2013 m. lapkričio 1 d., penktadienis

Teismo nutartis neskundžiama ...................



.

Daugiabučių namų butų savininkai patyrė šoką, sužinoję, kad bus įvesti mokesčiai “už faktiškai naudojamą teritoriją ir pastatui priskirtų buitinių atliekų ir antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerių stovėjimo aikštelių tvarkymą“.
  
 Už tai jie turi būti dėkingi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegijai, susidedančiai  iš teisėjų Laimučio Alechnavičiaus (pranešėjas), Dainiaus Raižio ir Dalios Višinskienės (kolegijos pirmininkė).

 Tai jie Lietuvos Respublikos vardu 2013 m. balandžio 24 d. Vilniuje nutarė, kad  faktiškai naudojama teritorija laikoma teritorija iki gretimos teisės aktų nustatyta tvarka priskirtos ar faktiškai naudojamos teritorijos, bet ne daugiau kaip 20 metrų nuo pastatų išorinių atitvarų“ .

 T.y. kad jas, tas „faktiškai naudojamas  teritorijas“,  turi prižiūrėti daugiabučių namų butų savininkai, kaip ir „įstatymų nustatyta tvarka namui priskirtus  žemės sklypus“................

 Trejetukas nusprendė, ir, kaip liaudis sako, „įkask tu man į kulną“ – jo  nutartis neskundžiama ....

 Ir ką gi padarysi – nes LR Konstitucijoje parašyta: 
1. 
 Teisingumą Lietuvos Respublikoje vykdo tik teismai.
2.      
 Teisėjas ir teismai, vykdydami teisingumą, yra nepriklausomi.
3.      
 Teisėjai, nagrinėdami bylas, klauso tik įstatymo.
4.      
 Teismas priima sprendimus Lietuvos Respublikos vardu.

......teisėjas ir teismai ................ na ir atskirk paprastas žmogeli, kur teisėjai ...,  o kur teismai .... vykdo  tą teisingumą ...

Pirma eilutė – teisingumą vykdo TIK teismai ....

Antra eilutė – jau ir teisėjai vykdo teisingumą ....

 O ko jau nėra Konstitucijoje, tai, kad tas „teisingumas“ turi atitikti sveiko proto logiką .........

 Todėl ir klausimas  - kodėl gi  būtent tie 20 metrų, nes savivaldybės šio teismo nutarties pagrindu rėžia ne daugiau  20 metrų ir tiek.

Ir dar prideda  - pastatui priskirtų buitinių atliekų ir antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerių stovėjimo aikštelių tvarkymą.

Betgi vadovaujantis sveiko proto logika ne 20 metrų turi būti ta riba, o natūrali, sveiko proto logiką atitinkanti,  riba.

Pavyzdžiui palei  daugiabutį namą iš abiejų pusių eina šaligatviai,  kieme yra automobilių stovėjimo aikštelė kokie 23 metrai nuo namo.

Tai kodėl nenustačius ne 20 metrų, o automobilių stovėjimo aikštelės išorinę ribą  ir kitoje gatvės pusėje šaligatvio ribą ????

 Kadangi palei namą iki šaligatvių kas sodina gėles, kas medelius, kas mėto tuščius konjako butelius, tai ir ganėtinai logiška šią teritoriją priskirti  namui prižiūrėti.

  O kaip išvengti buitinių atliekų konteinerių aikštelės tvarkymo rodo,  Vilnius, Žirmūnų g. Nr. 102 namo pavyzdys – pastatyti konteinerius  kelio važiuojamoje dalyje, kitoje namo pusėje, kur jie stovi jau n-metų, ir 

iš kur jų pajudinti negali nei Vilniaus meras, nei policija .....



  Arba kodėl   antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerių stovėjimo aikštelę turi prižiūrėti Vilnius, Žirmūnų g. Nr. 104 namo gyventojai, jeigu šiais konteineriais naudojais kokie dešimt namų .....


 O sumoje akivaizdu, kad kiekvienam daugiabučiam namui turi būti nustatytos sveiko proto logiką ir teisingumą atitinkančios konkrečios, faktiškai jų gyventojų naudojamos  teritorijos.

  Kitaip,  pavyzdžiui Vilniuje, kur į metus atseit planuojama „sutaupyti“ ~ 10 mln. Lt, galima įtarti, kad šios lėšos gali būti skirtos  Vilniaus didžiosios sinagogos statybai .......

  O kai kas šia proga šmaikštauja, kad jeigu Vilniaus meras būtų musulmonas, Vilniuje būtų statoma mečetė su aukščiausiu pasaulyje minaretu .....
---------------------------------------------------
P.S.
Sumoje Buitinių vartotojų sąjunga pasilieka sau individualią  nuomonę, kad minima neskundžiama teismo nutartis yra paremta ne teisės aktais, o kazuistika.

Vietos savivaldos įstatymas:
 31 straipsnis. Seniūnijos ir seniūno funkcijos

1. Seniūnijos veiklą reglamentuoja savivaldybės administracijos direktoriauspatvirtinti seniūnijos veiklos nuostatai. Seniūnijos veikla finansuojama iš savivaldybės biudžeto, tam seniūnijai skiriami reikiami asignavimai.

2. Seniūnija:

....................................................

14) organizuoja bendrojo naudojimo teritorijų, gatvių, šaligatvių valymą ir priežiūrą bei gatvių ir kitų viešųjų vietų apšvietimą;

Daugiabučių namų bendrijų įstatymas

3 straipsnis. Daugiabučio namo savininkų bendrija ir jos statusas

1. Daugiabučio namo savininkų bendrija (toliau - bendrija) yra ne pelno organizacija, įgyvendinanti šio namo patalpų savininkų bendrąsias teises, pareigas ir interesus, susijusius su namo bendrojo naudojimo objektų ir įstatymų nustatyta tvarka namui priskirto žemės sklypo valdymu, naudojimu, priežiūra ir tvarkymu.


4 straipsnis. Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų nuosavybė ir bendrosios
nuosavybės teisės įgyvendinimas

1. Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų nuosavybės teisę, butų ir kitų patalpų savininkų teises ir pareigas naudojantis bendrąja nuosavybe, taip pat bendrosios nuosavybės teisės įgyvendinimą nustato Civilinis kodeksas.

2. Žemės sklypo priskyrimo daugiabučiam namui, taip pat šio sklypo valdymo, naudojimo bei disponavimo juo tvarką ir sąlygas nustato žemės santykius reglamentuojantys įstatymai.

 ******************************************
 Nepriklausoma asociacija
Buitinių vartotojų sąjunga
8 -686-65-887. 8-5-276-48-65
 http://krantai.blogspot.com/
prezidentas Antanas Miškinis



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą