2022 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Kur ta kišenė, Lietuvoje, ar už jos sienų ???

  

 Prasidėjus taip vadinamos elektros energijos tiekimo liberalizacijos skandalui parašiau laišką generalinei prokuratūrai:

   Pagal elektros energijos sunaudojamą patenku į  paskutinį elektros energijos rinkos liberalizacijos etapą.

Vykdant   Elektros energetikos įstatymo reikalavimą Visuomeninis elektros  tiekėjas  ne vėliau kaip iki 2021 m. rugpjūčio 1 d. raštu ir (ar) elektroninių ryšių priemonėmis turėjo mane informuoti apie sutarties su visuomeniniu tiekėju nutraukimą, ir mano pareigą  pasirinkti nepriklausomą tiekėją iki š. m. gruodžio 18 dienos

Deja visuomeninis tiekėjas to neatliko.

  Pasinaudodamas savo teise prieš pasirašant sutartį jos projektą gauti ir ramioje aplinkoje detaliai ir atsakingai susipažinti, visus 6 elektros tiekėjus rugpjūčio 2 dieną paprašiau atsiųsti jų sutarčių projektų elektronines kopijas susipažinimui.

Deja jas per 10 dienų, kaip tai nustato Elektros energetikos įstatymas, juos  atsiuntė tiktai Birštono energija ir  Egto energija.

O kitų  nėra ir šiandien, 24 dieną.

Ir nesuradau institucijos, kas paprotintų elektros tiekėjus.

 Ryšium su tuo prašau pagal savo kompetenciją įvertinti situaciją ir imtis atitinkamų priemonių mano teisių, kurios neabejotinai vienkart yra ir viešasis interesas, realizavimui.

Ir t.t.

 

ŠĮ mano laišką prokurorė persiuntė Valstybinei vartotojų teisių  apsaugos tarnybai :

Generalinėje prokuratūroje gautas Antano Algimanto Miškinio kreipimasis dėl netinkamų nepriklausomų elektros tiekėjų veiksmų. 

Lietuvos Respublikos elektros energetikos statymo 10 straipsnis numato, kad elektros energijos buitinių vartotojų teisių ir teisėtų interesų valstybinę priežiūrą vykdo Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. 

Remdamasi tuo, kas išdėstyta, ir vadovaudamasi Lietuvos Respublikos generalinio prokuroro 2020-04-17 įsakymu Nr. I-103 patvirtinto Asmenų aptarnavimo Lietuvos Respublikos prokuratūroje aprašo 33 punktu, persiunčiu pagal kompetencija A. A. Miškinio 2022-08-18 pareiškimą .

-------------------

33. Prašymai ar skundai, kuriuos turi nagrinėti kita institucija, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo tokio prašymo ar skundo gavimo prokuratūroje dienos persiunčiami nagrinėti kompetentingai institucijai ir apie tai pranešama pareiškėjui.

----------------------------------------

Na, tarkime, jeigu Valstybinė vartotojų teisių  apsaugos tarnyba  pagal Vartotojų teisių apsaugos įstatymą  taip pat, kaip ir prokuratūra, irgi gina viešąjį vartotojo interesą, tai kodėl gi mano prašymo nepermetus jai ....

 Betgi mano prašyme yra ir „t.t.“:

Dar yra tokia interneto svetainė https://www.pasirinkitetiekeja.lt/ .

Ji yra Energetikos ministerijos projektas.

O joje skelbiama:

 Tiekėjai

Susipažinkite su įmonėmis prekiaujančiomis elektros energija privatiems klientams.

Visos jos turi Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) išduotus leidimus – licencijuotų tiekėjų sąrašas skelbiamas čia.

Su bet kuriuo iš jų – turinčiu teisę vykdyti elektros energijos tiekimo veiklą ir veikiančiu Lietuvos Respublikos teritorijoje arba kitose valstybėse narėse – kiekvienas vartotojas turi teisę sudaryti elektros energijos pirkimo-pardavimo sutartį.

Laikantis Elektros energetikos įstatymo ar esamos sutarties su tiekėju sąlygų, elektros energiją tiekiančią įmonę galima keisti.


Pateikiame tiekėjų sąrašą (abėcėlės tvarka):

Taigi pateikiami du sąrašai: viename virš šimto tiekėjų o kitas tik 6 iš jų ( dabar liko tik 5) ...

Ir iš Energetikos ministerijos gauti atitinkamą  paaiškinimą nepavyko.

Neaptikau ir teisės akto, kuris nustato elektros energijos tiekėjų selekciją.

O atsitikimas su Perlas energija ir paprasta logika sako, kad toks teisės aktas būtinas, kad apsaugoti buitinius vartotojus.

O jau kokios yra tų šešių elektros tiekėjų  interneto svetainėse pateikiamos sutarčių sąlygos .....

O ar kitaip gali būti, kada Elektros energetikos įstatymo rengėjas Energetikos ministerija  neatlieka ne tik liberalizacijos proceso, bet ir aplamai, teisės aktų stebėsenos.

  Todėl prašau pagal savo potenciją atsakingai įvertinti Energetikos ministerijos tyčinį neveikimą ir imtis atitinkamų priemonių.  

 

Taigi prašiau generalinę prokuratūrą pagal savo potenciją atsakingai įvertinti Energetikos ministerijos tyčinį neveikimą ir imtis atitinkamų priemonių.

Bet prokurorė mano, kad  tai Valstybinė vartotojų teisių  apsaugos tarnyba turi vertinti Energetikos ministerijos tyčinį neveikimą ir imtis atitinkamų priemonių ....

 

Štai taip ..... nes  matyt tokia yra šios prokurorės potencija ....

Na ir kas belieka ?

 

Teks klausti generalinės prokurorės ar tikrai tokia šios prokurorės potencija.

 

O tuo tarpu https://www.vz.lt/podkastai#? skelbia:

VSD vadas D. Jauniškis įspėja: ekonominiai ir energetiniai iššūkiai – terpė neramumams

 Visai teisingai mano VSD saugumo vadas – neramumumus su elektros energijos „liberalizacija“ sukėlė Energetikos ministerija.

Ir  jos toks tyčinis jos  neveikimas  tolygus kam .....

Pagal prokurorę tai spręs Valstybinė vartotojų teisių  apsaugos tarnyba .....

Štai taip  ir veikia mūsų Generalinė prokuratūra ....

O ne kuri žiniasklaida ją vadina kišenine ...

Kaip matome, sumoje  pagrindas yra.

Tada  klausimas – Kur ta kišenė, Lietuvoje, ar už jos sienų ???

 Ir dar klausimas VSD vadui -  -Argi  jis to nemato ?

..O toliau klausimas tas pats apie kišenę .......

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą