2018 m. gegužės 22 d., antradienis

Mistifikatorius ...




Kolektyvinis kauniečių  raštas
2018-05-22

LR ministrui pirmininkui SAULIUI SKVERNELIUI

LR Aplinkos ministrui KĘSTUČIUI  NAVICKUI

VKEK komisijos pirmininkei   INGAI ŽILIENEI

Informacijai:
LR Prezidentei DALIAI GRYBAUSKAITEI
LR Seimo Aplinkos komiteto pirmininkui KĘSTUČIUI MAŽEIKAI
LR Seimo nariui VALERIJUI  SIMULIKUI
LR Energetikos ministrui ŽYGIMANTUI  VAIČIŪNUI
Energetikos ekspertui  RIMANTUI  ZABARAUSKUI
Buitinių vartotojų sąjungos prezidentui ANTANUI MIŠKINIUI
Kauno miesto merui VISVALDUI  MATIJOŠAIČIUI

A t s i l i e p i a n t
į LVTA prezidento BRONIAUS MIEŽUTAVIČIAUS raštą 2018-05-11 Nr.51
LR Vyriausybės Kancleriui
„Dėl ekonominių pasekmių,  perdavus karšto vandens tiekimo veiklą Geriamojo vandens tiekėjams“ (toliau – Raštas)

                   Pripažįstame, kad Rašto autorius B. MIEŽUTAVIČIUS – neeilinė asmenybė, išrinkta antrajai kadencijai viešai atskleidusi LVTA tikslus ir savo prezidentinius  uždavinius (skelbta 2013-11-27 „LVTA prezidentu išrinktas Miežutavičius“ Živilė Barkauskaitė).   Todėl žinome, kad:     
  • Pagrindinis LVTA tikslas - būti partneriais ir gamybiniais patarėjais politikams, savivaldybių taryboms, LR Aplinkos ministerijai bei Vyriausybei;
  • Viena iš pagrindinių prezidentinių užduočių suvaldyti Geriamo vandens tiekimo įstatymo leidybos klausimus "kad būtų racionalūs".

Pripažįstame, kad Rašto autorius B.MIEŽUTAVIČIUS iki šiol nesunkiai suvaldė Geriamo vandens tiekimo įstatymo leidybos klausimus. Tai atsiskleidė 2014 m. naujos redakcijos GV tiekimo įstatymo priėmimo Seime išvakarėse, svarstant projektą Seimo Aplinkos komiteto posėdyje. 
Po emocingos LVTA prezidento B.MIEŽUTAVIČIAUS kalbos, esą,  jei  Geriamojo vandens, sunaudoto su Karštu vandeniu, pirkimo/pardavimo riba bus Butas, tai Karšto vandens gamybos ir tiekimo nuostoliai bus perkelti Geriamojo vandens tiekėjams, komiteto pirmininkas A.SALAMAKINAS, galimai, neteko žado,  nes nebevykdė prisiimto įsipareigojimo ir  Aplinkos viceministro A. PETKAUS inicijuoto Pasiūlymo projekto pakeitimui su Komiteto nariais nesvarstė.
                      Pastaba. Minėtame  Aplinkos komiteto posėdyje dalyvavo dvi šį kolektyvinį                     raštą pasirašiusios kauniečių atstovės.



Toliau naudojami žymėjimai:
Geriamasis vanduo (GV), Karštas vanduo (KV), Šilumos ūkis (ŠŪ)


                      Turimomis žiniomis šiuo metu Vyriausybės svarstymui pateiktas Geriamojo vandens tiekimo įstatymo pakeitimo projektas Reg.Nr.17-8980(4) (toliau-Projektas) kuriame numatyta galimybė už GV, sunaudotą su KV, atsiskaityti pagal butuose įrengtus KV skaitiklius. 

    Todėl buvo galima tikėtis naujų siekių suvaldyti Įstatymo nuostatų „racionalumą“ pagal prezidentą ir gamybinį patarėją B. MIEŽUTAVIČIŲ. 

Tai atsiskleidė 2018-05-11 Rašte.     
      
                      Raštas – įspūdingas,
atspindintis ypatingą ryžtą ir priemones, kad ir toliau būtų tęsiamas biurokratinis blūdas, perpardavinėjant GV per fiktyvų KV tiekėją, kai KV į daugiabutį netiekiamas - ruošiamas namo šilumos punkte.

                      Suprantama, kad rašant Vyriausybei apie Projekto trūkumus ir ydas nebeužtenka argumentų, nuo kurių jau minėtas Seimo komiteto pirmininkas A. Salamakinas 2014 m. neteko žado

Todėl glaustai primenama, kad pagal teismų sprendimus KV yra nauja prekė, pagaminama iš 3 žaliavų rūšių, kažkaip supainiotai pasanprotaujama apie naikinimą skirtumų tarp 1-ojo ir 2-ojo KV apsirūpinimo būdų

Tačiau svarbiausias akcentas, esą, GV tiekėjas tuomet vykdys KV tiekėjo veiklą – pardavinės prekę, kurios negamina, bus reikalaujama atsakomybės už KV kokybę, už  nepertraukiamą KV tiekimą ir t.t.  
Nurodoma, kad tokia praktika būtų vienintelė ne tik Baltijos šalyse, bet ir Europoje.   

Nurodomos ir ekonominės pasekmės – esą, atsirastų būtinybė GV tiekėjams investuoti į daugiabučių vidaus tinklus ir KV ruošimo įrenginius.

                      Todėl drįstame pareikšti: Raštas – puikus mistifikacijos pavyzdys.
                      (mistifikacija - sąmoningas ir išradingas klaidinimas, apgaudinėjimas. Žodynas.lt)

Nes pagal Projekto nuostatas GV tiekėjas nevykdo KV tiekėjo funkcijų! 

Butuose įrengti KV skaitikliai matuoja ne KV kiekį, o GV, sunaudoto su KV, kiekį. 

 Rašto autorius – inžinierius (10 metų vadovaujamą darbą dirbęs „Vilniaus vandenyse“)  neabejotinai žino, kad  tos GV dalies, kuri, pratekėdama namo šilumos punkte įrengtu šilumokaičiu į butus patenka KV pavidalu,  tankis - apie 1,5 % mažesnis, nei šalto vandens. 

Tai reiškia, kad butuose įrengti KV skaitikliai matuoja GV kiekį, sunaudotą su KV,  apie 1,5 % tikslumu GV tiekėjo naudai.

Tuo pačiu pareiškiame: Rašte  Ekonomoniai Duomenys -  abejotino tikslumo.

                   Rašoma, kad:

  1. Gyventojams patiekiama per metus  apie 70,0 mln. kub. m. šalto vandens, iš kurių apie 35 mln. kub. m. šalto vandens sunaudojama KV ruošti ;
  2. Šalto vandens komerciniai nuostoliai daugiabučių vidaus tinkluose 10,5%, o viso šalto ir KV nuostoliai21,0%;
  3. Šalto vandens nuostoliai KV ruošti – apie 6,25 mln. kub. m.
Atkreipiame dėmesį į skirtingus Šalto vandens KV ruošti nuostolius:
                                           paskaičiuoti pagal 2-ros ir 1-mos elutės duomenis – 31,5%
                                           paskaičiuoti pagal 3-čios ir 1-mos elutės duomenis – 17,85%

Pastaba. Kyla klausimas. Gal toks skirtumas dėl žodžio komerciniai?


Todėl pateikiame konkretesnius duomenis,
 kuriuos LVT Asociacija turi, o jos prezidentas savo Rašte nutyli.
Pagal Aplinkos ministerijos 2016-10-19 raštą Nr.(19-2)-D8-7897 (toliau- AM raštas)

                      Pagal VKEK komisijos duomenis, pateiktus AM rašte, tik Kaunas, Klaipėda, Kretinga, Šilalė, Plungė ir Jurbarkas už GV, tiekiamą KV ruošti, su GV tiekėju atsiskaito pagal butuose įrengtus KV skaitiklius. 

Pateikiami 2014 metiniai duomenys pagal  į daugiabučius patiekto vandens, skirto KV gamybai, ir vartotojų deklaruoto pagal KV skaiklius butuose, nustatytų kiekių skirtumą:
UAB „Kauno vandenys“- 12,4 proc., UAB „Kretingos vandenys“ – 13,9 proc. UAB „Šilalės vandenys“- 16,1 proc., AB „Klaipėdos vanduo“- (15,4 – 10) = 5,4 proc.

                      Pastaba. 10 proc. nuostolių per GV kainą (atsiskaitant pagal butų skaitiklius)                 apmokama ne tik Klaipėdoje, bet ir Kaune (tikriausiai, Kretingoje ir Šilalėje). 

Tas turėtų būti žinoma ir VKEK komisijai, tuo labiau LVT Asociacijai ir jos prezidentui, ruošiančiam Raštą Vyriausybės Kancleriui


                      Susipažinus su priemonėmis, kuriomis pastaruoju metu kovojama (LVTA prezidento Raštas) prieš Projektą, dar aiškiau suprantame ir labiau vertiname
                                     Aplinkos viceministro DALIAUS KRINICKO ryžtingumą,
numatant atsiskaitymą už GV, sunaudotą su KV, pagal butuose įrengtus KV skaitiklius, kuriuos turi įrengti ir kontroliuoti GV tiekėjas

Tai pirmas žingsnis išsivaduojant iš galingos vandens tiekėjų lobistų sukurtų Mitų įtakos. 

Tai ne tik drąsus, bet ir labai svarbus žingsnis išeinant iš ilgametės biurokratinės sumaišties, brukančios GV perpardavinėtoją - fiktyvų KV tiekėją, kai KV ruošiamas daugiabučio šilumos punkte.
                      Tikimės tokio pat ryžtingumo Atsiskaitymo už patiektą GV tvarkos Apraše
įvedant Įvadinio skaitiklio rodmenų ir daugiabutyje sunaudoto GV kiekio (deklaruoto pagal butų GV ir KV skaitiklius) viešinimą vartotojų sąskaitose

Tokiu būdu sudaroma galimybė patiems gyventojams stebėti  metinio į daugiabutį patiekto  ir neapmokėto GV kiekio susidarymą. Pastaba. Tai buvo numatyta 17-8980(3) projekte.

                      Neabejotina, kad Viceministrui reikės didelės ištvermės, nes gali būti įvairių trugdžių, siekiant minėtų  nuostatų įteisinimo.

                      Todėl kelia nerimą internete pasirodęs, Viceministrą D. Krinicką liečiantis, straipsnis „Viceministro paslaptys: įtaką gali daryti giminės, bendramoksliai ir net žmonos puseserės pažįstamas“ Jurga Tvaskienė, Delfi, 2018-05-15. 

 Ši data labai artima 2018-05-11, kai buvo parašytas  LVTA prezidento B.Miežutavičiaus Raštas
                  
    Ryšium su tuo atsakingai pareiškiame, kad nei šio rašto Rengėja, nei šį raštą pasirašę DNSB Prmininkai nepriklauso viseministro DALIAUS KRINICKO giminių ratui, nėra jo bendramoksliai, nepažįsta nei Jo žmonos, nei žmonos puseserės.


                   Suprantame situacijos sudėtingumą, kai Projektas remiasi į sujauktą ŠŪ įstatymą, o ŠŪ įstatymo 2 ir 15 str. pakeitimo projektas TAIS 2018-03-01 XIIIP-1651(2), kurį, dalyvaujant Energetikos ekspertui R. Zabarauskui parengė  Seimo narys V. Simulik, matomai, dar ilgai gali būti tobulinamas.
                     
                      Tokia situacija- premjero A.Butkevičiaus sukurtos Darbo grupės (2-ro KV apsirūpinimo būdo tobulinimui) veiklos rezultatas. 

Nes beveik du metus buvo sprendžiama dilema – kurio įstatymo GV ar ŠŪ pakeitimas turi būti p i r m a s. 

Todėl tai, kad Projektas jau pateiktas Vyriausybei – svarbus pasiekimas.

                   Tikimės, kad naujasis Vyriausybės Kancleris ir Premjero patarėjų komanda, susipažinę su LVTA prezidento B. Miežutavičiaus mistifikacijomis, sugebės suprasti, kad  karalius nuogas

 Juk gyvename tuo laiku, kai Vaiduoklį – karšto vandens tiekėją seniai reikėjo pamiršti. 

Tai sako ne minios berniukas iš Anderseno pasakos, o Energetikos ekspertas R. Zabarauskas.

                      Aplinkos ministrui K .NAVICKUI linkime stipraus stuburo, kurio negalėtų palaužti daugelį metų kurti Mitai apie Karšto vandens skaitiklį, esą, prie kurio prisilietęs Geriamojo vandens tiekėjas pasidaro Karšto vandens tiekėju.
                     
                      VKEK komisijos pirmininkės I. ŽILIENĖS prašome informuoti kokiais argumentais remiantis buvo priimtas 2017-10-17 nutarimas Nr.O3E-443, keičiantis  leistinų nuostolių dydį (10 į 2 proc.), įskaičiuojamą į vandens kainą, kai atsiskaitoma pagal butų skaitiklius. 

Tai gali būti nauja priežastimi vandens tiekėjams priešintis, svarstant  Projektą Vyriausybėje.

Pagarbiai,

Rašto rengėja techn.m.dr. DAIVA VALENTAITĖ...............parašas
gyv. V.Krėvės pr. 69-45, Kaune tel. 8 37 779319 arba  8 60517752
e.paštas: daizita2000@yahoo.com 
DNS
Bendrijos
pavadinimas
Bendrijos
Adresas

Pirmininko
Vardas ir Pavardė
telefonas

Parašas

21-nos DNS bendrijos pirmininkų p a r a š a i

.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą