaip įteisinti lėšų, investuotų į renovaciją grąžą.
  Įgyvendinant ESCO projektą, mokėjimai už projekto įgyvendinimą yra tiesiogiai susiejami su gaunamais realiais sutaupymais, kurie apskaičiuojami kaip skirtumas tarp esamų išlaidų ir išlaidų po projekto įgyvendinimo. Investuotojas už savo lėšas padidina kliento energijos gamybos ar vartojimo efektyvumą, o investuotus pinigus susigrąžina per sutaupytas lėšas už energijos išteklius.]

 
  
  Nuo to laiko praėjo kone metai.

    Ryšium su tuo, Visuomenės informavimo įstatymo   visuomenės informavimo priemonėms nustatytais terminais, Aplinkos ministerija paprašyta informacijos:
  
Kas šiai dienai konkrečiai (išvardinti) yra nuveikta, kad tikrai pažangus ir perspektyvus ESCO modelis būtų taikomas Lietuvoje.

Kas trukdo jo taikymui.

Ar apsvarstyta ir įvertinta  galimybė ESCO modelio realizavime  leisti   firmų konkurenciją, tame tarpe pritraukiant  užsienio firmas.

Jeigu ne,  tai kodėl.

Ar ministerija gali paneigti nuomonę, kad numatoma ESCO modelį leisti realizuoti  tik šilumos tiekėjams todėl, kad planuojama „suvalstybinti“ savivaldybių valdomą šilumos ūkį.

Ar ministerija gali pateikti konkrečius įrodymus, kad ji yra iš esmės suinteresuota efektyviu energijos taupymu daugiabučiuose namuose. 

********************************************

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą