2018 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Diagnozė „Vyriausybė dirba blogai, labai blogai ....“, kaip sakoma, jau kabo ant Prezidentės lūpų



2018-12-12
Trečiadienis, gruodžio 12 d. (Vilnius). 

Prezidentės spaudos tarnyba praneša:

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė rytoj, gruodžio 13 d., išvyksta į Briuselį, kur dalyvaus Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje.

Pagrindinė darbotvarkės tema – derybos dėl 2021–2027 m. Europos Sąjungos biudžeto. 

Jose Lietuva siekia trijų pagrindinių tikslų: kad mažėjant ES biudžetui nebūtų drastiškai mažinama parama iš ES sanglaudos fondų, tiesioginės išmokos mūsų šalies žemdirbiams greičiau pasiektų ES vidurkį ir būtų užtikrinta tinkama parama tiek Ignalinos AE uždarymui, tiek strateginių energetikos ir transporto projektų įgyvendinimui.

Pasak Prezidentės, Europos Komisijos pateiktas pirminis daugiamečio biudžeto projektas yra nepriimtinas Lietuvai, nes mūsų šaliai skirtos finansinės lėšos iš ES sanglaudos fondų mūsų valstybei sumažinamos beveik ketvirtadaliu. 

Šalies vadovės teigimu, toks drastiškas paramos sumažinimas gali neigiamai paveikti jau pasiektą pažangą.

Lietuvos taip pat netenkina Komisijos siūlymas dėl tiesioginių žemės išmokų. ES jau dabar nesilaiko savo 2013 m. prisiimto įsipareigojimo, kad tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams 2020 m. sieks 196 eurus už hektarą.

 O naujajame septynerių metų biudžete jos nebus pakankamai sparčiai didinamos, kad pasiektų ES vidurkį.

Prezidentės teigimu, toks biudžeto pasiūlymas diskriminuoja mūsų ūkininkus ir sukuria nelygiavertes konkurencines sąlygas rinkoje.

Antra svarbi tema, kuri dominuos EVT darbotvarkėje, – situacija, kuri susiklostė dėl „Brexit“. Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May pirmadienį atšaukė balsavimą dėl „Brexit“ susitarimų Didžiosios Britanijos Parlamente, nes nori papildomų konsultacijų su ES vadovais. Po ilgų derybų pasiektai sutarčiai jau yra pritarę ES šalių vadovai.    

Briuselyje Europos vadovai išklausys Theresos May argumentus ir sutars dėl tolesnės ES pozicijos.
ES šalių vadovai aptars ir sankcijų Rusijai klausimus. EVT pratęs esamas sankcijas, kurios buvo įvestos Rusijai nenutraukus agresijos prieš Ukrainą ir neįvykdžius Minsko susitarimų. Reaguodama į atvirą karinę ataką, kai Rusija Kerčės sąsiauryje neteisėtai apšaudė, taranavo ir užgrobė tris į Azovo jūrą plaukiančius Ukrainos laivus bei įkalino jų įgulas, Lietuva įvedė nacionalines sankcijas už ją atsakingiems asmenims.

Darbotvarkėje taip pat numatytos diskusijos dėl pasiūlymo steigti euro zonos biudžetą, kovos su dezinformacija ir propaganda klausimais.
*************************************

ES vadovų tarybą sudaro:

  • Prezidentinių Kipro ir Prancūzijos  respublikų prezidentai.
  • Rumunijos (Unitarinė valstybė, ministrą pirmininką skiria prezidentas) prezidentas.
  •  Visų kitų parlamentinių respublikų   ministrai pirmininkai, išskyrus Lietuvą, kurią atstovauja Prezidentė.

 Tuo tarpu Konstitucinis teismas yra išaiškinęs, kad Lietuva yra parlamentinė respublika.

Ir kaip matome iš Tarybos posėdžio darbotvarkės,   pagrindinės temos pagal Konstituciją yra  akivaizdžiai ne Prezidentės, o ministro pirmininko  kompetencija.

Kad toks atstovavimas yra itin žalingas Lietuvos ekonomikai, kas paneigs.

O buvusios Vyriausybės premjeras į žiniasklaidos klausimą, kodėl tai vyksta, atsakė, kad jis taip yra susitaręs su Prezidente.

 Tačiau šioje vietoje, labai ir labai atsiprašant, ir kas paneigs,  ši situacija labai jau priminė tokią, kada  neįgalus vyras   susitaria  su kaimynu  ...........

Todėl nenuostabu, kad  tas susitarimas baigėsi  visiškai teisinga Prezidentės diagnoze -  „Vyriausybė dirba blogai, labai blogai ....“

Taip buvo, o kaip dabar yra – yra tas susitarimas  ar ne, kas žino ??

Tačiau Prezidentės diagnozė   Vyriausybė dirba blogai, labai blogai ....“ , kaip sakoma, jau kabo ant jos lūpų .... 
 .

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą